Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



I Panturist ide na putovanje

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Leon
Offline
Admin
Avatar

Ukupno postova: 4121
Lokacija: space
Spol: Muško Muško
Post Postano: 27.12.2005. 13:29 
Naslov:  I Panturist ide na putovanje
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Krajem ožujka ili početkom travnja najjača europska kompanija za prijevoz putnika Connex iz Pariza i formalno će preuzeti osječki Panturist d.d., inače jednu od vodećih hrvatskih prijevozničkih tvrtki. Naime, početkom prosinca većinski vlasnik Panturista Stjepan Frigan prodao je svoj udjel (89,59 posto), a upravo se prodaje i udio 50 malih dioničara.

Stjepan Frigan namjerava ostati u tvrtki još oko šest mjeseci kako bi pomogao provedbu ugovornih odredbi, a potom nakon 50 godina radnog staža odlazi u mirovinu. Prilikom jučerašnje objave te vijesti emotivno je govorio o osobnim razlozima takve odluke te o mogućem razvitku Panturista.

Za strateškog partnera odabrali smo najjačega europskog prijevoznika koji već djeluje u mnogim državama i njegove tvrtke nigdje nisu propale. Inzistirao sam da otkupe i udjele malih dioničara kako nitko ne bi bio zaknut, a vjerujem da će se Panturist dalje razvijati. Istina, uvjeti poslovanja sve su teži. Litra goriva 2000. godine stajala je 3,51 kunu, a danas je 7,50 kuna. Panturist na mjesec troši 400.000 litara, što znači da su nam samo po toj osnovi troškovi porasli 19 milijuna kuna. Danas poslujemo na granici rentabilnosti, točnije, dobit će ove godine biti najviše 1,5 milijuna kuna kazao je Stjepan Frigan.

Connexovi predstavnici već su bili u Panturistu, obavljene su potrebne analize pa S. Frigan vjeruje kako će unatoč problemima na tržištu Panturist i dalje zadržati sadašnji status. Uostalom, Connex zapošljava 67.000 osoba, ima 25.000 autobusa, vlakove, pruge..., a dio je francuske kompanije u kojoj je čak 260.000 zaposlenika. Panturist sa 140 autobusa te njegove tvrtke Panturist plus, Pan servis i Panthus, a i 368 zaposlenika stoga očekuju da će i novi vlasnik smatrati da nema viška zaposlenih, a plaće da će redovito stizati. Usput rečeno, Connex pokušava kupiti i beogradsku Lastu.

Autor: Branko Vrbošić
Prenosimo s: http://www.vecernji-list.hr

_________________
--
Leon Linde
portal Osijek031.com
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: