Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Osijek bi brzo mogao dobiti vizuru kakvu zaslužuje

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema

Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Nandino

Ukupno postova: 5431
Spol: Muško Muško
Post Postano: 14.02.2009. 10:00 
Naslov:  Osijek bi brzo mogao dobiti vizuru kakvu zaslužuje
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U obnovu stambenih zgrada građani su lani uložili više od osam milijuna kuna čime se u Osijeku nastavio val dotjerivanja stambenih zgrada, prvi nakon Domovinskog rata, koji je krenuo nakon što je, prije gotovo tri godine, Zavod za stanovanje pokrenuo projekt subvencioniranog kreditiranja građana za tu namjenu. Naime, sva sredstva uložena u obnovu pročelja, krovišta, dizala i zajedničkih prostorija, izvorište imaju u posebnoj kreditnoj liniji Zavoda, Grada, Osječke-baranjske županije i Privredne banke, uz pomoć koje su suvlasnici stambeno-poslovnih zgrada dobili priliku povoljno urediti svoje stambene objekte.

- U Osijeku je uz pomoć subvencionirane kreditne linije u 2008. godine obnovljeno 13 fasada, u iznosu od tri milijuna i 200 tisuća kuna. Obnovljena su 22 krova uz kredit PBZ-a uz subvencioniranu kamatnu stopu u iznosu od dva i pol milijuna kuna, a isti je iznos uložen za obnavljanje 12 liftova - kaže Davor Mrčela iz Zavoda za stanovanje.

Tijekom prve dvije godine, od kako je kreditna linija zaživjela, obnovljeno je 56 krovova i 48 pročelja te su popravljena tri dizala. U spomenute je radove uloženo 19 milijun kuna, na što su, ističu iz Zavoda, izuzetno ponosi budući da je u početku realizacije ovog projekta postajala bojazan da će građani imati problema s ispunjavanjem uvjeta kredita. Naime, da bi se kredit odobrio, svoj pristanak za uređenje zgrade treba dati najmanje 80 posto stanara, koji u pravilu moraju pristati i na povećanje pričuve. No, u tomu je značajno pomogla edukacija suvlasnika o potrebi obnavljanja zgrada koju je provodilo Udruženje stanara.

- Ako građani nastave ulagati u zgrade ovim tempom, Osijek bi brzo mogao dobiti vizuru kakvu zaslužuje - kaže Vladimir Stanić, predsjednik Udruženja.

Piše: I.Kukić/Glas Slavonije
Foto: Zal Kopp [arhiva 031]

Ukupno postova: 53
Zabranjen pristup
Post Postano: 14.02.2009. 13:58 
Naslov:  

Bio bi grad ljepsi sa fasadama da i sami gradjani sudjeluju u ravnopravnoj podjeli kredita koje se dobie za obnovu procelja.Posto je i moja zgrada bila obnovita znam jako dobro kako je islo,nasao se jedan pametnjakovic i blokirao je 4 mjeseca obnovu fasada jel mu je bilo puno za kredita dati,a kao nama nije puno,i tako je 1 gospodin sam uzeo i platio za njega i sada je zgrada kao nova.
Ljudi su cudni,sve bih htijeli na gotovo,kao da se mora nesto njima napraviti.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
PreacheR

Ukupno postova: 1076
Post Postano: 14.02.2009. 16:28 
Naslov:  

Ako se nastave ovom dinamikom sječi stabla po gradu, Osjek će zaista dobiti 'krasnu' vizuru.

Ukupno postova: 2460
Post Postano: 14.02.2009. 16:28 
Naslov:  

Meni nije jasno zašto se plaća stanarska pričuva ako se za obnovu pročelja mora uzimati kredit?

Ukupno postova: 2044
Post Postano: 14.02.2009. 21:19 
Naslov:  Re: Osijek bi brzo mogao dobiti vizuru kakvu zaslužuje

To je poprilična investicija i ne vjerujem da u pričuvi bude dosta love. Kod nas je ugrađen interfon, krečeno stubište, generalno čišćenje podruma i tavana, obnovljen krov i ugrađena nova ulazna vrata. Ništa od ovog ne bi napravili da smo iskeširali za fasadu, a i kredit je dosta povoljan.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  

Skoči u forum: