
Jeste li znali da jedan od
najsporijih vlakova u Europi vozi na relaciji
Osijek-Erdut? Potvrdio je to osobnim istraživanjem najpoznatiji hrvatski Englez
Paul Bradbury, a u utorak, 20. svibnja 2025. u 12:00 sati upravo je taj vlak, ovaj put kao
Slow Wine Train napustio osječki kolodvor.
Turistička zajednica Osječko-baranjske županije ovim je događanjem odlučila proslaviti titulu
RECEVIN Dionisio Europske regije vina za 2025., ali i predstaviti
Vinski mjesec Osječko-baranjske županije, kao i treći broj već nam poznatog destinacijskog časopisa Via Slavonija i Baranja čije su teme zeleno, održivo i gostoljubivo.
Sudionici su se na vlak ukrcali u Osijeku, gdje je započelo
vinsko putovanje prema Erdutu. Na ulazu su putnike dočekale i prijevozne karte, koje je simpatična kondukterka, naravno, i precvikala.
Već tijekom vožnje kroz plodne
slavonske krajolike kušala su se birana
vina erdutskog vinogorja iz vinarija
Vina Erdut, Siber, Brzica, Antunović, Magistra, Royal Hill, K55, Danubio i Jakovac. Strojovođa ove vlakom vođene degustacije bio je poznati osječki vinski stručnjak
Damir Zrno, a uz čašu vina posluživali su se pažljivo odabrani podunavski sirevi, orašasti plodovi i voće.
Po dolasku u Erdut, sudionici su obišli vinariju Vina Erdut, gdje su ih dočekali
pjenušac, jagode i šetnja kroz vinograde s pogledom na Dunav. Posjetitelji su imali priliku saznati više o
novim proizvodima, planiranim projektima i događanjima vinarije, kao što su
Wine&Paint radionice koje se ovdje često održavaju.
Nakon Erduta, avantura se nastavila prema Aljmašu. U predivnom ambijentu
vinarije i destilerije K55 organiziran je obilazak podruma i stoljetnih vinograda graševine i od zaborava spašene kadarke. Upravo ovdje je službeno predstavljen i treći broj destinacijskog časopisa
Via Slavonija i Baranja, koji donosi nove vinske priče, eno-gastro preporuke i inspiraciju za istraživanje Slavonije i Baranje. Uz vrhunska vina i prave vinogradske poslastice na vinskom pikniku, posjetitelji su uživali u prekrasnom pogledu na ušće Drave u Dunav. Vinarija i destilerija K55 vinski piknik organizira svake subote u svibnju i lipnju.
Povratak u Osijek također se odvio vlakom – uz
ugodno glazbeno iznenađenje za sve putnike koje je dodatno zaokružilo ovu jedinstvenu vinsku priču.
Slow Wine Train tako
nije bilo samo putovanje vlakom, već pravi doživljaj podunavskog terroira, susret s vinima, krajolicima i ljudima koji svojim trudom stvaraju najfinije kapljice ovoga kraja.
Događanje je sufinancirano sredstvima
Europske unije u okviru međunarodne suradnje Interreg Dunav kroz projekt #RomansWineDanube.
Tekst: TZ OBŽ
Foto: Mario Đurkić