E sad sam stvarno skroz popizdila..ovako jeli netko od vas inženjer bilo čega??? Jeli netko od vas otvorio izvješće zaštite okoliša za navedenu proizvodnju, jeli netko od vas zna kolike emisije i kojih plinova stvara Saponija, Šećerana, Karolina, Pivovara, je li vama CO ili ti ugljik monoksid opasan plin, on je jedini produkt koji će odlaziti u atmosferu , opasan je samo u zatvorenom prostoru, jeli itko otvorio web stranicu firme ICM iz SAD-a, jeli netko od vas stvarno misli da Ameri ne znaju posao i da će im trebati vremena koliko nama treba...kod nas se sve pomnoži sa tri, kod njih ne, tvornica je napravljena tamo, u dijelovima će se prevesti brodom i sastaviti..vremenski period??? postje proračuni za sve, ako je netko napravio preko 100 tvornica onda se neće izletati s nerealnim vremenom gradnje, treba napraviti infrastrukturu i to je sve...Bubi nema veze s tim osim kod zamjene zemljišta,pogurati bilo koji projekt treba bilo koja strana na vlasti ..to nema nikakve veze s izborima..Godina dana je realnost..1000 kooperanata je isto realnost osim ako naši zemljoposjednici ne budu ustrajali proizvditi pšenicu, čekati otkup države i Čobija koji će im obečavati da će novce ipak dobiti. Svako normalan bi se trebao prebaciti na kulturu koja ima siguran otkup....
Kakva smo mi zemlja , stid me majke mi .
Yoanna35 je napisao/la :
...ovako jeli netko od vas inženjer bilo čega???
Što se tiče on topica, nisam pročitala o čemu se radi, a odokativno bih rekla i da jesam, ne bi imala ništa pametno (ili bar duhovito) za reći na tu temu, pa ću se suzdržati.
Ono što želim iskomentirati jest to da sam primijetila da se nerijetko u svojim postovima pozivaš na nekakve titule, odnosno profesionalni autoritet. To što je netko završio fax, ne znači da je nužno informiraniji od nekoga tko nije završio. U raspravama na forumu važni su izneseni argumenti, a ne nečije titule i stručna sprema.
_________________ Colorless green ideas sleep furiously.
Sleepwalker-u ...pozivam se na inžinjerstvo samo zato što kad imaš nešto faksa, pa pročitaš službenu dokumentaciju možeš realno zaključiti jeli je nešto problem ili nije...ako si preh tehnološki znat ćeš tehnologiju, pa i konkretno jeli tvornica opasna po ljude i okoliš kad pročitaš koji plinovi se emitiraju u atmosferu, ako si građevinac opet možeš procijeniti jeli moguće nešto sazidat u određenom roku......poluinformacije...su najopasnije. ako netko napiše da će od 65 zaposlenih zaposliti 30 VSS-a a taj je iz SAD-a nekako vjerujem da je samo znanje opcija za uspijeh, nažalost po našim tvornicama prosjek na 70 zapsolenih je 3-4 VSS što objašnjava zašto smo i neuspješniji.
Commander je napisao/la :
da bi crpio vodu iz Drave treba ti crpna stanica, cjevčina enormnih razmjera, jedno par godina da se to sagradi i da ne spominjem da može uništiti obaloutvrdu...
Odi si kod kompe, tamo je stara crpna stanica. Raspitaj se kako se grade crpne stanice, zašto su "obučene" u AB konstrukciju. Pa se raspitaj zašto na dnu imaju krupni kameni agregat. Inače ta crpna stanica je prije 50-ak godina opskrbljivala cijeli Osijek. I zaviri malo u stanicu, pa ćeš se uvjeriti da cjevčina nije enormnih razmjera.
I još nešto, crpne stanice ne uništavaju obaloutvrdu (iz tog razloga su obučene u AB sarkofag, na dnu imaju procjedni sloj od više slojeva granuliranog kamena, osim toga pijesak štetno utječe na pumpe koje su obično rotacionog sistema). Diskutabilna je isplativost jer se za svaku upotrebu vode a koje spada u komercijalno korištenje, izdaje se vodopravna dozvola u kojoj je određen iznos za plaćanje. Mislim, pogledaj si Zakon o hrvatskim vodama za točne podatke.
Tvornica, je objekt. A objekt se sastoji od čvrsto zidanog dijela i postrojenja. Ili samo sklopa postrojenja. Mi smo Overseas distribucijski centar napravili u roku od 6 mjeseci. Komplet sa transportnim postrojenjem, obavili tehnički pregled i dobili uporabnu dozvolu. Distribucijski centar se sastojio od upravne zgrade, hale za distribuciju sa postrojenjem, skladišne hale + dodatne upravne zgrade + odvojenog NBK skloništa (uvjet grada Zagreba).
Pročitaj si o pojmu tehnološke vode (jer za tu industriju treba tehnološka voda), koji stupanj pročišćavanja zadovoljava da bi se voda mogla svrstati u kategoriju tehnološke vode.
Yoanna35 je napisao/la :
Sleepwalker-u ...pozivam se na inžinjerstvo samo zato što kad imaš nešto faksa, pa pročitaš službenu dokumentaciju možeš realno zaključiti jeli je nešto problem ili nije...ako si preh tehnološki znat ćeš tehnologiju, pa i konkretno jeli tvornica opasna po ljude i okoliš kad pročitaš koji plinovi se emitiraju u atmosferu, ako si građevinac opet možeš procijeniti jeli moguće nešto sazidat u određenom roku......poluinformacije...su najopasnije. ako netko napiše da će od 65 zaposlenih zaposliti 30 VSS-a a taj je iz SAD-a nekako vjerujem da je samo znanje opcija za uspijeh, nažalost po našim tvornicama prosjek na 70 zapsolenih je 3-4 VSS što objašnjava zašto smo i neuspješniji.
