Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Prizren postaje deveti grad prijatelj Osijeka

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema

Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031

Ukupno postova: 70856
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 26.10.2009. 7:00 
Naslov:  Prizren postaje deveti grad prijatelj Osijeka
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Kosovski Prizren bit će, potvrdilo je to i Gradsko vijeće, deveti grad prijatelj grada Osijeka. Veza između najstarijeg grada na Kosovu i slavonske prijestolnice bivši je osječki gradonačelnik, a danas veleposlanik RH na Kosovu, prof. dr. Zlatko Kramarić, na čiji je poziv gradonačelnik Krešimir Bubalo 14. i 15. srpnja posjetio Prištinu i Prizren.

Sastao se tamo s predsjednikom općine, prof. dr. Ramadanom Mujom kada je i iskazana želja za uspostavljanje prijateljskih, partnerskih odnosa između dvaju gradova.

Prizren ima oko 170.000 stanovnika, središte je obrta (zlatari i filigrani), tekstilne i prehrambene industrije. Kao i Osijek, i Prizren je doživio ratna stradanja koja su za posljedicu ostavila gospodarske probleme: nezaposlenost i nisku stopu gospodarskog rasta.

- Današnji Prizren temelji svoj razvoj na malom i srednjem poduzetništvu te trgovini. Tamošnja lokalna zajednica, kao i cjelokupno gospodarstvo mlade kosovske države vape za stranim ulaganjima u industrijske pogone, cestovnu i komunalnu strukturu - stoji u obrazloženju Gradskog vijeća. Osim gospodarske, postoji interes za suradnju u područjima kulture, obrazovanja i športa.

Inače, u posljednjem popisu pučanstva iz 2001. u Osijeku živi 480 Albanaca, uglavnom s Kosova, odnosno 0,42 posto ukupnog broja stanovnika.

Tekst: M.Mihaljević/Glas-Slavonije.hr

Pročitajte i...
[15.07.2009.] Bubalo i Lovoković u službenom posjetu Prištini i Prizrenu
[05.07.2009.] Kosovski Prizren novi grad-prijatelj Osijeka?
[12.01.2009.] Zlatko Kramarić - veleposlanik RH na Kosovu

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Jedan_iz_mase

Ukupno postova: 173
Post Postano: 26.10.2009. 8:05 
Naslov:  

Bravo! BRA-VO!

To je upravo ono što ovom gradu treba, da imamo gdje poslati mlade na studentsku razmjenu, da nam gospodarstvenici imaju od koga učiti i dobiti know-how, da nam građani prosperiraju od tog prijateljstva, a ne kao dosad, samo da bi poglavarstvo imalo gdje putovat u shopping...

c-192

Ukupno postova: 268
Spol: Muško Muško
Post Postano: 26.10.2009. 9:56 
Naslov:  

moram priznati da me šokirala informacija da prizren ima preko 170.000 stanovnika Shocked

anakonda

Ukupno postova: 6288
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 26.10.2009. 10:11 
Naslov:  

c-192 je napisao/la :
moram priznati da me šokirala informacija da prizren ima preko 170.000 stanovnika Shocked

...bit će da je neka greška:
http://www.albanian.com/main/countries/kosova/prizren/index.html

Ukupno postova: 3470
Upozorenja : 1
Post Postano: 26.10.2009. 10:26 
Naslov:  

sada znam kako su se osjecali gradjani Budimpešte, Pforzheima, Lausanne, Graza, Vicenze kada je Osijek postao njihov grad prijatelj

zen031
Ukupno postova: 1236
Post Postano: 26.10.2009. 10:50 
Naslov:  

Jel netko od vas koji komentirate bio u Prizrenu? Ako nije, onda su ovo samo vaše predrasude.

anakonda

Ukupno postova: 6288
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 26.10.2009. 11:06 
Naslov:  

zen031 je napisao/la :
Jel netko od vas koji komentirate bio u Prizrenu? Ako nije, onda su ovo samo vaše predrasude.

...nisam bila, al' eto namjeravamo nešto uskoro....zaozbiljno....i nemam nekakvih predrasuda prema tome, dapače....

Ukupno postova: 199
Post Postano: 26.10.2009. 11:07 
Naslov:  

Ingo je napisao/la:
sada znam kako su se osjecali gradjani Budimpešte, Pforzheima, Lausanne, Graza, Vicenze kada je Osijek postao njihov grad prijatelj

hahahahahahaha!!!! sjajno! Smile

Ukupno postova: 649
Post Postano: 26.10.2009. 14:06 
Naslov:  

Za vas pametnjakoviće - Prizren je metropola u odnosu na današnji Osijek. A vi biste bili najsretniji da se Osijek pobratimi s Las Vegasom ili Shanghaiem. :->o=

Ukupno postova: 2158
Post Postano: 26.10.2009. 14:54 
Naslov:  

freedom.fighter je napisao/la:
Ingo je napisao/la:

Što je sjajno? Lažni europeizam lokalnih Hsp-ovaca? Ili iskreni šovinizam? Možda neshvaćanje institucije grada prijatelja?

Koliko je Osijek profitirao prijateljstvima sa zapadnim gradovima, ne treba posebno elaborirati, ali ukratko rečeno - nije profitirao. Neće ni od prijateljstva sa Prizrenom. No mogli bi profitirati gospodarstvenici, ako shvate da je tržište osječkih firmi u problemima upravo Kosovo i istok Europe (i to je u stvari samo načelno, mi im nemamo što ponuditi). Ili neki ovdašnji Europljani misle da će Saponia izgurati P&G, Unilever i ostale multinacionalke sa "perspektivnog" njemačkog ili švicarskog tržišta?

Prijateljstvo s bilo kime pozitivna je stvar. U razumnoj sredini bilo bi dočekano samim pohvalama (pa čak i da zanemarimo činjenicu da se radi o Kramariću, Bubalu i drugima). U Osijeku je pak podvrgnuto propitivanju od strane političkih mediokriteta, desničarskih malograđana i lažno proeuropskih kompleksaša - ukratko Hrvata.

Ed Wood

Ukupno postova: 144
Post Postano: 26.10.2009. 15:30 
Naslov:  Re: Prizren postaje deveti grad prijatelj Osijeka

"Kazes treba platit racune jer duhovi lutaju poljima,
Kazes treba platit racune da cvijece nikne iz grobova,
Vjerujes da ce nestat prokletstvo sto ga vjetar nosi sumama; kad jedan od nas bude u blatu,
Na strazi pored Prizrena."

lancelott
Ukupno postova: 158
Post Postano: 27.10.2009. 8:22 
Naslov:  

W.M. Felt je napisao/la:
freedom.fighter je napisao/la:
Ingo je napisao/la:

Što je sjajno? Lažni europeizam lokalnih Hsp-ovaca? Ili iskreni šovinizam? Možda neshvaćanje institucije grada prijatelja?

Koliko je Osijek profitirao prijateljstvima sa zapadnim gradovima, ne treba posebno elaborirati, ali ukratko rečeno - nije profitirao. Neće ni od prijateljstva sa Prizrenom. No mogli bi profitirati gospodarstvenici, ako shvate da je tržište osječkih firmi u problemima upravo Kosovo i istok Europe (i to je u stvari samo načelno, mi im nemamo što ponuditi). Ili neki ovdašnji Europljani misle da će Saponia izgurati P&G, Unilever i ostale multinacionalke sa "perspektivnog" njemačkog ili švicarskog tržišta?

Prijateljstvo s bilo kime pozitivna je stvar. U razumnoj sredini bilo bi dočekano samim pohvalama (pa čak i da zanemarimo činjenicu da se radi o Kramariću, Bubalu i drugima). U Osijeku je pak podvrgnuto propitivanju od strane političkih mediokriteta, desničarskih malograđana i lažno proeuropskih kompleksaša - ukratko Hrvata.

