Suđenje
Antunu Gudelju za ubojstvo načelnika osječke policije,
Josipa Reihl-Kira i dvojice lokalnih političara,
Gorana Zobundžije i
Milana Kneževića, te ranjavanje trećeg,
Mirka Tubića na kontrolnom punktu pričuvne policije na ulazu u
Tenju 1. srpnja 1991. godine, primiče se kraju i presuda bi mogla biti donesena još ovoga mjeseca.
U srijedu su na
Županijskom sudu ispitana posljednja dva svjedoka, tadašnji ministar unutarnjih poslova
Josip Boljkovac i pomoćnik, a potom i nasljednik Reihl-Kira,
Mato Šalinović.
Kir je bio opasan svjedok
Boljkovac je potvrdio teze o sukobima svog osječkog načelnika s lokalnim HDZ-om pod vodstvom
Branimira Glavaša. Rekao je da je Kir bio hendikepiran, jer mu je Glavaš s uličnom stražom razoružao policijsku ophodnju i preuzeo ovlasti na terenu. Ispričao je kako mu se došao požaliti zbog problema što su mu u poslu stvarali ekstremisti iz HDZ-a, te naveo da ga osječki politički dvojac, Glavaš i Šeks, namjerava fizički likvidirati. Zato je, u dogovoru sa svojim zamjenikom
Slavkom Degoricijom, odlučio Kira povući u Zagreb, iako za njega u Osijeku nisu imali primjerenu zamjenu. Boljkovac je tako prvi put pred sudom njih dvojicu prozvao odgovornima za trostruko ubojstvo koje je izvršio Gudelj, koji je nedugo prije toga bio i predsjednik tenjskog HDZ-a.
Ti stavovi ondašnjeg ministra policije nisu novi i o tomu je prvi put javno govorio u kameru
BBC-a prigodom snimanja serije
„Smrt Jugoslavije“. Polovicom prošle godine u
Feral Tribuneu ustvrdio je kako je danas siguran da je „Kir ubijen odlukom vrha hrvatske države, a Branimir Glavaš i Vladimir Šeks proveli su tu odluku. Gudelj je samo realizator. U Osijeku se ništa nije događalo bez Šeksa i Glavaša.“
Netrpeljivost šefa policije i lokalnog političkog vrha, Boljkovac tumači suprotnim gledištima na rješavanje ondašnjih međunacionalnih sukoba koji su prijetili ratom. Pri tomu je, kaže, Reihl-Kir bio za mirnu opciju, dok su Glavaš, Šeks i ljudi oko njih poticali na rat. Kir je bio dobro upućen u terorističke akte rušenja kuća i drugih objekata osječkih Srba i oružanih provokacija na ulazu u srpska sela, pa bivši ministar smatra kako je bio opasan svjedok kojega su odlučili ukloniti.
Šeks: „Boljkovac mi se osvećuje“
Obrazlažući te teze pred vijećem Županijskog suda, Boljkovac je prepričao razgovor s pokojnim Reihl-Kirom, koji je na put za Borovo selo u travnju 1991. poveo
Šuška,
Vukojevića i Glavaša. Oni su, prema Kirovim riječima, na prilazu selu izvadili armbruste i pucali prema prvim seoskim kućama pogodivši jednu od njih i prikolicu traktora, dok je treća granata završila u polju. Tom je prilikom navodno Gojku Šušku ispao i pištolj, kojim je poslije u vijestima
TV Novog Sada mahao general
Blagoje Adžić, opisujući provokacije s hrvatske strane. Bilo je to prije tragičnog stradavanja hrvatskih policajaca u Borovom selu što je, smatra Boljkovac, bila posljedica tih provokacija.
Vladimir Šeks u večernjim je dnevnicima
HTV-a i
Nove tv Boljkovčeve navode nazvao lažima i osvetom, jer je tada tražio njegovu smjenu zbog nesposobnosti, dok je Glavaš najavio tužbu zbog klevete. Rekao je kako je Boljkovca već jednom tužio zbog takvih izjava danih BBC-u, ali je od sudskog postupka odustao nakon njegove isprike i molbe da povuče tužbu.
- Ni čut! Nikad mu se nisam ispričao niti tražio da odustane od tužbe. To nije točno! Da, Glavaš me tužio, ali nikad nije došao na raspravu, pa je postupak obustavljen. Prije mjesec dana sam ja, zbog skorog nastupa apsolutne zastare, odustao od tužbe protiv Šeksa koji me nazvao jugonostalgičarem, patološkim lažljivcem i umno poremećenom osobom, rekao nam je Boljkovac.
Autor: Goran Flauder