Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Seršić: U nezavršenu školu nećemo useliti

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema

Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Nandino

Ukupno postova: 5431
Spol: Muško Muško
Post Postano: 22.08.2009. 15:38 
Naslov:  Seršić: U nezavršenu školu nećemo useliti
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Nakon tri godine obnove učenici, profesori i ostali zaposlenici Treće gimnazije za dva tjedna počet će nastavu u potpuno uređenoj školi u Firingerovoj ulici. Protekle tri godine ta je škola bila dislocirana u zgradi Sveučilišnog campusa, na prostoru bivše vojarne “Drava”.

- Zadovoljni smo obnovom i spremni za povratak. Otišli smo na godinu dana, a vraćamo se nakon tri godine. Mnogo toga je napravljeno i škola sada doista izgleda lijepo, ističe ravnateljica Snježana Barabaš-Seršić.

No, da nije baš sve savršeno i da ima niz nedostataka i detalja koje treba popraviti i dotjerati, uvjerili smo se sami, kada smo u društvu ravnateljice obišli školu. Tako, primjerice, na više mjesta nisu zatvorene kutije za električne vodove. Plastični poklopac lako se može skinuti, a ravnateljica ne želi niti pomisliti što bi se moglo dogoditi da se netko od 700 učenika škole ozlijedi. Osim toga, u jednom sanitarnom čvoru pisoar nije zatvoren vratima. Na prvi pogled to je u redu, da se radi o muškom toaletu. No, riječ je o zajedničkom sanitarnom čvoru za profesore oba spola.

- To je doista neukusno i ispod razine dostojanstva profesora, komentira ravnateljica. U jednoj prostoriji prelakirani su novi parketi, a letvice su prepune boje od ličenja. Također, u dvorani za tjelesnu i zdravstvenu kulturu naišli smo na letvice raznih veličina i dimenzija, a jedna je prerezana i ne doseže do kraja zida. Uz to, na zidu zbornice nalazi se rupa iz koje vire kabeli puni žica. Čemu to služi, nismo mogli dokučiti, no naša sugovornica tvrdi: “Nećemo se useliti dok se ta i sve druge manjkavosti ne otklone”.

Nakon obilaska zamolili smo ravnateljicu da ocijeni obnovu škole.

- Umjetnički dojam je za plus pet, a tehnička izvedba za tri, rekla je. Ta će škola, koju su pohađala i dva nobelovca, u novoj školskoj godini 2009./2010. obilježiti 120 godina od izgradnje. Škola je obnovljena u sklopu projekta CEB 5, uz sudjelovanje dva ministarstva. Izvođači radova su Izolirka i Vuković company, a vrijednost radova procjenjuje se na 16 milijuna kuna.

Piše: Vesna Latinović/Glas-Slavonije.hr
Foto: Cacan/arhiva 031

Zadnja promjena: Nandino; 22.08.2009. 15:56; ukupno mijenjano 1 put.

Ukupno postova: 2460
Post Postano: 22.08.2009. 15:48 
Naslov:  

Samo 16 milijuna? Pa jbt za te pare su novu školu mogli sagraditi.

Ukupno postova: 56
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 22.08.2009. 18:33 
Naslov:  

Cane uvijek je jeftinije srušiti historijsku zgradu i sagraditi novu. Ovo je Tvrđa i postoje propozicije kako se obnavljaju zgrade, a to jasno košta. Arheološki primjerice je koštao 70 milijuna. Za te pare sagradiš monumentalnu muzejčinu, ali onda taj muzej nije u Tvrđi, što je ipak za Osijek važno. Barem ja tako mislim.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
MegaSmrT

Ukupno postova: 680
Upozorenja : 2Upozorenja : 2
Post Postano: 22.08.2009. 21:13 
Naslov:  

la_linea je napisao/la :
Cane uvijek je jeftinije srušiti historijsku zgradu i sagraditi novu. Ovo je Tvrđa i postoje propozicije kako se obnavljaju zgrade, a to jasno košta. Arheološki primjerice je koštao 70 milijuna. Za te pare sagradiš monumentalnu muzejčinu, ali onda taj muzej nije u Tvrđi, što je ipak za Osijek važno. Barem ja tako mislim.
koda škola mora biti u baš toj zgradi... sagradi se nova, modernija za troduplo jeftinije na nekoj drugoj lokaciji, a ova se da u najam.

la_linea
Post Postano: 22.08.2009. 21:20 
Naslov:  

Ima i ta donekle mjesta. Ali i bitna nam je za tradiciju i koninuitet, jer je u toj zgradi bila famozna realka koju su pohađali nobelovci... Mnogo za povijesne objekte znači kada očuvaju prvotnu namjenu. Ne treba su uvijek voditi krajnje pragmatičnim kriterijima.

MegaSmrT

Post Postano: 23.08.2009. 0:34 
Naslov:  

to je moja skola, koju sam pohađao, no... prije obnove, bila je to ruševina. Sve u svemu, bitno je jedino da su đaci sretni, ipak, oni su ti koji moraju patit, neka paćenje bude malkec ugodnije ondak Wink

Puno naj pozdrava naj ravnateljici! Naj/Naj!
ni dekan galić joj ni' ravan!

Ukupno postova: 2460
Post Postano: 23.08.2009. 2:00 
Naslov:  

la_linea je napisao/la:

Znači želiš reći da 16 miliona nije preskupo i za to čudo od arheološke vrijednosti!?

Ukupno postova: 84
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 23.08.2009. 2:06 
Naslov:  Re: Seršić: U nezavršenu školu nećemo useliti

Citat: no naša sugovornica tvrdi: “Nećemo se useliti dok se ta i sve druge manjkavosti ne otklone”.

Joooj uvijek će biti manjkavosti, naspram onog u čemu smo "živjeli" u vojarni, ovo je ništa. Nadam se samo da nam takve stvari neće uprskat završetak selidbe, i da će se ubrzat njihovo rješavanje, jer bi neki od nas htjeli barem maturirat u pravoj školi.

pavijan

Ukupno postova: 413
Post Postano: 23.08.2009. 3:42 
Naslov:  

bolje je ne pravit se važan s tim nobelovcima...

Ukupno postova: 2694
Post Postano: 23.08.2009. 6:28 
Naslov:  

MegaSmrT je napisao/la:
la_linea je napisao/la :
koda škola mora biti u baš toj zgradi... sagradi se nova, modernija za troduplo jeftinije na nekoj drugoj lokaciji, a ova se da u najam.

bilošu?

Post Postano: 23.08.2009. 7:16 
Naslov:  

cane je napisao/la:
la_linea je napisao/la:

Znači želiš reći da 16 miliona nije preskupo i za to čudo od arheološke vrijednosti!?

Kažem da se cijene obnove zgrada u Tvrđi uvijek u milijunima.

MegaSmrT

Post Postano: 23.08.2009. 9:46 
Naslov:  

gaap je napisao/la :
MegaSmrT je napisao/la:
la_linea je napisao/la :

bilošu?
... nekom muzeju primjerice... fakulteti imaju para, pa nek's renoviraju.

la_linea
Post Postano: 23.08.2009. 9:59 
Naslov:  

A kad ste navalili. Muzeji imaju zgarde u svom vlasništvu i uređene vrhunske izložbene prostore. Njima trebaju depoi, a za skladište bi ovakvu zgradu bilo, vjerujem slažete se šteta dati. Sveučilište također ima vlastite zgrade, a gardi se i sveučilišni kampus.
Ova zgrada je sagrađena da bude škola i sasvim zadovoljava standarde (obnovljena vjerojatno još i više jer mislim da je dobila i lift za invalide...). Niš joj ne fali, osim dakako prave sportske dvorane, jer je ona koju ima gimnastička.
Na koncu, sad je renovirana i priča je gotova. Ali za Tvrđu kao historijsku cjelinu je od velike važnosti da što više zgrada očuva svoju prvotnu namjenu. To dakako košta. A i za moje je mišljenje da fakulteti i škole preko dana daju život Tvrđi mnogo više čak i nego muzeji i gradska uprava. Iseljenje tih sadržaja bi je opustjelo.

MegaSmrT

Post Postano: 23.08.2009. 10:13 
Naslov:  

la_linea je napisao/la :
A kad ste navalili. Muzeji imaju zgarde u svom vlasništvu i uređene vrhunske izložbene prostore. Njima trebaju depoi, a za skladište bi ovakvu zgradu bilo, vjerujem slažete se šteta dati. Sveučilište također ima vlastite zgrade, a gardi se i sveučilišni kampus.
Ova zgrada je sagrađena da bude škola i sasvim zadovoljava standarde (obnovljena vjerojatno još i više jer mislim da je dobila i lift za invalide...). Niš joj ne fali, osim dakako prave sportske dvorane, jer je ona koju ima gimnastička.
Na koncu, sad je renovirana i priča je gotova. Ali za Tvrđu kao historijsku cjelinu je od velike važnosti da što više zgrada očuva svoju prvotnu namjenu. To dakako košta. A i za moje je mišljenje da fakulteti i škole preko dana daju život Tvrđi mnogo više čak i nego muzeji i gradska uprava. Iseljenje tih sadržaja bi je opustjelo.

mislim da si ipak u pravu.
tvrđi fali lunapark.

la_linea
Post Postano: 23.08.2009. 10:16 
Naslov:  

A ok, ti zacijelo imaš bolje ideje...

Skoči u forum: