Domoljublje - šta je to?

Društvo, politika

Domoljublje - šta je to?

marijuan

kad pogledam malo unazad, broj povlastica koje sam koristio temeljem oružanog sukoba su zbilja minimalna. nisam ih htio koristiti jer odmalena mi je u svijest usađeno da ništa nema besplatno, čak ni u bivšem društvenom uređenju jer je i tamo sve imalo svoju cijenu. još kada na pijanim sjedeljkama ljudima koji me ne poznaju kažem da sam prešutio tešku bolest kako bih bio pripadnik ZNG-a ti me zovu luđakom, makar to smatram komplimentom jer me ludim smatraju već četvrt stoljeća. isto tako sam obustavio isplatu naknade pretrpljene invalidnine od strane tadašnjeg HZMO-a jer primanja od 150 tadašnjih njemačkih marona su mi bili dovoljni spram svih onih koji su tada ostali bez svega zbog izbjeglištva ili zbog poharanih firmi čije je direktore postavljala ona budaletina koju neki na ovom forumu nazivaju herojem, a ja ratnim profiterom koji sada uživa gostoprimstvo zeničkog zatvora. isto tako prilikom upisa na studij računarstva kojeg vidim svake prestupne godine ili u novinama sam prešutio svoj braniteljski status jer mojom školarinom bi sigurno bio oštećen jedan redoviti student koji bi na vrijeme i u roku izvršavao svoje obveze. nisam dio tihe većine većine, glasan sam, verbalno prilično jak, a bogami ni fizičke dimenzije (6 cm do dva metra i 100 kg žive vage) uz urođenu nasljednu prgavost izaziva uzmak svima onima koji raspravljaju na temelju dogmi, ne činjenica. uz sve to osobine poput poštenja i časti ionako nisu interesantne medijima jer njih takve osobine ne zanimaju, simpatičniji su im budalasti luzeri tipa žoca ili pere kojima je država samo geografski pojam. osobine koje spominjem usađene su mi rođenjem, dodatno pojačane sjenama mojih poginulih suboraca koji nisu imali sreće doživjeti međunarodno priznanje Hrvatske. nikada nismo pričali o tome kakova ćemo imati nakon završetka rata već kako ćemo imati sređenu državu, vratiti se na svoje poslove a svi ostali će imati priliku živjeti život dostojan čovjeka. to što Hrvatska dvadest godina od svoje nezavisnosti nije preboljela dječje bolesti te još uvijek sere i piša u pelene nije krivica šutljive većine već institucijakoje su dužne štititi provedbu zakonitosti. u ovom slučaju bi se trebalo zainteresirati DO ukoliko im rektorat to dozvoli, mada je i to institucija koja u svojoj neovisnosti ne poštuje ni ono štu su si sami propisali a leđa im drži studentska mladež stranke koja se zaklinje u svoje poštenje, to je već druga priča. idem sada ubijati tenkove na WoT serveru, ovakva sranja mi se otvoreno gade jer su zapravo zapišavanje grobova svih onih poginulih u ratu za ovu državu. to što oni nisu toga svjesni, njihov problem, kao što su si rezervirali i deveti krug pakla svojim radom.

ah, kakva pathetična, domoljubna kićerica. vidim, neki su već i suzicu pustili.

...

ima li još neki uradak na forumu? molim, ovdje ih priložiti. hajde, barem tri-četiri komada, pa ćemo u analizu / seciranje domoljublja (što bi rekao Mali Ivica - domoljublja kao takvog). na koncu bi trebalo ponuditi kristalno jasan odgovor na pitanje - domoljublje, šta je to?

Re: Domoljublje - šta je to?

Vilenjak

ima li još neki uradak na forumu? molim, ovdje ih priložiti. hajde, barem tri-četiri komada, pa ćemo u analizu / seciranje domoljublja (što bi rekao Mali Ivica - domoljublja kao takvog). na koncu bi trebalo ponuditi kristalno jasan odgovor na pitanje - domoljublje, šta je to? 

To je ono što ti gajiš prema jednoj drugoj državi! :D

mali_ivica

Vilenjak

domoljublje, šta je to?

To je ono što ti gajiš prema jednoj drugoj državi!

iiiiiides... a koja bi to drzava bila, molicu lipo? sorry mladicu, ali Vilenjak ljubi iskljucivo sebe. no, zanimljivo je uociti pretpoliticki patern iz tvog upisa. domovina je, dakle, drzava. odlicno!

Skriveni sadržaj

drzava 1. dio
Povijesni medij

drzava 2. dio
Povijesni medij

(duration: 1h 38min)

idemo dalje. sto jos oznacava rijec domoljublje?

...

Kugla

eseker

decki, koncentrirajte se. ili napisite nesto na temu, ili se prebacite na neki drugi topic.

Domoljublje ili patriotizam (iz starogrčkog πατρίς; patris, otac; lat. patria, domovina) označava emocionalnu privrženost svojoj zemlji.
(sa wikipedie)
Neki ga pogresno dozivljavaju uslijed brojnih povijesno-geografskih zabluda, obmana ili ga uopce ne mogu prakticirati ako nije uvjetovano izmisljenim ili stvarnim neprijateljem.
To sto neki kompromitiraju taj pojam svojim ponasanjem, ne znaci da je taj pojam sam po sebi negativan i da je domoljublje nesto lose.
Prema tvojim brojnim postovima cini se da ciljas na fasizam, neonacizam i slicne furke. Odnosno da zelis sve koji se deklariraju domoljubima proglasiti fasisoidnim negativcima.
Dakle, domoljub je covjek koji voli svoju zemlju i svojim djelovanjem nastoji pridonijeti njenom boljitku. (ako netko zglajzne u metodologiji, to ne inkriminira domoljublje kao takvo, nego te koji ga eventualno krivo interpretiraju).
Domoljublje je samo po sebi pozitivno osjecanje.
Mrky007

pa čovjek sam sebi odgovara, qouta druge forumaše i ne napiše ništa..to je vrh umjetnosti koju mi mali ljudi ne kužimo

Skriveni sadržaj

Vilenjak

ima li još neki uradak na forumu? molim, ovdje ih priložiti.

...

padobranac

Domoljublje ili patriotizam (iz starogrčkog πατρίς; patris, otac; lat. patria, domovina) označava emocionalnu privrženost svojoj zemlji.

dalmatinskoj crvenici, srijemskoj crnici, baranjskoj ilovaci ili dravskom pijesku? molim, budi konkretna. domoljub Ivica kaze prema drzavi. a drzava nije isto sto i 10 hektara privatne zemlje koju seljak mukotrpno obradjuje, ili nekoliko stotina tisuca hektara baranjske zemlje koja je politicki podijeljena na dvije drzave, Madjarsku i Hrvatsku. patriotizam pak, kojeg si poistovjetila s domoljubljem, govori o ljubavi prema narodu. ✧ njem. Patriot ← fr. patriote ← lat. patriota ← grč. patriṓtēs: sunarodnjak, pripadnik roda. tu bi pak prvo trebalo definirati pojam -> narod. da li je rijec o rodu (mama, tata, sestra, brat), ethnosu (folklornom konstruktu / tzv. zajednici jezika i narodnih obicaja), naciji (gradjanima jedne drzave kojoj placaju porez), ili necem petom, recimo narodu koji se na poziv medija okupio na otkrivanju spomenika Crvenom fici?

samo polako, bez nervoze.

...

padobranac

Domoljublje je samo po sebi pozitivno osjecanje.

opet nekoliko pitanja. pozitivno - za koga? SAO Krajisnike? koliko je njihovo domoljublje prema tzv. Krajini ili Velikoj Srbiji ispalo (samo po sebi) pozitivno? dalje, unutar jedne drzave, da li je domoljublje pozitivno za sve gradjane ili samo za neke ciji je bankovni racun nakon domoljubne karijere -> pozitivan? da li je to "osjecanje" urodjeno ili se stice / uci u skoli? imaju li i majmuni takva osjecanja? mozda ne bi bilo lose da ti sama opises to svoje pozitivno domoljublje (rijecima, ne glazbom, ili slikama). slozit ces se, diskusija se vodi rijecima / argumentima, ne emocijama.

samo polako, bez nervoze.

ovo je jako dobro pitanje koje se uglavnom uzima zdravo za gotovo. također, donekle vezano uz domoljublje, što je zapravo domovina? rođen sam u jugoslaviji, trenutno živim u hrvatskoj, a ubuduće ću možda u nekoj (kon)federaciji europskih (bivših?) država. koje od toga smatrati domovinom? ili, ako bi se hrvatskoj u nekoj budućnosti pripojila recimo andaluzija ili sao krajina, bi li mi onda i to bila domovina?
Domoljublje?!

Instrument koji su izmislili neofeudalci kako bi na nazovi slobodne ljude mogli racunati u slucaju ugroze njihovog feuda, odnosno bogatstva/posjeda. Propascu klasicnog feudalizma (povecanje stanovnistva, manjak zemlje, itd.) i jacanjem tzv. "slobodne svijesti", trebalo je pronaci instrument manipulacije. Stoga bas u 19.st. nastaju nacionalne drzave, budi se "nacionalna svijest", koja postaje novi instrument kontrole (za razliku od puke sile i nadmoci do tada).

Kmeti, odnosno "slobodni ljudi" - kako sebe vole nazivati, ginu za feuda i njegove interese i jos misle da to rade za sebe, dok feudalac sjedi u koznoj garnituri i ispijajuci konjak s "neprijateljem" (suprotstavljenim feudom) "na sahovskoj ploci" izdrkava zivote i sudbine milijuna pseudoslobodnih domoljuba.

Majstorska manipulacija u rangu s religijama.
mali_ivica

A zašto nas još nezanima?

reci mi Ivice, dok si tipkao ovu osobnu zamjenicu nas, sto si tocno osjecao? mozes li rijecima opisati? trnci na kozi, nadimanje grudiju, toplina u medjunozju, vrtoglavica u glavi, sjaj u ocima, nesto drugo / specificno samo za tvoj organizam?

(ne zezam te, iskreno me zanima, a i trebaju nam takvi podaci za ovu diskusiju)

...

DonQuijote

ovo je jako dobro pitanje koje se uglavnom uzima zdravo za gotovo.

premda je jasno na sto mislis, treba biti kristalno precizan. naime, ne uzima se pitanje zdravo za gotovo, vec domoljublje. a domoljublje niti je zdravo, niti je, kako stvari stoje u ovoj pretpolitickoj regiji, gotovo. sa pitanjima je nesto drugacija slika, kako vidimo iz prilozenog. ono sto je izgradilo Zapadnu civilizaciju (questions, questions, questions), ovdje se drzi drskom petokolonaskom provokacijom / izaziva prilicnu neurozu.

mogli bi zakljuciti - tamo gdje se domoljublje uzima zdravo za gotovo, pitanja nisu dobrodosla.

...

DonQuijote

također, donekle vezano uz domoljublje, što je zapravo domovina? rođen sam u jugoslaviji, trenutno živim u hrvatskoj, a ubuduće ću možda u nekoj (kon)federaciji europskih (bivših?) država. koje od toga smatrati domovinom? ili, ako bi se hrvatskoj u nekoj budućnosti pripojila recimo andaluzija ili sao krajina, bi li mi onda i to bila domovina?

isto pitanje postavio sam forumasici Padobranac. cekam odgovor. pa dok cekam, da prokomentiram onu (za nju) lijepu domoljubnu pjesmu koju je ovdje (kao argument tzv. pozitivnog domoljublja) okacila. da li je neka pjesma lijepa ili nije, stvar je ukusa (u to ne ulazim). ima li neka pjesma umjetnicku vrijednost, to je druga stvar, no takodjer nije tema (recimo, Dedicev / Ujevicev Odlazak nesumnjivo ima umjetnicku vrijednost). nesto drugo mene zanima.

nek te rani kora kruva, kaplja vina, zrno soli. nek ti kušin bude stina... kaze (meni) njena, pozitivno domoljubna, pjesma. hvala, ne hvala. ja ne zelim zivjeti od kore kruha, kaplje vina i zrna soli. fakat, takvu ishranu nikome ne bih preporucio (pogotovo ne vlastitom djetetu). takodjer, nisam vjernik (svake noci za te Boga molim), i premda volim planinariti dinarskim krsem, kamen i draca ne djeluju mi kao mjesto pogodno za zivot.

sto je, dakle, pozitivno u tom i takvom domoljublju? siromastvo? glad? suhi ten? neki osajdareni / vlajinski minimalizam? moljenje Bogu da ti neuhranjeno i bolesno dite dozivi jutro?

...

Leteci mungos

ginu

prica o hrvatskom domoljublju krcata je faktografskim (i historijskim, kako si lijepo primjetio) neistinama, ciljanim lazima, ljigavim hipokrizijama i kretenskim paradoksima. uzmimo za primjer samo ovu, jednu jedinu, tako popularnu, u krajiskim pjesmama opjevanu, medijski sveprisutnu, domoljubnu rijec / glagol ginuti. svi ginu, i s jedne i s druge strane zaracenih domovina, a nitko ne ubija -> kako to? poloziti zivot na oltar Domovine, uci se u skolama / ponavlja s politickih govornica / crkvenih oltara, najvisa je moralna vrijednost drustva. sto bi znacilo da su svi oni gradjani koji su pruzili pasivni otpor velikosrpskoj agresiji, ne uzimajuci oruzje u ruke, ali i ne bjezeci iz svojih domova, vec trceci svako jutro pod granatama na posao (i s posla nazad) -> heroji Domovinskog rata? naravno da nisu. pogledati status civilnih zrtava rata u odnosu na status branitelja. moze u Ustavu RH, moze u zakonima / podzakonskim aktima, moze i u praksi (uvijek je najbolje provjeriti u praksi).

najvisa moralna vrijednost hrvatskog drustva je, dakle, ubiti, a ne poginuti za domov(nov)inu. stos je samo u tome sto to nije lijepo (odnosno nije moralno) naglas reci. stos je dakle u laznom (na lazima sazdanom) moralu.

...

zamolio bih tzv. moderatore (kazem takozvane zato sto ih ne zanima moderiranje / usmjeravanje/ profilacija ove turbo-folk oglasne ploce u urbani forum) da prestanu neuko frljat / brljat po ovom threadu. prvo promijenite naslov (click), a zatim izbrisete post (click) u kojem se navode primjeri domoljublja, iako je eksplicitno, u uvodnom postu, navedeno cime se ovaj thread treba baviti. dakle, da ponovim -> ovaj thread je postavljen za citiranje forumskih primjera domoljublja i njihovu analizu. on nije zamisljen kao teoretska / akademska raspra (one su napisane / zavrsene jos u 19. stoljecu).

domoljublje koje u gradu Osijeku osvaja demokratske izbore dvadeset godina nakon domoljubnog rata (dakle rata koji jos uvijek traje), domoljublje kao izvor legitimiteta ratnih profitera / domoljubnih politicara koji i dalje unistavaju zivote gradjana Osijeka, domoljublje danas, na ovom forumu, ovdje i sad -> to je tema ovog topica! sad, ako se netko nasao uvrijedjenim radi onoga sto on sam pise na forumu, ja se ispricavam, ali to nije moj (niti bi trebao biti vas) problem.

Leteci mungos

Domoljublje?!

Instrument koji su izmislili neofeudalci kako bi na nazovi slobodne ljude mogli racunati u slucaju ugroze njihovog feuda, odnosno bogatstva/posjeda. Propascu klasicnog feudalizma (povecanje stanovnistva, manjak zemlje, itd.) i jacanjem tzv. "slobodne svijesti", trebalo je pronaci instrument manipulacije. Stoga bas u 19.st. nastaju nacionalne drzave, budi se "nacionalna svijest", koja postaje novi instrument kontrole (za razliku od puke sile i nadmoci do tada).

Kmeti, odnosno "slobodni ljudi" - kako sebe vole nazivati, ginu za feuda i njegove interese i jos misle da to rade za sebe, dok feudalac sjedi u koznoj garnituri i ispijajuci konjak s "neprijateljem" (suprotstavljenim feudom) "na sahovskoj ploci" izdrkava zivote i sudbine milijuna pseudoslobodnih domoljuba.

Majstorska manipulacija u rangu s religijama.

Jako zanimljivo objašnjenje!

mislim da zadnjih godina nitko amere u tome nemože prestići, oni svoju "ugroženu" domovinu brane tisućama km daleko
Vilenjak

mali_ivica

A zašto nas još nezanima?

reci mi Ivice, dok si tipkao ovu osobnu zamjenicu nas, sto si tocno osjecao? mozes li rijecima opisati? trnci na kozi, nadimanje grudiju, toplina u medjunozju, vrtoglavica u glavi, sjaj u ocima, nesto drugo / specificno samo za tvoj organizam?

(ne zezam te, iskreno me zanima, a i trebaju nam takvi podaci za ovu diskusiju)

Gore naveden citat je isječen iz jedne druge teme, ja sam tebi za ovu temu več dao komentar. A ako želiš da komentiram ovaj navod koji si isjekao, onda dođ u temu iz koje si ga isjekao i tamo ću ga komentirati. Iako da napomenem u toj temi iz koje je taj moj navod "A zašto nas još nezanima?" u nastavku teksta slijedi objašnjenje zašto nas nezanima Ovo je ta tema

Pokušavaš manipulirati mojim riječima, ja u ovoj temi nisam napisao taj citat ja sam u ovoj temi napisao da je domoljublje ono što ti osjećaš prema jednoj drugoj državi.
Ovako pokušavanje rezanja postova kako bi se dobio neki totalno drugi smisao pokušavaju jedino jadnici. Ti si po postovima koje imam prilike čitati veči egotriper od Glavaša.
PEGY

Jako zanimljivo objašnjenje!

Pegy duso, jeste zanimljivo, i krajnje pojednostavljeno (do imbecilnosti), ali ti ga po starom dobrom obicaju, nisi shvatila.

mislim da zadnjih godina nitko amere u tome nemože prestići, oni svoju "ugroženu" domovinu brane tisućama km daleko

no zato si citateljstvu ponudila svoju domoljubnu bol / zavapila -> nepravda! kako oni mogu, a mi - ne?! i to je u redu (premda nesvjesno, ipak se drzis teme). pacenistvo, iliti Krizni put, bitna je karakteristika hrvatskog domoljublja. no da bi shvatila kako, eto, neki mogu, a neki ne mogu, te zasto neki pate, a neki ne pate, morala bi prvo shvatiti razlike izmedju velikih i malih nacija, te puno bitnije, razlike u kvaliteti odredjenih nacija. a one se uvijek odredjuju prostim pitanjem - kako se neka nacija odnosi prema svojim pripadnicima? dakle, ruska nacija (i rusko domoljublje) prema Rusima, srpska nacija (i srpsko domoljublje) prema Srbima, hrvatska nacija (i hrvatsko domoljublje) prema Hrvatima, itd. itd. sve do konacnog pitanja americke nacije i odnosa americke nacije prema Amerikancima.

Skriveni sadržaj

...

mali_ivica

Ivice, ne budi neurozan. forum je, kako vec rekoh, zatrpan domoljubljem. sa kojeg cu ja threada uzeti primjer domoljublja apsolutno nije bitno (ako nekoga bas zanima, jednostavno klikne na citirani post). bitno je da ti ovdje, ako si u stanju, opises taj svoj domoljubni osjecaj koji te preplavio dok si na topicu o Hadzicu kuckao recenicu > A zašto nas još nezanima? <

kontas?

dakle, nista (osim cistog / kristaliziranog domoljublja), nije izvuceno sa tog topica, i stvarno se nemas razloga buniti. ako pak ne zelis podijeliti s nama detalje tog svog (jedinstvenog?) domoljubnog iskustva, Boze moj, pa reci onda tako. ima ko zeli.

sorry vilenjače,mungosove teze razumijem, ali tvoje pokušaje recenzije mog teksta nikako!
Jel' to nešta za jesti?
Oče mi to platit pelene za klinca?

Nekima hoće...
Vilenjak

sa kojeg cu ja threada uzeti primjer domoljublja apsolutno nije bitno (ako nekoga bas zanima, jednostavno klikne na citirani post).

Nije istina. BITNO JE. Jer odgovor koji si ti citirao nema veze sa domoljubljem kao temom, niti je u ovoj temi. To što si ti citirao je moje mišljenje Zašto nas ne zanima presuda, a razloge sam napisao dalje.
Vilenjak

dakle, nista (osim cistog / kristaliziranog domoljublja), nije izvuceno sa tog topica, i stvarno se nemas razloga buniti.

Upravo suprotno kad na temu "domoljublje šta je to?" izvučeš rečenicu iz druge teme u kojoj se kaže "Eto zašto nas nezanima" i koja s ovom temom nema veze, ljudi bi mogli pomislit da sam ja pisao da nas nezanima odgovor na pitanje što je domoljublje.
Što znači da ti manipuliraš mojim rečenicama iz drugih tema nebi li dobio odgovor koji bi zadovoljio tvoje niske porive i time mene ocrnio sa tim mojim tzv. odgovorom.
slično bi bilo da ja sad tebe ovako lažno citiram:
Vilenjak

Moja mama porijeklom je iz Čačka, a tata i Zemuna, mene su kao malog neki cigani izjebali u dupe pet puta] i naložili me da razmišljam antihrvatski i eto sad sam došao tu na forum 031 srat protiv svega što bi moglo zvučati kao: Hrvati, Hrvat, hrvatski, Domovina, domoljublje i sl. a zašto? Pa eto... jebiga svejedno je ko će te pitat za 20 godina zašto?

Eto dobro da si nam to rekao, sad nam je malo jasnije zašto pišeš takve stvari.
JEL SAD KUŽIŠ ŠTO ZNAČI CITIRAT IZ DRUGIH TEMA NEKE STVARI KOJE NEMAJU VEZE S DATOM TEMOM?
Pa, moglo bi se domoljublje različito tumačiti. Mada opisan nezgodnom kovanicom (pretpostavljam da je to predmet ismijavanja), pojam ima svoje mjesto i značenja. Ako ga se malo proširi i na one koji tvrde da im ništa ne znači, čak i tu postoji nekakav oblik osjećaja lojalnosti, pa makar i krugu ljudi koji dijele mišljenje. Recimo da je to slično.

Evo, na primjer – ovdje na forumu ima interesantnih interpretatora ovog pojma. Postoji dio forumaša kojima je domoljublje upravo ono što ta riječ doslovno i znači, ali to je manje interesantan dio za promatranje.

Meni je, recimo, interesantnija jedna druga skupina forumaša, koja je odavno prezrela domoljublje i tvrdi da je evoluirala u nešto više, pa sad s prijezirom gleda na te stvari… Ima tu i uvjerljivih likova, ne kažem. No, jedan noviji je naročit: wannabe kozmopolit koji nije u stanju izaći na kraj niti s različitostima u vlastitoj palanci, ali ga to ne sprječava da nas maltretira svojim fašistoidnim pozivanjem na uništenje i linč svega što se ne uklapa u njegovu neurotičnu sliku stvari. Pa, kad već apelira na admina da briše sve što se njemu ne sviđa, apeliram i ja da se ne dozvoli barem niti njegovo vrijeđanje. Problem nije samo vrijeđanje, nego i prilična doza histerije i neurotičnosti u postovima ovog forumaša, ali to je više njegov problem nego administratora. Kad bi uspio očistiti postove od ovih samorazarajućih emocija – našlo bi se i vrlo kvalitetnih opservacija.
Moram li navesti na koga mislim?

mali_ivica

odgovor koji si ti citirao nema veze sa domoljubljem

Skriveni sadržaj

mali_ivica

Vilenjak

bas nikoga na ovom osjecko-slavonskom portalu ne zanima / nije vrijedna komentara / misljenja / analize / diskusije?

Pa kad je ljudima pun kurac tih nekih poluvijesti. Nakon uhićenja Mladića bilo je samo pitanje vremena kad će past Hadžić jer za razliku od Mladića koji je bio general i imao zaštitu vojske, Hadžić nije bio nitko, obični kriminalac zato je kako sam i ranije napisao samo bilo pitanje vremena kad će ga uhitit, odnosno kad će se on predat.

A zašto nas još nezanima? Iz razloga što na milijun ranijih primjera smo vidjeli kako prolaze na Haškom sudu ljudi poput Hadžića koji u autobusima prevoze ranjenike iz bolnice na likvidacije. DOBIJU 5 GODINA.

Leteci mungos

Bit ce zanimljivo slusati ono sto bi Hadzic imao za reci, a ako je suditi po onome sto je Boljkovac najavio - Hadzic bi mogao izreci tvrdnje od kojih ce se nekima slediti, a obiteljima poginulih i ranjenih - prokljucati krv u zilama.

Ne, bit će zanimljivo u kolikoj mjeri će naivni narod popušit ono što on ima za reči obzirom da večina ljudi koji ga je poznavala kaže de je on običan kriminalac koji nezna dvije suvisle rečenice izgovorit. To je čak i Hedl rekao.

ima li nešto veze s nečim stvar je argumentacije, a ne repeticije / magarećeg njakanja. prvo, stav koji si zauzeo u tom odgovoru jeste izrazito domoljuban (zaštitnička ljubav prema Domovini koja je ugrožena od Srbije i Haškog tribunala); drugo, pozicija koju si pritom zajahao nije tvoja osobna, već je pozicija domoljubnog kolektiva (nezanima nas umjesto ne zanima me); i treće, tvoje patetično laganje o prosječnoj visini kazni za zločin na Ovčari (dobiju 5 godina!), tvoja nepismenost (nezanima, nezna, veČina, za reČi), i konačno, tvoja nezainteresiranost za sudsko utvrđivanje odgovornosti predsjednika vukovarskog SDS-a / premijera tzv. SAO Slavonije, Baranje und Zapadnog Srema / predsjednika tzv. RSK -> može se pravdati jedino frenetičnim domoljubljem, odnosno može proći jedino u takvoj, domoljubnoj atmosferi. no bez domoljublja, laž je laž, nepismenost je nepismenost, odgovornost je odgovornost, ratni zločin je ratni zločin, a Mali Ivica je samo... mali Ivica.

tebe su izgleda kao malog ispustili u domoljubni kreč / nadozirali za cijeli život toliko da su ti i govanca vjerojatno domoljubna, a da toga uopće nisi svjestan. neka ošajdarena verzija galskog Obelixa, rvacki Domoljubix? evo, ne treba ići daleko u potrazi za govancima, dovoljno je pročitati tvoj post do kraja. poželio si strašno / najstrašnije uvrijediti Vilenjaka, napregao se / napirio, no ono što je iz tebe izletilo

Skriveni sadržaj

Moja mama porijeklom je iz Čačka, a tata i Zemuna, mene su kao malog neki cigani izjebali u dupe pet puta i naložili me da razmišljam antihrvatski i eto sad sam došao tu na forum 031 srat protiv svega što bi moglo zvučati kao: Hrvati, Hrvat, hrvatski, Domovina, domoljublje i sl.

za civilizirane ljude nije, niti može biti uvreda, ali jeste domoljubni proljev / pejzaž Domovine u kojoj nema mjesta za Rome i Srbe, i u kojoj silovano dijete nosi krivnju što je silovano. i što ćeš sad nesrićo, tako zasran vlastitim domoljubljem? hajde, obriši se / operi, pa da nastavimo diskusiju.

...

Sharon

Pa, moglo bi se domoljublje različito tumačiti. Mada opisan nezgodnom kovanicom (pretpostavljam da je to predmet ismijavanja), pojam ima svoje mjesto i značenja. Ako ga se malo proširi i na one koji tvrde da im ništa ne znači, čak i tu postoji nekakav oblik osjećaja lojalnosti, pa makar i krugu ljudi koji dijele mišljenje. Recimo da je to slično.

domoljublje je, dakle, jednoumlje. pa sad, ovaj, kako da ti kažem... slažem se. vidim, i tebi se (valjda od silnog naprezanja da kažete nešto pametno?!), omakla nesvjestica, pa si se izlanula. i darovala nam traženi link između domoljublja i rodoljublja. naime, upravo je taj tvoj "osjećaj lojalnosti prema krugu ljudi koji dijele mišljenje" ključan za analizu / razumijevanje domoljublja hrvatske desnice. jer domoljublje za vas nije ljubav prema vlastitom domu / gradu / regiji u kojoj živite (sa različitim ljudima / mišljenjima), nije čak ni krajiška odanost prema caru / državi / aparatu vlasti (mada igra bitnu financijsku i društvenu ulogu), u pitanju je prije svega katoličanstvena sigurnost jednoumlja koju vam pruža monoetnička nacionalna ideologija, a koju manifestirate kroz tzv. ljubav prema Hrvatstvu, ma gdje se ono nalazilo. od Argentine do Kine preko Dretelja i Čapljine. i zato su stranke kojima je politički program upravo domoljublje (HDZ i HSP na državnoj, HDSSB na regionalnoj razini), pretpolitičke, a ne političke stranke. a takvima je mjesto u prvoj polovini 19. stoljeća, ne u današnjici. sasvim sigurno ne u današnjoj Slavoniji koja će i dalje propadati dokle god ju budu vodili hrvatski domoljubi. dakle, oni koji se, po defaultu, više brinu za metafizički život Janjevaca na Kosovu nego za stvarne živote Slavonaca u Slavoniji.

a sad mi reci dušo, koju ti ono stranku na ovom forumu zastupaš?

Sharon

No, jedan noviji je naročit: wannabe kozmopolit koji nije u stanju izaći na kraj niti s različitostima u vlastitoj palanci, ali ga to ne sprječava da nas maltretira svojim fašistoidnim pozivanjem na uništenje i linč svega što se ne uklapa u njegovu neurotičnu sliku stvari. Pa, kad već apelira na admina da briše sve što se njemu ne sviđa, apeliram i ja da se ne dozvoli barem niti njegovo vrijeđanje.

upozoravanje na off-topic postove nije isto što i upozoravanje na starčevićanski šovinizam. prvo je dužnost pokretača topica, drugo pak obaveza svih civiliziranih građana. inače, ne bih se ja baš tako olako, da sam na tvome mjestu, razbacivao kategorijama tipa stariji ili noviji, to be or wannabe, kozmopolitizam, neofašizam, itd. naime, postoji realna mogućnost da ponovno ispadneš glupa. razlike između fašizma i antifašizma, totalitarnog i liberalnog društva, te nacionalnih i individualnih sloboda pojasnio sam u nekoliko navrata, na raznim topicima. razumljivo je da ih neka blajhana pravašica ne može ni shvatiti ni prihvatiti, no nije razumljivo, niti je prihvatljivo, da ih ne shvaća administracija koja pretendira voditi urbani forum.

nije to velika mudrost. dovoljno je umjesto imbecilnih "don't be evil" cajki u pravilnik zapisati građansku sinkopu -> no tolerance for intolerance! istina, manje je (financijski) isplativo. no, tako je to uvijek bilo; kao što nema jazza u turbo-folk klubovima, tako nema ni gradskog života u domoljubnim svinjcima.

Vilenjak

nije to velika mudrost. dovoljno je umjesto imbecilnih "don't be evil" cajki u pravilnik zapisati građansku sinkopu -> no tolerance for intolerance! istina, manje je (financijski) isplativo. no, tako je to uvijek bilo; kao što nema jazza u turbo-folk klubovima, tako nema ni gradskog života u domoljubnim svinjcima.

Ajde molim te, prvo režiraš tuđe postove da oni poprime sasvim drugo značenje, onda kažeš kako to ništa neznači, a zatim tuđu reakciju u kojoj se želi pokazati što si htio napraviti s tim režiranjem postova, nazivaš šta ti ja znam čime i odjednom prebacuješ na neku priču preuzvišenog moraliste, pacifista ili što god več.
Ček da vidim di je onaj smajl za povračanje?! Eo ga: :puke:
Proziran si ko najlon čarape, a nebriješ noge pa liči na svašta!
Vilenjak

razlike između fašizma i antifašizma, totalitarnog i liberalnog društva, te nacionalnih i individualnih sloboda pojasnio sam u nekoliko navrata, na raznim topicima.

Očito nedovoljno dobro, jer nitko nije razumio. Zato jer ovi pojmovi nikad nisu bili bliže nego u tvojim objašnjenjima.

Vilenjak

pejzaž Domovine u kojoj nema mjesta za Rome i Srbe, i u kojoj silovano dijete nosi krivnju što je silovano.

Pokušavam se sjetiti nekog svog posta u kojem sam ovakvo što napisala, no ne uspijevam...
Sharon

Vilenjak

pejzaž Domovine u kojoj nema mjesta za Rome i Srbe, i u kojoj silovano dijete nosi krivnju što je silovano.

Pokušavam se sjetiti nekog svog posta u kojem sam ovakvo što napisala, no ne uspijevam...

Sharon, ne pristaje ti ta blesavost.

Blesavost u rangu onih sto su se, podrzavajuci Treci Reich ili Paveliceve rasne zakone, pravili blesavima kako oni nemaju pojma o cemu se tu zapravo radi. Odvode tamo neke ljude, nemam pojma, valjda ih vode na izlet. Blago njima.

Kao i oni sto su se '91 i poslije pravili blesavi kad su gradjani Osijeka odvodjeni na obalu Drave, gdje im se zavezanih ruku i prelijepljenih usta pucalo u potiljak, onako kako ni zivotinje ne rade jedna drugoj.

No doista - ta "blesavost", profinjena je to nota svih pravih simpatizera fasizma koji u svojim zivoticima nemaju snage priznati ni sami sebi da su pravi, nepatvoreni, istinski fasisti i mrzitelji (dijela) ljudskog roda.
Ama, čekaj malo, @mungose! Otkud ti da sam ja ikakav simpatizer fašizma?! Niti u postovima niti u dubini duše. Jednom zauvijek: prezirem sve kretenske režime koji su ljude deportirali, zatvarali, pljačkali i ubijali iz bilo kojeg razloga. Mog prijezira je vrijedan fašizam/nacizam tridesetih i četrdesetih godina 20.st., komunizam/staljinizam 50-tih i svi ostali kretenski "izmi" koji su se kotili kroz povijest. Hvala Svevišnjem pa je makar Europa malo evoluirala i pobijedila ih.
No, bljutavo mi je ovo pretenciozno preseravanje i podmetanje fašizma pod patriotizam, a komunizma pod pravednost. Stupidno, ograničeno i ide na jetra. Vječito jedni te isti stereotipi s ukrasnom crvenom mašnicom!
Domoljublje je kad čovjek voli svoju domovinu, a da bi se znalo što je Domoljublje mora se znati i što je Domovina.

Domovinu čini omeđen teritorijalni prostor, narod koji živi na tom prostoru i obogačuje ga svojim radom i stečeno bogatstvo radom naroda.

Prema tome, Domoljublje je ljubav prema teritoriju, narodu i bogatstvima.

Dodatno pojašnjenje

mali_ivica

dobro je Ivice, odmori malo.

...

Leteci mungos

No doista - ta "blesavost", profinjena je to nota svih pravih simpatizera fasizma koji u svojim zivoticima nemaju snage priznati ni sami sebi da su pravi, nepatvoreni, istinski fasisti i mrzitelji (dijela) ljudskog roda.

ih, fascisti... mislis da rvacki domoljubi znaju talijanski / latinski? govori bre srpski da te ceo domoljubni svet razume. istina, nije ni danasnja Europa, koja je svojevremeno rodila i fasizam i nacizam (a ranije i rasizam), cijepljena od "blesavosti" (daleko od toga), no vidis da se rvacki domoljupci, u pokusaju da ispadnu Englezi, ne pronalaze u tim stranjskim izrazima. treba im dakle, razumijevanja radi, ponuditi nase (provincijsko) dvoriste / nase "autohtone" izraze / nase endeme. nasu, jelte, velebitsku degeniju (molim, ovo nema veze s madjarskim botanicarom Degenom, vec s degenerlukom).

izvorno, radi se o nekoj osajdarenoj, morlackoj verziji mitteleuropskog nacional-socijalizma, i mrznji (citaj strahu) prema razlicitosti (ne toliko prema odredjenim grupama ljudi, obzirom da su one samo varijabla u domoljubnoj jednadzbi). dakle, kad govorimo o domacoj "blesavosti", onda govorimo o pravaskom ustastvu u kojem je teziste stavljeno na suverenost ethnosa, a ne, kao npr. u Mussolinijevom fasizmu, na suverenost drzave (posebice ne pravne). otud i tako elegantni skok pionira-domoljubaca iz komunistickog u nacionalisticki totalitarizam, sto je karakter drustva, a ne drzave. fenomen pak "blesavosti", koji si primjetio kod Sharon (ja bih tu dodao i sklonost intrigama / konspiraciji / sveckoj zaveri), redom nose sve pretpoliticke stranke u Hrvata; od HDZ-a (Zna se), preko HSP-a (Ante, prezime mu znate), do HDSSB-a (stranka Onog cije se ime ne izgovara).

pogledaj samo ovu prvorazrednu "paletu blesavosti" na zvanicnom portalu HSP-a. od blesave matematike (2011 - 1861 - 4 = 150) preko blesave fizike (u borbi protiv velikosrpstva nestali Romi i Zidovi) i blesave kemije (cisti Josip Frank istinski sljednik Starceviceve misli) do blesave poezije (Oj Ustase, braco mila, duboka je voda Drina... odmah u sljedecem klipu). ima toga jos, al ko ce sve nabrajat. inace, zanimljivo je kronoloski pratiti tu pravasku "blesavost". od samih pocetaka, dakle od pojave onog rasnog ludjaka Starcevica, jadni pravasi nisu smjeli naglas reci sto stvarno misle / osjecaju. ni pod Becom, ni pod Pestom, ni pod Beogradom. no, cak i kad su drzali apsolutnu vlast u Hrvatskoj, "blesavost" ih nije napustala (skrivanje ustaskih logora smrti od ociju javnosti). dakle, ni pod sobom. i onda slijedi zanimljiv "obrat" / kristalizacija pravaskog domoljublja. umjesto da im se razina "blesavosti" smanjuje, u skladu s razvojem ljudskih i gradjanskih sloboda (druga polovina 20. stoljeca), ona se povecavala. poglavito se naglo povecala u ovom posljednjem, tzv. Domovinskom ratu, a razmjerno prisutnosti stranih medija / satelita / medjunarodnih promatraca / Haskog tribunala. na koncu se toliko povecala / rasirila da je izbila prava epidemija "blesavosti" koja je zahvatila kompletnu Domovinu. samo su casni pojedinci, snagom vlastite ljudskosti / covjekoljublja, ostali zdravi.

...

Sharon

prezirem sve kretenske režime koji su ljude deportirali, zatvarali, pljačkali i ubijali iz bilo kojeg razloga. Mog prijezira je vrijedan fašizam/nacizam tridesetih i četrdesetih godina 20.st., komunizam/staljinizam 50-tih i svi ostali kretenski "izmi" koji su se kotili kroz povijest.

jest, jest, isto je rekao i Branimir Glavaš na suđenju u Zagrebu. Vojislav Šešelj također u Hagu. isto govore i svi ratni zločinci kad ih suočiš sa zločinima. no nikada, niti jednom rječju, niti jednim činom / djelom, dakle isto kao i ti na ovom forumu, Glavaš nije osudio konkretni ustaški režim i konkretni genocid počinjen na konkretnim Romima, konkretnim Židovima i konkretnim Srbima u konkretnoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj. štoviše, promovirao je (čini to i dalje, u očekivanju povratka na vlast) ustašku ideologiju, isto kao što ju i ti, svojom promocijom ustaškog HSP-a, ovdje promoviraš.

Sharon

bljutavo mi je ovo podmetanje fašizma pod patriotizam

naravno da ti je bljutavo, tako se vjerojatno osjećaš i svako jutro kad se suočiš sa svojim domoljubnim likom u ogledalu. no o tome tko ovdje podmeće neofašističko ustaštvo pod domoljublje, dozvoli, postoje različita mišljenja. ja recimo mislim, a to sam i argumentirao, da to radiš upravo ti sa svojim stranačkim drugarima.

Sharon

[...] komunizam/staljinizam [...] komunizma [...]

Postano: 12.05.2011. 19:06
Skriveni sadržaj

Vilenjak

Sharon

Nju, ionako, s vremena na vrijeme uhvati sindrom naknadne pameti, pa nam tu malo održi koje loše predavanje o ženevskoj konvenciji, ratnom pravu, o Del Ponte, Louis Arbour, pa malo opanjkava branitelje naše borce, pa malo komparira kako bi ona znala bolje… No, sve te lijeve desne teorije gube na težini jer su propustile testiranje u praksi. Tako se dogodila stvarnost u kojoj nigdje nije bilo ove superiorne intelektualne kaste; ostali su samo naivci s iskrenom emocijom prema rodnoj grudi, naivni toliko da nisu žalili vlastite krvi da bi je spasili od krvnika. I spasili su je, kako god su znali i umjeli.

(moj bold)

Povijesni medij

(duration: 2 min)

...

simo031

Evo odgovora za one koji to dosad nisu shvatili...
Treba li ih imenovati? Ma ne, prepoznat će se oni.

Simo, sunce ti tvoje intrigantsko, ti mene uvijek razveseliš (poput Malog Domoljubixa, premda on jadničak uistinu nije kriv). pa dobro Simo, ako je Ćopićeva Ježeva kućica kristalno jasan odgovor na pitanje što je to domoljublje - zašto je onda ta domoljubna poema šutnuta iz domoljubne lektire?

da nije možda zbog, khm, khm, upravo... domoljublja?

Vilenjak

simo031

Evo odgovora za one koji to dosad nisu shvatili...
Treba li ih imenovati? Ma ne, prepoznat će se oni.

Simo, sunce ti tvoje intrigantsko, ti mene uvijek razveseliš (poput Malog Domoljubixa, premda on jadničak uistinu nije kriv). pa dobro Simo, ako je Ćopićeva Ježeva kućica kristalno jasan odgovor na pitanje što je to domoljublje - zašto je onda ta domoljubna poema šutnuta iz domoljubne lektire?

da nije možda zbog, khm, khm, upravo... domoljublja?

Vidim da imamo identifikaciju ... LOL
Ogledalce, ogledalce moje – reci: na svijetu najbljutaviji tko je?

Ustanem ja, tako, ujutro (svakog jutra) i prvo se pogledam u ogledalo. A, što drugo?! Osjećam se nekako bljutavo, no pitam se: zašto?

Forumaš Vilenjak kaže da je to zato jer sam ja, kao i svaki ratni zločinac, rasist i volim svoj dom zato što u njemu nema – Židova ni Roma. Za ove prve nisam sigurna ima li ih uopće ili nema, kao i za eventualne pripadnike drugih etničkih skupina oko mene, budući da susjedima ne brojim krvna zrnca. Što se Roma tiče – sigurna sam da su mi prvi susjedi Romi, jer se njihovo dijete svaki dan igra s mojim i više je u mojoj kući nego doma. Ako se zatekne u vrijeme kakvog obroka – jede što i moje dijete, voće i sladolede dijeli s mojim djetetom, igračke i bojice koriste skupa. Ponekad se pokeftaju, no pomire se opet popodne. Kakav je karakter tih konflikata – međunacionalni ili ne – doista ne znam, jer ne ulazim u dječje svađe. Međutim, morat ću, inače mi ne gine zvati Vilenjaka kao promatrača dječjih ratova, pa da on procijeni je li ovdje riječ o rasizmu ili o lopti s Hello, Kitty.

A, opet, ako nije rasizam, možda se ja, zapravo, bljutavo ćutim krize srednjih godina radi… Kuca ona na vrata svakoga dana, barem po godinama koje brojim. Htio čovjek ili ne – pukne ga ta stvar jednako kao i pubertet prije 30-tak godina. Samo, moram priznati da je ovo malo manje konfuzno stanje, ipak inteligentnije od puberteta. Ajde, barem nešto…

E, ako nije ni rasizam ni midlife-crisis, onda uzrok bljutavosti može biti gospodarsko-ekonomska sudba huda ovih post-tranzicijskih godina ove domovine koju ljubim i koju dijelim sa svima koji žive u njoj, ljubili je ili ne. Bljutavost, sasvim pouzdano, može izazvati kakav kredit u švicarcima, još ako je stambeni – jao, kuku – zatim klimava radna mjesta u tzv. realnom sektoru, budući da spadam u nesretnike koji ne rade u onom sretnom i skupom – nerealnom (pa kako god to zvučalo, na primjer, tamo nekom marsovcu koji bi pokušao shvatiti kako je to moguće). Opća propast gospodarstva, težak opstanak ovoga što još radi puno za male novce – vjerujem da su razlozi ne za bljutavost, nego za popi…

Ipak, možda jutarnja bljutavost i pri pomisli da sam pročitala i kakav bljutav post na mom omiljenom forumu. I, tko bi vjerovao, upravo od najžešćih pobornika demokratičnosti, ljudskih prava, prava na mišljenje, prava na različitosti itd. Šteta, ispada da je ova „borba“ samo jadni nusprodukt (da ne bih upotrijebila ružniju riječ) frustrirane ekipe koja više ne smije pendrecima na različitosti. Otud ovo glupavo pendrečenje po forumu.

No, razlozi su raskrinkani:

Vilenjak

sorry mladicu, ali Vilenjak ljubi iskljucivo sebe.

Kozmopolitski, nema što!

simo031

imamo identifikaciju

Sharon

razlozi su raskrinkani

Skriveni sadržaj

identificirati! locirati! uhititi! transferirati!

dosadno u materinu. over & over & over again, i tako dvadeset godina. znaju li domoljupci išta drugo osim orjunaškog udbašenja / prokazivanja "neprijatelja"? npr. -> diskutirati? odgovoriti na neko od ovdje postavljenih pitanja? ponuditi neke argumente / priloge tezi o "pozitivnom domoljublju"? očigledno ne, ma koliko im šansi pružao. jedna pjesmica, dvije slikice, tri suzice, i to je to. koji će im diskusija kad imaju domoljublje? ne treba čuditi ovakav kvalitet raspri na forumu zatrpanom domoljupcima. dovoljno je pogledati kvalitet domoljubnih političara u Osijeku, Slavoniji i Hrvatskoj. može i šire, obrazac je identičan. sve njih, dakle najgore od najgorih, izbacilo je / lansiralo upravo domoljublje. i to sa dna kace. Milošević, Šešelj, Koštunica, Tuđman, Šušak, Šeks, Glavaš, Đapić, Sanader, Kosorica, itd. itd.

no nije problem u domoljubnim političarima / profesionalcima. daleko najjači su mi ovi "domoljubni birači" koji, kao, kritiziraju nešto vlast, ali to ne rade u vlastito, već u domoljubno ime. kao, ma, može ta naša domoljubna vlast biti puno, puno bolja. ideeeeš... pa što nije, kad može?! prošlo je 20 godina / nekoliko demokratskih izbora. dakle, ne može. to je kao kad šokački baja isere ogromno (4 000 000 x veće od njega) govno na livadi, pohvali se selu / kumovima / ženi / sinovima, pa se onda krene molit sv. Antunu da mu muhe okupljene oko "ponosa" sagrade kuću dostojnu življenja. i onda, pazi samo imbecilne hipokrizije, kritizira / pizdi na muhe što mu dom smrdi.

no dobro, idemo jos jednom isprobati kako domoljupcici reagiraju na diskusiju.

Sharon

Vilenjak

mali_ivica

Vilenjak

domoljublje, šta je to?

To je ono što ti gajiš prema jednoj drugoj državi!

sorry mladicu, ali Vilenjak ljubi iskljucivo sebe.

Kozmopolitski, nema što!

frljas li ga frljas, sve s uklicnikom / dernjavom. hajde da ti pomognem. umjesto kozmopolitizma stavi covjekoljublje, a usklicnik stavi na covjeka.

Skriveni sadržaj

jos jednom, prof. Milan Kangrga

"Nacionalizam, naime, počiva, i to isključivo počiva na - sentimentu, blago rečeno, pa taj sentiment vjerojatno proizlazi iz genetski naslijeđene i naknadno u obitelji ili okolini odnjegovane, i tako duboko u podsvijesti sačuvane jezgre tog atavističkog sindroma. [...] Grubo, ali pogođeno rečeno, takav se tip pojedinca bori u samome sebi protiv samog jezgra ljudskosti, pa krećući se linijom manjeg otpora istraje na svojoj pukoj prirodnosti. Linija manjeg otpora u ovome se slučaju sastoji upravo u tome, što biti čovjek nije nešto naprosto dano ili na-rođeno (nitko se nije naprosto rodio čovjekom, jer to je bitna karakteristika životinje, kojoj je dostatno da se izlegne i da od mladunčeta izraste u svoju punu zrelost, i to u skladu sa svojom unaprijed danom i zadanom vrstom kao vlastitom prirodom, ona jeste ta priroda, i bitno ostaje njoj primjerena). Čovjeku to jednostavno - nije dano. Ali je, naravno, vrlo komotno i ne zahtijeva mnogo truda da se bude i ostane to što bez napora - naprosto jesi, čista priroda!

Kada iz sebe ne možeš - doslovno rečeno - napraviti čovjeka (to se naziva: raditi na samome sebi da bi postao to i to, kako bi svojim vlastitim djelom, trudom, mukom, "u znoju lica svoga", kao što kaže već Biblija, stvaralaštvom - da bi dakle postao konkretno društveno i prije svega posebno ljudsko biće, sa svim svojim, tek tom djelatnošću razigranim i manifestiranim sposobnostima i talentima, koji te tako čine individualnošću i osobenošću), onda ti još preostaje samo da se pozoveš na jedinu moguću općost u smislu generalnosti, za razliku od univerzalnosti. [...] Kako ne bi "svisnuo od muke u svojoj neoblikovanoj usamljenosti", ti se prikloniš, baš tako: prikloniš se ili prisloniš (da ne padneš u ništavilo) drugima sličnim sebi, koji su takođe ostali to ljudski prazno ništa ili čista (rodovsko-plemenska) - prirodnost. Pa si onda "bar nešto" ... pa se time onda možeš čak i "ponositi", jer ti ništa drugo ne preostaje.

Dakle, kada nisi u sebi imao dostatne snage da postaješ čovjekom (jer to je mukotrpan proces koji traje čitava života!), pa je dospijeti k sebi kao čovjeku jedini istinski zadatak, onda si i ostao puko ništa. Taj se zadatak naime uvijek iznova postavlja pred tebe na putu k sebi kao oblikovanoj i oplemenjenoj ljudskoj jedinki, te upravo to sacinjava jedinu istinsku radost čovjekovu, koji se onda slobodno može pogledati u zrcalo, a da se ne stidi pred samim sobom.

Mogli bismo dakle kazati: Nacionalist je nezreli čovjek."

...

Sharon

Forumaš Vilenjak kaže da je to zato jer sam ja, kao i svaki ratni zločinac, rasist i volim svoj dom zato što u njemu nema – Židova ni Roma.

ne kaze to Vilenjak, vec tvoj Otac i tvoja Stranka koju na ovom portalu ti zastupas. btw. di nestadose Serbi iz domoljubne jednaCbe? "zaboravila"?

...

Sharon

Za ove prve nisam sigurna ima li ih uopće ili nema,

O NAŠIM AKTIVNOSTIMA
Darko Fischer i Drago Kohn

Ukratko o Židovskoj općini Osijek

Prvi Židovi na teritoriju današnjeg Osijeka spominju se još u vrijeme antičke Murse u 3. stoljeću, a njihovo prisustvo poznato je i u vrijeme turskog Osijeka. Trajno se Židovi naseljavaju u Osijeku s dolaskom austrijske vojske u 18. stoljeću, najprije kao pojedinci u službi austrijske vojske, zatim kao obitelji i konačno kao jaka etnička i vjerska zajednica. Zajednica je od početka bila i do danas zadržala etničko i vjersko obilježje. Osnovala je groblja, sagradila sinagoge i školu, imala je zapažene kulturne, sportske, religiozne, društvene i političke aktivnosti. Židovska općina osnovana je i neprekidno djeluje od 1849.godine, osim prekida u vrijeme Drugog svjetskog rata. U razdoblju Holokausta od 1941. do 1945. zajednica je gotovo potpuno uništena. Oko 100 Židova, koliko ih je ostalo u Osijeku, nakon što ih se polovica preživjelih iselila 1948. u Izrael, uspjela je i danas uspijeva brinuti se o svojim članovima i kulturnom naslijeđu svojih predaka. Zajednica je dala razmjerno veliki broj utjecajnih pojedinaca na području umjetnosti, kulture, ekonomskog razvoja, prava i medicine. Židovska općina Osijek nagrađena je Grbom grada Osijeka 2003. godine za doprinos multietničkom i multi-kulturalnom obilježju grada kojem su Židovi uvijek davali europski karakter.

...

Sharon

kao i za eventualne pripadnike drugih etničkih skupina oko mene, budući da susjedima ne brojim krvna zrnca. Što se Roma tiče – sigurna sam da su mi prvi susjedi Romi,

kako sad, pa nisi li u prethodnoj recenici izjavila da susjedima ne brojis krvna zrnca? zbunite zastor, spustila sam se? no dobro, pogledajmo sto veli tvoja stranka o brojanju krvnih zrnaca:

Skriveni sadržaj

surprise, surprise, prve tri temeljne "vrijednosti" odnose se upravo na -> brojanje krvnih zrnaca (ethnos).

...

Sharon

jer se njihovo dijete svaki dan igra s mojim i više je u mojoj kući nego doma. Ako se zatekne u vrijeme kakvog obroka – jede što i moje dijete, voće i sladolede dijeli s mojim djetetom, igračke i bojice koriste skupa. Ponekad se pokeftaju, no pomire se opet popodne. Kakav je karakter tih konflikata – međunacionalni ili ne – doista ne znam, jer ne ulazim u dječje svađe. Međutim, morat ću, inače mi ne gine zvati Vilenjaka kao promatrača dječjih ratova, pa da on procijeni je li ovdje riječ o rasizmu ili o lopti s Hello, Kitty.

sto ti radis u svojoj kuci mene stvarno ne zanima. mene zanimaju tvoji stavovi i tvoja ideologija koju javno promoviras, a koja direktno ugrozava moju slobodu. u ovom konkretnom slucaju, radi se i o slobodi tog romskog djeteta. drugo, ma koliko se "blesava" pravila / izigravala istinsku *, neces uspjeti izblesaviti cinjenicu da ovdje nije bilo rijeci o djecjim ratovima, vec o ratovima / genocidu odraslih. ustaskom genocidu u kojem su itekako stradala i -> djeca.

Skriveni sadržaj

pitam se samo sto ces odgovoriti tom djetetu, ciji baka i djeda zasigurno nisu iz Osijeka (vec najvjerojatnije iz Srbije), kada malkic poraste i sazna da si promotor stranke koja je istrijebila kompletan romski narod s hrvatskih prostora? ili kad to sazna tvoje rodjeno dijete? vidis, to bi bilo zanimljivo cuti. u medjuvremenu (dok djeca ne porastu), poslusajmo svjedocanstvo jednog od rijetkih Roma koji je, igrom slucaja, prezivio pravasko domoljublje. 10. travnja 1941. godine, dakle kada je tvoja Domovina uspostavljena, imao je 10 godina.

Povijesni medij

Nadir Dedic, Ljudi XX stoljeca
duration: 56 min

...

Sharon

A, opet, ako nije rasizam, možda se ja, zapravo, bljutavo ćutim krize srednjih godina radi… Kuca ona na vrata svakoga dana, barem po godinama koje brojim. Htio čovjek ili ne – pukne ga ta stvar jednako kao i pubertet prije 30-tak godina. Samo, moram priznati da je ovo malo manje konfuzno stanje, ipak inteligentnije od puberteta. Ajde, barem nešto…

hajde, necemo o tome sto je sve tebe u zivotu puknilo. ili nije. zadrzimo se na domoljublju.

...

Sharon

E, ako nije ni rasizam ni midlife-crisis, onda uzrok bljutavosti može biti gospodarsko-ekonomska sudba huda ovih post-tranzicijskih godina ove domovine koju ljubim i koju dijelim sa svima koji žive u njoj, ljubili je ili ne. Bljutavost, sasvim pouzdano, može izazvati kakav kredit u švicarcima, još ako je stambeni – jao, kuku – zatim klimava radna mjesta u tzv. realnom sektoru, budući da spadam u nesretnike koji ne rade u onom sretnom i skupom – nerealnom (pa kako god to zvučalo, na primjer, tamo nekom marsovcu koji bi pokušao shvatiti kako je to moguće). Opća propast gospodarstva, težak opstanak ovoga što još radi puno za male novce – vjerujem da su razlozi ne za bljutavost, nego za popi…

posebice ako "cutis" da si upravo ti uzrok takvom stanju. rekoh vec 1 000 puta, no nije zgorega jos jednom ponoviti -> tvoje domoljublje (ili pak domoljublje onog * Chagera) moglo je rezultirati iskljucivo ovakvom, kriminalnom gospodarskom situacijom. ako je pak rijec o Slavoniji, a ne Hrvatskoj (koja prezivljava na racun turisticke sezone), upravo je koncept suverenog hrvatstva (i suverenog srpstva) bio katastrofalan za buducnost / sadasnjost te regije.

no, kod tebe nije rijec ni o Republici Hrvatskoj, koju je stvorio ZAVNOH, ni o Slavoniji, koju su frankovci uvijek mrzili (drzali ju madjarskom smicalicom). mozes li onda, barem onako odokativno, ocijeniti gdje se nalaze granice te tvoje famozne Domovine koju tako snazno ljubis? rijeka Drina? Zemun / Vojvodina? Janjevo / Kosovo? Kajmanski otoci?

...

Sharon

Ipak, možda jutarnja bljutavost i pri pomisli da sam pročitala i kakav bljutav post na mom omiljenom forumu. I, tko bi vjerovao, upravo od najžešćih pobornika demokratičnosti, ljudskih prava, prava na mišljenje, prava na različitosti itd. Šteta, ispada da je ova „borba“ samo jadni nusprodukt (da ne bih upotrijebila ružniju riječ) frustrirane ekipe koja više ne smije pendrecima na različitosti. Otud ovo glupavo pendrečenje po forumu.

01.06.2011. (sa topica "Mladez HSP-a")
Skriveni sadržaj

Vilenjak

tempus031

ljevičar

Mrky007

čitati ljevičare

jaguar

staljinističko - ljevičarskog

nemosvjerovat

zadrti ljevičari

jaguar

ljevičarsko-liberalno-komunistička sranja

chager

osmi sekretar SKOJ-a

chager

otkriva da si bila PD-ovac, pa brinula nad tekovinama NOB-a

chager

Možda je ovo dio kampanje koja nam predstoji? Pokazalo se da SDP nema neko rješenje, a Milanovića nema u javnosti. Sigurno vrijeme krati na ovom forumu u kasne sate. Kad ga ona šugava Kosorica ubija u pojam, ne bi me čudilo da je politički transić

Mrky007

zakleti ljevičari

Angelium

I ja bih se osječao tako kad ti propadne država u kojoj si smio misliti samo kao partija

jaguar

"učitelj" i "propovjednik" anarhističko -liberalno-staljinističko-komunističke doktrine

jaguar

učenik svojeg uzora staljinova tužitelja Berrije.

jaguar

čln orjunaške ekipe

jaguar

prošao izobrazbu medijskog djelovanja organiziranu od strane Soroša i njegovih eksponenata.

jaguar

orjunaške gamadi i nikoristi i sinova jugokomunističkih oficira

jaguar

pravi orjunaš

mapatil

tvoja partija

ljevicar, jugonostalgicar, komunist, clan Partije, itd., na to obicno ne reagiram. zato sto me silno zabavlja. naime, mladi glavasoidni mozgici formirani u domoljubnom jednoumlju tesko mogu shvatiti da je bilo ljudi (nemali broj) koji su sasvim lijepo zivjeli u SR Hrvatskoj, a da nisu bili ni clanovi Partije, ni ljevicari. za pretpostaviti je da svako jutro ta "mladez" roditeljima pljune u lice?! pa, vjerojatno ne. u pitanju je nesto drugo / bitnije -> u pitanju je totalitaristicki obrazac po kojem se svakih nekoliko desetljeca, prilikom promjene rezima / drzave, brise stara i pise sasvim nova povijest. ali iz temelja! dakle, ne radi se tu samo o rusenju spomenika (HDZ je taj posao u Osijeku temeljito napravio), sto je vise stvar simbolike, vec se radi i o rusenju sjecanja / brisanju podataka na hard disku. taj fenomen tragikomicno je uocljiv kod penzica sto se skupljaju na osjeckoj pijaci. dovoljno je lagano se pribliziti i slusati sto ti ljudi, o vlastitoj proslosti, pricaju / izmisljaju. sasvim je opravdano pretpostaviti da ce se i ova glavasoidna mladez tako ponasati za 50-ak godina. profesor Kangrga takve je (polu)ljude okarakterizirao kao -> svercere vlastitih zivota. no postoje i ljudi koji se vlastite proslosti ne stide. zato sto sebe i svoje Ja nikada nisu vezali ni uz drzavu, ni uz sistem, ni uz neku politicku partiju.

optuzba za ljevicarstvo posebice je interesantna / zabavna. zasto? pa zato sto se antifasisticki stavovi pojedinca automatski pripisuju ljevici. naravno da je antifasizam u svijetu nastao kao reakcija na fasizam / nacizam, i da ga se u kulturnim / gradskim sredinama Zapada ne poistovjecuje sa komunistickom ideologijom, vec sa gradjanskom borbom za temeljne ljudske slobode. dakle, mladi se Hrvati tu uistinu bjesomucno samosamaraju nanoseci pritom ozbiljne udarce i hrvatstvu kao nacionalnoj ideologiji. naime, kakav je to narod koji nema antifasizam unutar svoje gradjanske opcije? kakav je to narod u kojem se pojedinac koji ukaze / upozori na post u kojem se poziva na genocid -> proglasi komunistom ili ljevicarem? uistinu, ako je suditi po mladohrvatima i njihovim prozivkama, covjek bi mogao pomisliti da je nacija s kojom se identificiraju -> fasisticka. fakat, ne samo pomisliti, vec i jasno dokazati, obzirom da se radi o cistoj, elementarnoj logici.

glupavo ili ne, meni je drago sto se ti osjecas ispendreceno.  
Vilenjak

pitam se samo sto ces odgovoriti tom djetetu

Iskreno, meni je neugodno pred tim djetetom zbog jedne stvari: "celebritiji" iz mog susjedstva kojima je jako stalo da odglume pred ljudima u kvartu svoju političku korektnost koristeći upravo to dijete - ne daju mu dalje od svoje hebene ograde, tj. opasnog zida visokog oko 2m na koji se ovo dijete penje ne bi li uspostavilo komunikaciju s manekenima iza, koji ga pred gledateljima katkad pomaze po glavi. Ali, romskom djetetu nema ulaska u njihove dvore... Stotinu puta sam to dijete skinula s tog j... zida jer se bojim da će pasti i polomiti se. Da ne spominjem koliko je ružno gledati dijete koje tuđi rođendan gleda preko zida... A da ne spominjem koliko laveža od istih tih ljudi u ime zaštite prava Roma... Nešto poput tvojih postova, a vjerojatno i u tvom dvorištu vrijede ista mjerila za goste.

I još nešto: tko bi rekao, no Vilenjak je ipak najčešći gost na sajtu HSP-a. He,he!
Domoljublje? Današnje stanje u Republici Hrvatskoj,sarkastično ali istinito.
Sharon

Ustanem ja, tako, ujutro (svakog jutra) i prvo se pogledam u ogledalo. A, što drugo?! Osjećam se nekako bljutavo, no pitam se: zašto? Forumaš Vilenjak kaže da je to zato jer sam ja, kao i svaki ratni zločinac, rasist i volim svoj dom zato što u njemu nema – Židova ni Roma. Za ove prve nisam sigurna ima li ih uopće ili nema, kao i za eventualne pripadnike drugih etničkih skupina oko mene, budući da susjedima ne brojim krvna zrnca. Što se Roma tiče – sigurna sam da su mi prvi susjedi Romi, jer se njihovo dijete svaki dan igra s mojim i više je u mojoj kući nego doma. Ako se zatekne u vrijeme kakvog obroka – jede što i moje dijete, voće i sladolede dijeli s mojim djetetom, igračke i bojice koriste skupa. Ponekad se pokeftaju, no pomire se opet popodne. Kakav je karakter tih konflikata – međunacionalni ili ne – doista ne znam, jer ne ulazim u dječje svađe. Međutim, morat ću, inače mi ne gine zvati Vilenjaka kao promatrača dječjih ratova, pa da on procijeni je li ovdje riječ o rasizmu ili o lopti s Hello, Kitty.

Sharon

Iskreno, meni je neugodno pred tim djetetom zbog jedne stvari: "celebritiji" iz mog susjedstva kojima je jako stalo da odglume pred ljudima u kvartu svoju političku korektnost koristeći upravo to dijete - ne daju mu dalje od svoje hebene ograde, tj. opasnog zida visokog oko 2m na koji se ovo dijete penje ne bi li uspostavilo komunikaciju s manekenima iza, koji ga pred gledateljima katkad pomaze po glavi. Ali, romskom djetetu nema ulaska u njihove dvore... Stotinu puta sam to dijete skinula s tog j... zida jer se bojim da će pasti i polomiti se. Da ne spominjem koliko je ružno gledati dijete koje tuđi rođendan gleda preko zida... A da ne spominjem koliko laveža od istih tih ljudi u ime zaštite prava Roma... Nešto poput tvojih postova, a vjerojatno i u tvom dvorištu vrijede ista mjerila za goste.

ih, sta ti je vlajinski mentalitet. odlican za sluzit Napoleonu (dobijes i kravatu), ali za djecu... bogati tvoga, Sharka, napravila ti hercegovacke svatove od spasavanja romskog djeteta s dvometarskog zida. evo, sad ce stranacki drugar uskocit / preuzet (ih, ja skidam djecu s 10metarskog zida, i to golim rukama!), pa onda jos jedan (ko, jel ja? pod lijevom miskom drzim 7, a pod desnom 12 komata, ozgor ih trgam zubima!), ili pak (ma sta zubima, ja bez zubiju / glavom u zid, da vidis kako sami padaju, ko sisarke!), itd. itd. na koncu svi u jedan proleterski glas - dole malogradjanska burzoazija! dole esekerski celebr'tiji! dole polit'cka korektnost!

pa ko vas ne bi volio / uposlio? vas i vasu morlacku gordost.

...

and now, back to reality. a u realnosti "prica o spasavanju romskog djeteta" postaje "prica o spasavanju vojnika Ratomira" (Raleta, Ratka, Radulenceta). vratimo se dakle hrvatskom domoljublju i temeljcima / polazisnim osnovama. ne samo HSP-a, vec svih domoljubnih stranaka u Hrvata. a tamo, u temeljima, zlatnim slovima pise -> a) Starcevic (no dobro, njega ionako nitko ne cita) i b) Domovinski rat (tu cemo se malkic zadrzat). pa da te pitam nesto, majko (koja "spasavas djecu"). zar je virtualna Domovina vrijednija od stvarnog zivota tvog rodjenog djeteta? zar je majcinska ljubav roditi, othraniti, odgojiti, pa dragovoljno zrtvovati / poloziti djecji zivot na tzv. Oltar Domovine?

je li, "majko"?

...

p.s. molim, neka se domoljupcici pripreme, sljedeca tema koju cemo obraditi nosi naslov -> odgovornost.

Pa, što god ti ja odgovorila ti ćeš staviti kao predmet bljutavog i lošeg vica kojem se nitko ne smije, tako da ne vrijedi.

Sljedeća tema: odgovornost odlična je, pogotovo za zadrtog forumskog seksista/rasista/partizanskog unuka koji pendreči bez ikakve odgovornosti za svoje riječi.

No, čini mi se da nemam više jetrenih enzima za tipa kojem su i majčinstvo i patriotizam pisoari po kojima piški iz obijesti. To znači da sam u dilemi: da te stavim na "ignore" ili da odem na duži odmor od foruma koji postaje zamoran...
Sharon

Pa, što god ti ja odgovorila ti ćeš staviti kao predmet bljutavog i lošeg vica kojem se nitko ne smije, tako da ne vrijedi.

Sljedeća tema: odgovornost odlična je, pogotovo za zadrtog forumskog seksista/rasista/partizanskog unuka koji pendreči bez ikakve odgovornosti za svoje riječi.

No, čini mi se da nemam više jetrenih enzima za tipa kojem su i majčinstvo i patriotizam pisoari po kojima piški iz obijesti. To znači da sam u dilemi: da te stavim na "ignore" ili da odem na duži odmor od foruma koji postaje zamoran...

Ajde nemoj nasjedat, vidiš da je tip ili neki totalno * egotriper koji nije čuo za drugo mišljenje, a po temi rasprave bih rekao da mu Hrvatska nije matica :D
Ja ga več izbjegavam komentirat.
Sharon

Pa, što god ti ja odgovorila

uznosita haespeovko,

dosad, na ovom topicu, nisi odgovorila niti na jedno pitanje. a postavljeno ih je najmanje desetak, kristalno jasnih. hajde, pokusaj onda barem nekako opravdat svoje dragovoljno ucesce u diskusiji o domoljublju -> odgovori na ovo posljednje pitanje vezano za, ljudskim jezikom neobjasnjivu, mirnu koegzistenciju tvog majcinstva i tvog rodoljublja.

radjas da bi ih ubila?

Ekipa, prvo bi trebali odvojiti pojam domoljubje od šovinističkog domoljubja aka nacionalizma. Stvarno česta riječ u Hrvatskoj (jesmo li mi ugroženi?) te u svakom slučaju zloupotrebljavana.

Biti domoljub nije neka jaka stvar pošto većina čovječanstva gaji neke osjećaje prema domovini, veseli se sportskim, ekonomskim i kulturološkim uspjesima te se ne srami pripadnosti. Da nema samoprozvanih šovinista koji samo sebi daju za pravo reći da su domoljubi (a to je većinski, bar po mom sudu, onaj nacionalistički opredijeljen dio populacije), ne bismo ni raspravljali o ovom pojmu. Probajte naći nekog (punoljetnog) Švicarca koji pita za značenje dotične riječi.
Vilenjak@ imam nekih knjigica za tebe......cijena prava sitnica,... :zzz:
CelticFrost

Biti domoljub nije neka jaka stvar pošto većina čovječanstva gaji neke osjećaje prema domovini, veseli se sportskim, ekonomskim i kulturološkim uspjesima te se ne srami pripadnosti.

I uspješnosti zemlje u drugim pogledima, a samim time proizlazi ponos na pripadnost zemlji. To si zaboravio pa ću te nadopunit.
CelticFrost

Da nema samoprozvanih šovinista koji samo sebi daju za pravo reći da su domoljubi (a to je većinski, bar po mom sudu, onaj nacionalistički opredijeljen dio populacije), ne bismo ni raspravljali o ovom pojmu.

djelomično si u pravu. Također imamo osobe koje žive u nekoj državi kao što je i RH i ona im se naprosto gadi, ne zbog situacije, nego zbog toga što postoji! Oni nisu spremni raditi za boljitak te zemlje jer je jednostavno NEVOLE!
CelticFrost

Probajte naći nekog (punoljetnog) Švicarca koji pita za značenje dotične riječi.

Prestanimo stalno gledati druge i radit nešto da bi drugima bili ljepši, ajmo radit, uređivat zemlju da bi nama bilo bolje. Pozdrav.

Cruz031

!nnovation

kad slusam ovu pjesmu, znam da ju volim, iako ne znam zasto:/

Znaš (odnosno ne znaš) da voliš pjesmu ili domovinu? :)

ma znam zasto volim pjesmu :)
a ovo drugo..a cuj,fetisizam, sto drugo :)

Tagovi