Još se jednom na primjeru slaganja vlasti u Osijeku pokazalo koliko muke donosi rješavanje problematike u kojoj sudjeluje nekoliko strana, koje jedna bez druge ne mogu doći do rješenja. Odnosi se to i na jedan godinama gorući osječki problem. Riječ je o propadanju objekta
Bijele lađe, koji se od ljepotice prometnuo u rugobnu zvijer.
Osječko bezvlašće opet je, bar za godinu dana, odgodilo rješenje pat-pozicije u kojoj se koprcaju gradska uprava kao vlasnik zemljišta,
Osijek-Koteks kao vlasnik nekretnine i
Društvo arhitekata, od kojega se očekuju prijedlozi novog urbanog izgleda najužeg središta grada u kojemu se nalazi ovaj objekt.
- Mi smo s prošlom gradskom upravom i Poglavarstvom na čelu s Antom Đapićem dogovorili da za natječaj o idejnom uređenju, ne samo Bijele lađe nego cijelog poteza do Solarskog trga, osiguravamo nagradu u ukupnoj vrijednosti od 560 tisuća kuna. Također, predložili smo da Društvo arhitekata raspiše javni natječaj te da u natječajnoj komisiji bude sedam članova, a od toga samo dva iz Osijek-Koteksa. Dakle, ni jednog trenutka nismo ni pokušali sugerirali što tu treba graditi. Ako treba, spremni smo raspisati i međunarodni natječaj - objašnjava
Drago Tadić, predsjednik Uprave
Osijek-Koteksa.
Ipak, smatra
Tadić, tu ima određenih problema. Več četiri godine gradska uprava izbjegava donijeti detaljan urbanistički plan, koji je zapravo ključ početka rješavanja ove situacije. Najizraženije je to vezano uz problem
Bijele lađe, zbog koje, kaže Tadić, određene strukture godinama prozivaju Osijek-Koteks i o tvrtki, u najblažem smislu riječi, govore s podsmijehom.
- Taj je objekt privatno vlasništvo Osijek-Koteksa, a dioničari tvrtke ne mogu dozvoliti da određena grupa ljudi kroz Bijelu lađu rješava svoje probleme. Stoga mi ne damo rušiti Bijelu lađu do onog trenutka dok s gradskom vlasti ne postignemo dogovor - napominje
Tadić.
Slično je bilo i s angažmanom tvrtke oko uređenja prostora paviljona
Gradski vrt. I tada, baš kao za
Bijelu lađu, nisu s druge strane naišli na one koji su htjeli razgovarati pa su, slijedom toga, izišli iz tog projekta i Gradu platili penale - rekao je Tadić - kao prava gospodska firma.
Tadić smatra da će gradnjom sportske dvorane ”
Gradski vrt”, dakle s konkretnim učinkom, u roku od samo godinu dana ispraviti loša razmišljanja i da će se Osijek-Koteks nametnuti kao firma koja je i spremna sudjelovati u kvalitetnoj izgradnji novih vizura Osijeka.
Osijek-Koteks na crnoj listi!?
Zbog Tadiću nerazumljivih razloga
Osijek-Koteks je na
crnoj listi, a tu tvrdnju porkrjepljuje projektom gradnje novog autobusnog kolodvora. “
Projekti su gotovi, mislim da će ovih dana biti gotova i građevinska dozvola. No, i sada moram ponoviti da je bilo određenih otpora. Trebalo je sedam mjeseci da ishodimo papire, od spajanje posjeda do sto drugih problema. Grad Osijek ne daje ni jednu kunu, on daje zemljište koje će im biti vraćeno nakon isteka koncesije, a mi ulažemo kapital ove firme i u konačnici dajemo kolodvor, a opet nailazimo na otpore”, požalio se
Tadić.
Autor:
Dario Kuštro/
Glas-Slavonije.hr