Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Ispraznica je najbolja nova hrvatska riječ

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema

Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
tranquilize
Ukupno postova: 548
Spol: Muško Muško
Post Postano: 29.03.2011. 19:01 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

koje gluposti se na ovome forumu mogu procitati Very Happy evo recimo meni neide je i ije pa zahtjevam da uvedemo ekavicu , naime zbog je i ije i jesmo u svim ovim gospodarskim problemima Very Happy

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
zla_tratinčica

Ukupno postova: 1330
Spol: Nebitno Nebitno
Upozorenja : 2Upozorenja : 2
Post Postano: 29.03.2011. 19:01 
Naslov:  

W.M. Felt je napisao/la :
Redakcija 031 je napisao/la:
- Jezična se kultura njeguje u obrazovnom sustavu, još od vrtića, no to nije dovoljno. Dostupne su nam razne televizije, Facebook, Internet... i prolazi sve. U ovoj brzoj komunikaciji nitko ne pazi na točke, zareze, č i ć... Moramo mi profesori nekad negdje malo bockati, upozoravati da se zaustavimo i malo razmislimo da je jezik kojim komuniciramo ipak naš dobri, lijepi hrvatski jezik, upozorava Sanda Ham.

Nepismenost u Hrvata napreduje brzo i sigurno. Pogledajmo samo internetske forume. Posljedica je to urušavanja svih vrijednosti i propadanja svih standarda u društvu, pa tako i nekakvih standarda u obrazovanju Hrvata, kojih praktično nema. Postoje tek nekakve škole, i nekakve ocjene, većinom petice, i nekakvi nastavnici, ali što oni djecu podučavaju i što djeca nauče, nije poznato. Svake je godine sve gore.

Ali ćemo zato vrlo brzo............

Čovjek piše o nepismenosti pa par redova niže počne rečenicu sa ALI. Bože, siđi pa vidi. xD

francika

Ukupno postova: 2791
Post Postano: 29.03.2011. 19:06 
Naslov:  

zla_tratinčica je napisao/la :
W.M. Felt je napisao/la :
Redakcija 031 je napisao/la:
- Jezična se kultura njeguje u obrazovnom sustavu, još od vrtića, no to nije dovoljno. Dostupne su nam razne televizije, Facebook, Internet... i prolazi sve. U ovoj brzoj komunikaciji nitko ne pazi na točke, zareze, č i ć... Moramo mi profesori nekad negdje malo bockati, upozoravati da se zaustavimo i malo razmislimo da je jezik kojim komuniciramo ipak naš dobri, lijepi hrvatski jezik, upozorava Sanda Ham.

Nepismenost u Hrvata napreduje brzo i sigurno. Pogledajmo samo internetske forume. Posljedica je to urušavanja svih vrijednosti i propadanja svih standarda u društvu, pa tako i nekakvih standarda u obrazovanju Hrvata, kojih praktično nema. Postoje tek nekakve škole, i nekakve ocjene, većinom petice, i nekakvi nastavnici, ali što oni djecu podučavaju i što djeca nauče, nije poznato. Svake je godine sve gore.

Ali ćemo zato vrlo brzo............

Čovjek piše o nepismenosti pa par redova niže počne rečenicu sa ALI. Bože, siđi pa vidi. xD

Nema čovjek pametnijeg posla pa glumi intelektualnu veličinu iliti vertikalu kako se uobičajeno u Hrvata govori ako se želi ispasti pametan prodavajući pamet drugima. Wink

zen031
Ukupno postova: 1236
Post Postano: 29.03.2011. 19:19 
Naslov:  

Gdje ste to pročitali da rečenica ne može počinjati s "ali" ili s "a"? Što ako se treba izraziti baš takav smisao ( smisao suprotnog značenja, budući da su "a" i "ali" suprotni veznici). Što kaže lingvist?

Usput, rado bih da nam francika proda malo svoje pameti kao što to radi Felt. Kojemu se pogreške, između ostalog i pravopisne, potkradu jednom u tisuću slučajeva.

Još malo usput, ne znam kako nitko nije komentirao genijalnu izjavu dotičnog francike da se i "Zagreb" piše neispravno, da treba "Zagrjeb". osijek031.com smile

francika

Post Postano: 29.03.2011. 19:43 
Naslov:  

zen031 je napisao/la :
Gdje ste to pročitali da rečenica ne može počinjati s "ali" ili s "a"? Što ako se treba izraziti baš takav smisao ( smisao suprotnog značenja, budući da su "a" i "ali" suprotni veznici). Što kaže lingvist?

Usput, rado bih da nam francika proda malo svoje pameti kao što to radi Felt. Kojemu se pogreške, između ostalog i pravopisne, potkradu jednom u tisuću slučajeva.

Još malo usput, ne znam kako nitko nije komentirao genijalnu izjavu dotičnog francike da se i "Zagreb" piše neispravno, da treba "Zagrjeb". osijek031.com smile

Naravno da ne može rečenica početi sa 'Ali', ali to nije razlog da ti nekoga ne doživljavaš kao intelektualnu vertikalu.

Pa ako se na hrvatskom jeziku 'greška' kaže 'grješka' (to su naši najbolji znanstvenici zaključili), onda bi prema tom presedanu i 'Zageb' morao promijeniti ime u 'Zagrjeb'. Nema razloga da se protiviš mom prijedlogu, jer kao što vidiš da se nitko drugi ne protivi. Ja sam ti ko HDZ, glup a svi su opet na mojoj strani! Very Happy

lingvist
Ukupno postova: 353
Post Postano: 29.03.2011. 21:42 
Naslov:  Re: Ispraznica je najbolja nova hrvatska riječ

Može grješka i greška, griješka nikako. Naime, glagol je pogriješiti, pri tvorbi imenice dolazi do kraćenja jata (jat se krati u e ili je), a kad imamo pokriveno r, tj. suglasnik+r+je, onda dođe do te nedoumice, ispada li ili ne ispada j? Ja sam na stajalištu da treba pisati greška, tj. da se ne piše j iza pokrivenog r (osim kad je se r nalazi na morfemskoj granici, kao u odrješenje). U jeziku kao sustavu, tj. novoštokavskim govorima ako imamo suglasnik + r + je, onda j ispada. Jezik kao standard trebao bi pratiti jezik kao sustav, bar u najvećem broju slučajeva, kao i pratiti uzus. Oni koji zastupaju pisanje j iza pokrivenog r pozivaju se na tradiciju i kažu da je ispadanje "j" nametnuto Novosadskim pravopisom. Time dolazimo do Zagreba, tj. famoznog Zagrjeba. Ne može nikako biti Zagrjeb zato jer ime Zagreb, prema legendi, dolazi od zagrabiti (legenda o Mandi i banu), pa tako imamo Zagreb, dakle, nema tu nikakvog jata, kraćenja jata i pokrivenog r pa da bi se onda pisalo Zagrjeb. Inače, ta famozna 3 pravopisna pitanja (ne ću/neću, pisanje d i t ispred c, pisanje j iza pokrivenog r) nisu u žarištu jezikoslovlja, to su rubna pitanja, često tu ima i politike, ideologije, tradicije, kao i pri svakom normiranju. Ista je stvar i s natječajem za najbolju novu hrvatsku riječ. To je natječaj kojem mogu pristupiti svi, mogu poslati riječ kojim će zamijeniti neku tuđicu u hrvatskom jeziku, ona ne smije biti zabilježena ni u jednom hrvatskom rječniku. A ne održava se u Zagrebu jer je u biti posvećen dr. Ivanu Šreteru koji je bio iz Lipika (ili okolice, nemojte me držati za riječ), a koji je bio proganjan jer je uporabio riječ časnik dok je pisao medicinski nalaz jednog srpskog oficira, a tijekom rata je ubijen. Inače, suvremena lingvistika podijeljena je u 2 velike struje - funkcionalni i formalni pristupi jeziku, u središtu je zanimanja već 50-ak godina sintaksa, tu su i sociolingvistika, pragmalingvistika, a lingvistika se povezuje i s psihologijom i medicinom (psiholingvistika i neurolingvistika), lingvisti sudjeluju u objašnjavaju funkcioniranja ljudskog mozga i kognitivnih sposobnosti. A koliko je lingvistika bitna, govori podatak da su lingvistička razmišljanja bila dio strateških istraživanja u SAD-u od 50 pa do 70-ih godina 20. stoljeća i financirana od strane američke vojske. Zatim, kako bi se učili strani jezici da nije bilo jezikoslovaca koji bi opisali gramatiku, pravopis, leksik svih tih jezika? Ne možemo svi otići u stranu zemlju i tamo živjeti kako bismo naučili jezik. Zatim, razne vrste šifriranja - povezana s logikom, matematikom, ali i lingvistikom, i to je vrsta jezika. Pragmatička istraživanja pomažu i u edukaciji, objašnjavanju javnog jezika. Strukturalizam, koji je nastao u lingvistici, obilježio je praktički sve znanosti, posebno antropologiju (netko čuo za Levi-Straussa???). Kad ljudi imaju problema s govorom, obrate se npr. logopedu, koji svoje spoznaje također vuku iz lingvističkih istraživanja. Evo, i tako mi jezikoslovci tratimo vrijeme i pridonosimo povećavanju hrvatskog duga. Zatim, govori se o prijavama za pretpristupne fondove EU-a - francika, što misliš, da bi prihvatili nečiju prijavu da je puna pravopisnih i gramatičkih pogrešaka? I tvoje famozno objašnjenje spavačice i spavaćice - zašto se ne bi mogle uporabiti u istoj rečenici, tj. tad spavačica nije spavaćica??? I kakve veze ima ako se riječi ne mogu naći u istoj rečenici? Zato se ne moraju pisati različito??? Što se tiče rečenica s ali, gramatički tu nema razloga da se ne mogu uporabiti, u potpunosti su ovjerene, štoviše, ponekad je i potrebno, ovisi što želimo izraziti, ali recimo da nije baš odlika njegovanog stila, pa se zato preporuča izbjegavanje, ali stil nije dio gramatike i nema veze s gramatičkom ovjerenošću. Francika, srdžba nije jedini primjer, mislio sam na jednačenje po zvučnosti, kad se nađu dva fonema različita po zvučnosti, oni se jednače, pa prvi popušta, i prelazi u zvučni parnjak ako je drugi bezvučni i obrnuto. Ne može biti đ zato što je zvučni parnjak od "č" "dž". I znaš li uopće što je položajna varijanta? Pa naravno da znaš, i znaš sve o jezikoslovlju, ne bi kritizirao ono što ne poznaješ dovoljno, pa to rade oni koji su doveli Hrvatsku u ovo stanje i oni koji ne znaju ispuniti prijavu za pretpristupni fond EU-a. I netko je rekao da je hrvatski jedan od rijetkih svjetskih jezika koji ima isti izgovor i pismo - nijedan jezik nema isti izgovor i pismo (zbog postojanja alofona, a i da je izgovor isti pismu, onda bi Englezi pisali fonetski, to je onaj izgovor u uglatim zagradama), jezici koji imaju fonološki ili djelomično fonološki pravopis imaju bliži izgovor i pismo, dok jezici s morfonološkim i etimološkim pravopisom imaju puno veće razlike između pisma i izgovora, i govornici tih jezika imaju puno veće probleme s pravopisom nego mi. I postoji dosta jezika koji imaju otprilike istu razinu sličnosti izgovora i pisma kao i hrvatski (broj ne znam). Zašto postoje razlike u pravopisima različitih jezika - stvar je to povijesnog razvoja jezika te raznih dogovora jer pravopis dobrim dijelom jest dogovor.
Netko je rekao da ima problema s pisanjem ije/je - tu jesu nastali problemi razlikovanjem, poprilično je nepotrebno, pisala se riječ s ije ili je, svi izgovaramo je (osim u nekim štokavskim ijekavskim govorima, posebno u istočnoj Hercegovini), jedina je razlika izgovaramo li dugo ili kratko je.

simo031

Ukupno postova: 6329
Post Postano: 29.03.2011. 21:51 
Naslov:  

Hrpa pravopisnih NACISTA...
Jeba' vas miš što kola vuče, ovo je forum, a ne skup pravopisnih znalaca, daj se malo opustite. Smile

P.S. Jel' netko pročito' ovaj odgovor @lingvista, da mi ukratko prepriča? osijek031.com smile

Djecu učimo da budu iskrena, vrijedna i poštena. Sjeća li se tko zašto?
lingvist
Ukupno postova: 353
Post Postano: 29.03.2011. 22:32 
Naslov:  

simo031 je napisao/la:
Jeba' vas miš što kola vuče, ovo je forum, a ne skup pravopisnih znalaca, daj se malo opustite. Smile

P.S. Jel' netko pročito' ovaj odgovor @lingvista, da mi ukratko prepriča? osijek031.com smile

Trudio sam se biti što sažetiji, ali toliko pitanja:P Ali suzdržah se oko komentiranja tvoje uporabe apostrofa,hehe...

simo031

Ukupno postova: 6329
Post Postano: 29.03.2011. 22:39 
Naslov:  

lingvist je napisao/la:
simo031 je napisao/la:

Trudio sam se biti što sažetiji, ali toliko pitanja:P Ali suzdržah se oko komentiranja tvoje uporabe apostrofa,hehe...

Apostrofa... jel' to nešto vegansko za jest? osijek031.com smile

Djecu učimo da budu iskrena, vrijedna i poštena. Sjeća li se tko zašto?
francika

Post Postano: 29.03.2011. 22:47 
Naslov:  

simo031 je napisao/la :

A gle, uglavnom je rekao da jezikoslovci troše državni proračun bespotrebno kako bi se nekolicina njih zadovoljila samim sobom i jednakovrijednim kolegama s kojima ispijaju kavice za vrijeme prve i treće rudarske smjene, kao nijedna druga nacija u svijetu.
Onda je rekao da oni ne pišu prijave za pristupne fondove jer ih pišu oni koji ih ne znaju pisati i da kad se piše prijava za EU fondove ne može se u prijavi pisati 'ć' tamo gdje se piše 'č' i obrnuto jer takva prijava nebi bila prihvaćena, a izgleda da je i Helmer u međuvremenu upoznat s tim pa je rekao da će predložiti da se Hrvatskoj zabrani pristup EU fondovima. Lingvist je rekao i da je ispravno pisati 'grješka' i da nikako nije ispravno pisati 'Zagrjeb' i da danas nitko ne bi nosio Levi's-ice da nije bilo logopeda koji su bili izvrsni znalci jezikoslovlja, i da bez psihologa i neurologa ne bi bilo moguće otkriti da li ljudski mozak doživljava razliku između 'č' i 'ć' i da li prilikom izgovora postoje tikovi ili je to bezbolno.
Moju teoriju da treba biti samo jedno 'č' je izvrgnuo ruglu, ironično me nazivajući jezikoslovnim sveznalcem, i da nikako 'č' ne može prijeći u 'đ' nego samo u 'dž', iako sam ja uzaludno ga pokušao naučiti da treba biti samo jedno 'đ' jer šta će nam dva pa da neurolozi i psiholozi imaju posla s nama. Zato mislim da je bespotrebno da mu objašnjavam da bi dotična promjena pozitivno utjecala i na zdravstveni sustav u Hrvatskoj.
U vezi spavačice nije ništa skužio ali se složio da se spavačica i spavaćica ne moraju pisati različito u istoj rečenici, što znači da sam ipak dobro zakoračio na put sjedinjavanja istih slova u jedno.
I na kraju je zaključio da sve nacije na svijetu imaju više problema sa pravopisom od Hrvata, ali je zaboravio spomenuti da su za sve ostalo puuuuno sposobniji od nas.

Zadnja promjena: francika; 30.03.2011. 12:51; ukupno mijenjano 4 put/a.

negue
Ukupno postova: 68
Post Postano: 30.03.2011. 0:09 
Naslov:  

Ja predlažem da mi liepo ponovno uvedemo korienski pravopis, pa bi bilo i vuk sit i ovce na broju. osijek031.com smile

Ukupno postova: 202
Post Postano: 30.03.2011. 2:19 
Naslov:  

ajmo sad izmišljat nove riječi..i još raspišu natječaj.da mi vidjet i ostale riječi..pa to mora da je živi sprdakis...

Frost

Ukupno postova: 6403
Upozorenja : 1
Post Postano: 30.03.2011. 3:55 
Naslov:  

Ne znam zašto al me ovaj osjećajnik podsjeća na nježnik osijek031.com smile osijek031.com smile osijek031.com smile

Ukupno postova: 765
Post Postano: 30.03.2011. 12:46 
Naslov:  

Ja kad dodžem ovdije onda uvjek pazim na meko i tvrdo ć zato što neču da se prića kako sam i ja jedan od večine koji su konpletno nepismeni.
Sva sreča pa ja imam osiječaj za gramatiku i pravopis.

more456
Ukupno postova: 199
Post Postano: 30.03.2011. 13:05 
Naslov:  Re: Ispraznica je najbolja nova hrvatska riječ

U EU i američkoj diplomaciji sve više govore o tome da se na ovom prostoru govori jedan jezik, koji oni sada nazivaju BHS (od Bosna-Hrvatska-Srbija) jezik.
Od raznih pravopisa na ovom području napravljen je veliki biznis. Veliki biznis trebale su bite razne vrste prevođenja između B,H i S, no od toga izgleda ništa.

Skoči u forum: