za sto kikirikija!
Društvo, politika
gaap
Dakle, za sto kikirikija nagradno pitanje: GDJE SE TOČNO NALAZE ČAPRAZLIJE, (rodno mjesto gradonačelnika Osijeka Ante Đapića)?
Kraj Livna, Bosna ili Hercegovina (zavisi koga se pita). Bilo bi vrijeme da ga posaljete kuci.
To puno govori o mentalnom sklopu
gaap
A eto i o tvom.
prilično nalikuje rasizmu...
8
gaap
A eto i o tvom.
true,true!
wtf? zar nemam pravo reći da me je sramota da mi je ta spodoba gradonačelnik!?
Re: za sto kikirikija!
Nas gradonacelnik, ako ga se trebamo stidjeti, trebamo to ciniti iz nekih puno vaznijih razloga... jedan od njih je npr. onaj da se letak odradjivao u Zagrebu, sto je:
1. trosenje novca poreznih obveznika Osijeka radi financiranja nekoga u Zagrebu
2. potcjenjivanje lokalnih fotografa, dizajn studija, tiskara...
Međutim, tko je nama, domicilnima, kriv što smo tako pitomi i dobri. Pa se ne znamo laktati i "izboriti" za koješta.
Btw, znate vjerojatno za onaj vic star više godina:
Koje je drugo ime Osijeka?
LJUBUŠKI NA DRAVI!!!
ozana
U ovom slučaju podržavam gaapa. Baš se radi o mentalnom sklopu.
Međutim, tko je nama, domicilnima, kriv što smo tako pitomi i dobri.
Ja sam se rodio u Ljubuškom.
Eto, netko je morao i to.
Hoćete mi sad, pitomi i dobri sugrađani, postaviti psihoanalitičku dijagnozu? Može i sažetija.
Pa da kasnije kao pravi Hercegovac mogu sam otvoriti bizmis.
Pa odite si onda tamo!
Nadam se da si me razumio. Nije ništa zlonamjerno, samo ne volim tu neku vrstu licemjerja. Živiš ovdje, u svojoj DOMOVINI, samo na nekom njenom drugom kraju, a govoriš i ponašaš se kao neki gastarbajter u Njemačkoj koji pati za domovinom! (naravno, ne ti osobno - ovo naglašavam jer mi se dogodi povremeno da me krivo shvate)
Kažu ljudi da su na otocima dvostruko učestalija djeca s posebnim potrebama, ali nisam još čuo generalizacije o Korčulanima ili Hvaranima.
Usput, ni ja se ne slažem da je (mr.) Anto pravi izbor, ali građani su svoje rekli na izborima.
Pravi građani poštuju svoje institucije, ali i aktivno sudjeluju kad se vlast kroji.
gaapDa, govori o mentalnom sklopu nas koji vec 16 godina kukamo kako su nas Hercegovci unistili. Zanimljivo bi bilo cuti odgovor na pitanje: "A sto smo mi (autohtoni & urbani gradjani Osijeka) njima (zdravoseljackim fuj-fuj dotepencima) imali & imamo za ponuditi? Mislim, osim (hrastove) hoklice za sijelo ispred zgrade?"Dakle Ante Đapić je rodom iz Bosne. Iz zaseoka Čaprazlije, na zapadnom rubu Livanjskog polja, ispod Maglaja i Velikog Troglava, vrhova planine Dinare. Čaprazlije su na cesti Prolog-Sajkovići, oko pola sata vožnje od Livna, preko Prologa prema Sajkovićima.
Imaju li gradjani New Yorka slicnih problema?
A gradjani Pariza?
Ne?
Bice je onda (ipak) problem u nama, oridjidji Esekerima s kraja (uljudbene) banane. Da budem do kraja jasan (makar se netko i uvrijedi)? Pa evo -> frka je u (nasem) palanackom, malogradjanskom duhu i nedostatku urbane kulture, a ne u Erama sa kamena. Zar je tako tesko shvatiti da je Osijek periferija? Dobro nam dosli dragi gosti, molimo vas -> kad krenete iz Zagreba, pocnite na vrijeme kociti kako ne bi proletili u Srbiju, mi smo vam, znate, tamo negdje na rubu materine. Tamo gdje europske ideje (modne, politicke -> nebitno) Pariza, Beca, Budimpeste... sa (neminovnim) zakasnjenjem (ih, dok to doputuje!) poprimaju zanimljive & nadasve ekstremne & radikalne oblike. Eto, mi vam na taj nacin pokazujemo svoju urbanost (citaj lojalnost/sluganstvo), posto sami nismo u stanju bog zna sto originalno proizvesti. Nekako smo, jelte, po tom pitanju -> stidljivi.
Osim, naravno, parola tipa -> Pravimo lege od tisucu osamsto i...
Zato se i dileme tipa Porin (Severinina Stikla) u dvorani Zrinjevca ili Cigani (Dragacevska truba) u parku Zrinjevca rjesavaju pendrekom -> zvrcnes policiju da ona, po kratkom postupku, dodijeli Porin za urbanost. Majn Got! Pa valjda se zna tko je tu seljacina, a tko -> seljak. Tko je unutra, a tko vani?
ZNA li SE?
Rekao bih, kao zakljucak -> u pitanju je narcisoidnost malih razlika. Nesto u stilu vjecite (krvave) mrznje Hercegovaca Hrvata (katolika) i Hercegovaca Srba (pravoslavaca). Neki klinc im tako jako smeta (ziiiivciraaaa!) kod ovih drugih s one strane Neretve, a ne znaju -> sto.
A Neretva bistra & cista, poput ogledalca...
Vilenjak
Nesto u stilu vjecite (krvave) mrznje Hercegovaca Hrvata (katolika) i Hercegovaca Srba (pravoslavaca). Neki klinc im tako jako smeta (ziiiivciraaaa!) kod ovih drugih s one strane Neretve, a ne znaju -> sto.
Odlično napisano... ali Hercegovci Srbi i Hercegovci Hrvati se u pravilu ne diraju. Povijest to ne pamti.
Mislim, iz iskustva znam da će ti Hercegovac (svejedno koji) reći da su mu mrske poturice, a ovih manje mrskih se samo drži po strani.
ozana
Najviše mi idu na klinac oni koji su rođeni BILO GDJE DRUGDJE, žive ovdje, a govore onim nekim svojim dalmatinskim, hercegovačkim ili inim dijelektom. Da ne govorim o onima koji su rođeni u Osijeku, a pričaju kao da su u pol Ljubuškog ili Splita
postoji razlika između nametanja i prihvaćanja...petu godinu sam na privremenom radu u metropolii ni zašto na ovom svijetu ne pada mi na pamet zakajkati...ali svoju slavonsku tradiciju i esekerstvo neću nametati nikome jer ovo nije moj kraj i ja sam ovdje dođoš...što nije slučaj kod mnogih novopridošlih tzv. osječana...kad dođem u osijek, imam osjećaj da su svi Esekeri nestali...ne radi se samo o nekim novim klincima, već o onim malo većim tzv. bracikama koji čini mi se ostalima ne daju disati...a onu tradiciju Osijeka koja se ne može opisati riječima je progutao neki mrak...da, znam vremena se mijenjaju, ali radi se o duhu jednog grada...nekad smo imali svašta za ponuditi, samo gosti su drugačije shvatili gostoprimstvo, mislim da je to bila šema ponuđenog malog prsta, no oni koji su htjeli cijelu ruku očito su uspjeli...eto, možda glupo zvuči, ipak ja nisam više u svom gradu, prodala sam osijek za mjesečnu plaću od par tisuća kuna...što ne znači da je u meni nestao miris močvare od prekoputa Grada, korzo, donjika, zvono, valoš, ljudi...
Re: za sto kikirikija!
8Pa ne znam bas... ispade da je HercegBosna onda -> multietnicka? Znas i sam da to nije tako.Odlično napisano... ali Hercegovci Srbi i Hercegovci Hrvati se u pravilu ne diraju. Povijest to ne pamti.
Mislim, iz iskustva znam da će ti Hercegovac (svejedno koji) reći da su mu mrske poturice, a ovih manje mrskih se samo drži po strani.
Mozda bi bolje (jasnije) bilo da sam rekao kako se hrvatski i srpski nacionalizam u (naravno, nekih, ne svih) Hercegovaca lahko razvija do -> ekstremizma (najzesce ustase & najzesci cetnici), a sa druge strane, da je suditi po prezimenima, jeziku ili pak mentalitetu, a ne po vjeroispovijesti -> ja ih prepoznao, tj. razaznao ne bih. Kad velim nacionalizam, mislim prvenstveno na ideologiju, jer upravo su ti pasivni krajevi "dusu dali" za "vjerovanja" u neku kolektivisticku mantru. Tako imamo i najveci broj spanjolskih boraca (spanjolski gradjanski rat) ili pak najtvrdje komuniste (npr. Stipe Suvara) upravo iz tih dinarskih krajeva (Imotska krajina). Sto se "poturica" pak tice, oni su u Endehaziji slovili za "cvijece hrvatskog naroda" (handzar divizija, npr.), kao sto i sam vjerojatno znas; dakle, bili su jos kako prihvatljivi (sama spika je krenila jos od Starcevica, koji je, ne podnoseci Bec i Austriju, hvalio tursku vlast, nalazeci "najcisce hrvatstvo" upravo medju muslimanima Bosne). U toj "bosanskoj" prici meni je najzanimljivije (ref. povjesnicar Ivo Banac) da je raja Bosne i Hercegovine sve do druge polovine 19. stoljeca, dakle, ne tako davno, bila upravo to -> raja. I nista vise. Od vjekovnih & samosvjesnih Hrvata i Srba, tada, ni traga. Krleza veli -> nasijenci. I jos nesto o "poturicama", kad ih vec spominjes... Ugledni franjevci (poput fra Grge Martica i fra Jukica) izjasnjavali su se -> Bosnjacima. Sasvim logicno, ako znamo da se upravo zahvaljujuci njima (franjevcima) kroz (dugo) razdoblje (anacionalnog) Otomanskog carstva uspjela sacuvati svijest o srednjovjekovnom bosanskom kraljevstvu. Nju pak u 19. stoljecu, u razdoblju nacionalnih formiranja, preuzima muslimanska, tj., bosnjacka inteligencija potpomognuta politikom austrougarskog namjesnika BiH -> Benjamina Kallaya.
No, istina je, pravo velis; u hrvatsko-srpskim ljubavnim odnosima, u pravilu (na terenu) najvise nahebu -> Bosnjaci.
Eto, odrzah ja tebi predavanje iz povijesti, a nista me pitao nisi -> sorry ako sam te udavio. Da se vratim na temu; obicno nas kod drugih najvise smeta & zivcira ono sto prepoznajemo u nama -> samima. Tako i ta prica o primitivizmu Hercegovaca u Osijeku (Hrvatskoj)... misssim, dojadilo vise. Malogradjanstina na kvadrat. Mijenjao bih foliranta Kramarica i ustavotvorca Sexa (oridjidji Esekere) za jednog dotepenca Bandica -> sam tako. Naravno, ovog ustaskog magistra Djapica zbog kojeg su i Izraelci culi za nas mali Grad na Dravi, ne bih dao nikom -> fakat takvo zlo nitko (osim nas) zasluzio nije.