Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Iz šešira: Kratki rezovi

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Oto Wilhelm
Offline
Ukupno postova: 31
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 14.07.2009. 10:30 
Naslov:  Iz šešira: Kratki rezovi
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Nova je hrvatska Vlada hrabro zagrizla metak, potegnula iz pljoske i vrlo brzo nakon preustroja krenula u rješavanje užarenih problema s kojima je država suočena. Za početak, "čvrsta ženska ruka" je u rebalansnom vikend-meniju ponudila krumpir-salatu pripremljenu od vrućih krumpira. To je jedno relativno niskokalorično jelo, koje pored krumpira (udžbenici) sadrži i par glavica luka (prijevoz), te se začinjava s tek par kapi octa i malo soli (reprezentacija). Jednostavno se i vrlo brzo pripravlja, te služi kao predjelo, prije glavnog jela, čija će priprema, zahvaljujući brojnim namirnicama koje se u nj mogu ubaciti, (pre)velikom broju kuhara, pomoćnog kuhinjskog osoblja, suflera i kibicera, te sofisticiranom načinu slaganja, potrajati najmanje dva tjedna na najjačoj vatri.

Prevedeno u novce, predjelo stoji oko 800 milijuna, dok bi glavno jelo (koje prigodničarski možemo nazvati lovački lonac) trebalo koštati deset puta više, ako se želimo pošteno najesti. Trenutno su od raspoloživih namirnica najizgledniji favoriti za ubacivanje u lovački lonac pdv, trošarine (na sve živo i neživo, više nema milosti!), državne plaće, penzije, minusi, bonusi, lutrije, brodogradilišta (napokon!), most, državna administracija, domjenci, epsoi, carine, porezi, koncesije, hortenzije i sve ostalo što se može iskopati u državnoj špajzi, a čega se trenutno ne mogu sjetiti. Izvan lonca sigurno ostaju pomoć Hrvatima u bratskoj BiH, davanja za turizam, Međunarodni monetarni fond i socijala. Nova će glavna kuharica svakako imati pune ruke posla eksperimentirajući i miješajući začine u nastojanju da iznađe onaj optimalni recept kojim će nas moći prehraniti barem do zime, a da pritom restoran ne bankrotira.

Mediji kao mediji, vječni kritičari gastronomskih poteza, spremno su na nož dočekali najavu ukidanja besplatnih udžbenika i besplatnog prijevoza za školarce, koji čine gro ovog "light" rebalansa državnog proračuna, najavljujući najgore katastrofe, crne vrane, kaose i smakove svijeta napaćenim hrvatskim građanima i seljacima. A taj je rebalans tek najblaži od najblažeg koji se u ovako kratkom vremenu mogao smućkati, pa će biti zanimljivo pratiti kakvim će sve mračnim slikama i scenarijima krenuti plašiti javnost jednom kada se započne s ozbiljnijim rezovima koje će građani itekako moći osjetiti. Neodgovorno je i neozbiljno (iako razumljivo - jedini bogovi su im naklada i/ili gledanost, posebice u ovim kriznim vremenima) od medija što na taj način dodatno zbunjuju i plaše ionako sluđenu javnost, pa će se ljudima stoga na koncu svako jelo činiti skupljim i neukusnijim no što ono stvarno jest. Ali, to je neizbježna stvar i životna činjenica koju svaki vrsni kuhar, ili barem onaj koji teži izvrsnosti, mora uzeti u obzir prilikom odabira sastojaka, pripreme jela i načina njegove prezentacije. Ta prezentacija trenutno baš i nije najsjajnija, i malo tko joj prognozira uspjeh kod gladne publike, ali, ako ništa drugo, glavna kuharica je barem uspjela iz kuhinje izbaciti bahatost, kojom je ova još do jučer obilovala.

Ako i nakon svega ovoga (a prilično je izgledno) i dalje ostanemo gladni, na kraju će domaći kuhari ipak biti prisiljeni priznati svoj kulinarski neuspjeh i obratiti se za pomoć poznatom i priznatom međunarodnom kuharu, čiji su recepti provjereno hranjivi, ali koji svoja jela pošteno naplaćuje.

Kolumnist: Oto Wilhelm [blog]

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: