Milijun kuna vrijedna
Studija razvoja prometa grada koju je bivša gradska vlast platila zagrebačkoj ekipi prometnjaka kako bi riješila osječki prometni problem i kasnije zaboravila na nju spremivši je u ladicu naći će se na stolu sljedeći mjesec kako bi o njoj raspravljali svi
relevantni stručnjaci. Najavljuje to dogradonačelnica
Danijela Lovoković te najavljuje burnu raspravu jer o toj studiji postoje oprečna mišljenja.
- Jedni su za rješenje koje je predloženo, a drugi protiv. Nakon što sam pregledala Studiju ocijenila sam da bi bilo dobro konzultirati stručnjake kako bih dobila mišljenje i onih mlađih tako i onih starijih o tome kako primijeniti rješenja koja se navode u Studiji. No, kako su stavovi pojedinaca dijametralno suprotni mislim da je o tome potrebno provesti kvalitetnu raspravu o kojoj mišljenja trebaju kazati relevantni stručnjaci, kaže dogradonačelica Lovoković.
- Koliko sam je uspjela sagledati, primijetila sam da ona uopće ne sadrži urbanističku komponentu, dakle ne percipira razvoj grada nego samo definira trenutno stanje i nudi neka rješenja, a da pritom ne govori o tome što je s kružnim tokovima koji su predlagani, recimo, na Trpimirovoj ulici, što je sa Strossmayerovom ulicom, što je sa Šamačkom ulicom, što je s probijanjem ulica, recimo Ulice Hrvatske Republike o kojem je ranije bilo riječi te što je s denivelacijom prometnih pravaca…, pita se Lovoković.
Rasprava će, drži dogradonačelnica, biti od koristi jer će neke stvari možda već morati ući u
proračun za iduću godinu.
O Studiji, kaže Lovoković, mnogo se raspravljalo, a
laici ne razumiju neke pojmove pa misle da ako je jedna takva studija načinjena odmah
riješen prometni problem, odnosno da studiju samo treba primijeniti.
Tekst: Darko Pejić/Glas-Slavonije.hr