Poluinformacije jesu zlo, isto koliko i poturanje vlastitih stavova pod paravnom struke i profesionalnog autoriteta.
To koliko se tko razumije u tematiku, može se već jako dobro vidjeti iz pojašnjenja i argumenata, nije potrebno lupanje u prsa i pozivanje na stručnu spremu.
Nije ti to prvi put, ovdje si samo blago to napisala, u drugoj temi si doslovno tražila da se ljudi izjasne što su po struci, i zbog toga sam se osvrnula na to, jer vidim da ustrajavaš s tim kroz različite teme.
I da ne bi ispalo da sam se ja osjetila ugroženo, naprotiv, imam VSS, ali mi se tvoje izražavanje ne čini koretno,
jer ispada da želiš reći da nije bitno to što netko govori, već tko to govori.
I opet, ponovit ću, ne pričam sad konkretno o ovoj temi, već općenito. Nemoj ovo shvatiti kao napad, jer to nije, samo sam imala potrebu prokomentirati nešto što mi se ne sviđa, pa ću vjerojatno i završit u off topic-u.
_________________ Colorless green ideas sleep furiously.
Commander je napisao/la :
Ja ne mogu vjerovati.... prva tvornica došla s ponudom i oni odma nasjeli... mislim drago mi je zbog radnih mjesta, ali ovo je stvarno svinjarija: tvornica etanola?!?!?!... ako mislite da govorim krivo istražite malo po internetu pa ćete vidjeti da se u Americi tvornice etanola grade isključivo u pustinjama i da u krugu od 100km oko tih tvornica nema apsolutno ničega (zašto je tako baš se pitam??!), a da ne spominjem to kako te tvornice iscrpljuju goleme količine vode za koje je potrebna posebna infrastruktura...... najžalosnije je to kako se mi hvatamo za sve što nam serviraju ni ne promišljajući o posljedicama.....
ionako su predviđanja klimatologa da će Slavonija u dogledno vrijeme biti pustinja, ne sekiraj se. A što se tiče te tvornice u srcu Slavonije koja umjesto da prehranjuje ljude svojim plodnim tlom, iscrpljivat će se za uzgoj repice i kukuruza u svrhu proizvodnje bio goriva. Bolesnije ne može. Još kad krenu sa modificiranjima za jače prinose kontaminirat će sve živo. Odavde je najbolje pobjeći na vrijeme.
Ne vidim u čemu je problem...mislim da neće stvarati više loših nusprodukata od jedne saponie koja se nalazi u urbanom dijelu Osijeka i radi s kemikalijama ili šećerane. Mislim da bi biše trebali brinuti zašto grad ne natjera saponiu da se preseli van iz grada kod nemetina gdje imaju svoje zemljište.
Nažalost jedini razlog koji vidim zašto se ova tvornica neće sagraditi je taj da se amerikancima neće dati zaj.... sa našom birokracijom i podmazivanjem lokalnih i državnih čelnika da bi uložili lovu kod nas.
Sad samo cekam kad s ei ovo razvuce kao i ova nova glavna autobusna stanica ... kojoj su dali krajnji rok da se izgradi sad jos malo ... ili ... (to vec nitko nije rekao), pa se opet priblizio i taj ultimatum (kako s ei ocekivalo)
Hocemo i mi kao u onim vicecima o Crnogorcima ("kako crnogorci grade autocestu ... naprave prvih 50 metara i stave znak itd.")
- a sto se saponije tice i secerane, tamo one nove zgrade, svako jutro se osjeti u zraku i po vesu se zna nakupiti tih otpadaka, pa toliko o onim njihovim "da to nikome ne smeta"
Prvo hvala crvenom na objašnjenju , vidljivo je da čovjek zna o ćemu govori kao i to da je moguće nešto napraviti u kraćem roku. Drugo draga sleepwalker, moji komentari se pojavljuju uglavnom na temama oko prehrambene industrijie jer ju poznajem. Nervira me kad se laik petlja u struku, paušalno donosi zaključke i još to napiše.Ne pada mi na pamet stidjeti se svoje muke, osim toga samo inžinjeri mogu znati jeli nešto moguće ili ne ostalo su naklapanja. Moji snovi , samo ću se nasmijati..
Sleepwalker uvijek je bitno tko govori, a ne što govori. Primjerice hočeš li više liječniku vjerovati prilikom postavljanja dijagnoze ili babi Mandi na tržnici??
Da se vratimo na priču o Etanolu, commander nema pojma što govori, ja sam na to reagirala, crveni je potvrdio priču. Čak n čovjek koji je našao investitora a po struci je liječnik nije želio komentirati struku. Ameri su po tehnologiji ispred nas par svijetlosnih godina, pa sam sklona vjerovati da će naći najbrži način za rjšenje problema i stavljanja tvornice u pogon u što kraćem roku. Radujem se poslodavcu koji jedini u gradu Osijeku neće zapošljavati po rođo liniji, već će uzeti najbolje...
"Radujem se poslodavcu koji jedini u gradu Osijeku neće zapošljavati po rođo liniji, već će uzeti najbolje..."
Ostaje nam se samo nadati da ce tako i ostati. Puno srece sa ovim projektom kao jednom od ideja stranih investitora da barem koliko-toliko rijese nezaposlenost.