Odličan reply. Istina ne da pecka, nego prži!
čestitam

astec
Ukupno postova: 210
Post Postano: 27.10.2009. 10:20 
Naslov:  

Ajde felt ne serendaj! Pametan si čovjek i sam znaš da Gradovi prijetelji ne predstavljaju samo ljepu suradnju nego itekako veliku obvezu. Osijek nema novca ni za lokalne projekte koje MoRA napraviti a ne da potpisuje nove povelje o prijateljstvima. Prizren nema ni kazalište (znam bio sam tamo) i o čemu mi pričamo? Kakve koristi mi imamo od tog Prizrena? Apsolutno nikakve, grad im je u katastrofalnom stanju, kulturnih institucija gotovo da nemaju, gospodarstvo im je u krajnjoj banani i svatko tko je u Prizrenu bio zna da je Osijek ajme velegrad naspram Prizrena. Nemam ništa protiv potpisivanja povelje kada se Prizren malo razvije ali dok je to ovako ova povelja je samo djelo privatnih interesa Kramarića i Bubala. Građani Osijeka neće imati nikakve koristi od nje.

Ukupno postova: 706
Post Postano: 27.10.2009. 10:29 
Naslov:  

astec je napisao/la :
Ajde felt ne serendaj! Pametan si čovjek i sam znaš da Gradovi prijetelji ne predstavljaju samo ljepu suradnju nego itekako veliku obvezu. Osijek nema novca ni za lokalne projekte koje MoRA napraviti a ne da potpisuje nove povelje o prijateljstvima. Prizren nema ni kazalište (znam bio sam tamo) i o čemu mi pričamo? Kakve koristi mi imamo od tog Prizrena? Apsolutno nikakve, grad im je u katastrofalnom stanju, kulturnih institucija gotovo da nemaju, gospodarstvo im je u krajnjoj banani i svatko tko je u Prizrenu bio zna da je Osijek ajme velegrad naspram Prizrena. Nemam ništa protiv potpisivanja povelje kada se Prizren malo razvije ali dok je to ovako ova povelja je samo djelo privatnih interesa Kramarića i Bubala. Građani Osijeka neće imati nikakve koristi od nje.

Kakve to molim te financijske obveze iziskuje prijateljstvo s nekim gradom?
Osijek može u gospodarskom smislu imati itekakve koristi od prijateljstva sa Prizrenom. Naš je problem što dosta podcjenjujemo ostale države i gradove.

W.M. Felt
Ukupno postova: 2158
Post Postano: 27.10.2009. 15:32 
Naslov:  

pernabukano je napisao/la:
astec je napisao/la :

Kakve to molim te financijske obveze iziskuje prijateljstvo s nekim gradom?
Osijek može u gospodarskom smislu imati itekakve koristi od prijateljstva sa Prizrenom. Naš je problem što dosta podcjenjujemo ostale države i gradove.

Čovjek ponekad mora birati s kim da se upusti u diskusiju. Nisam siguran da forumaš astec uopće zaslužuje da se na ovakvu hrpu nebuloza, kakvu je napisao u postu ispred, uopće odgovara. Tu su nekakve nepoznate financijske obveze, nepoznati lokalni projekti koji se moraju napraviti, kazalište u Prizrenu, itd.

Da je promislio dulje od 2 sekunde, forumaš astec shvatio bi da je činjenica da Prizren nema kazalište (ako je uopće istina, ali nije baš posebno važno) zapravo plus za Osijek - u nedostatku kulturnih sadržaja možda će naši prijatelji s Kosova zamoliti osječki HNK za gostovanje. Nisam primijetio da osječki kulturni projekti često hodočaste u Lausanneu ili Graz. No to je jedan dulji misaoni proces, od nekih tri sekunde.

Skoči u forum: