Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Konzumerizam nam jede i... novčanike

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Leon
Offline
Admin
Avatar

Ukupno postova: 4121
Lokacija: space
Spol: Muško Muško
Post Postano: 13.12.2005. 14:00 
Naslov:  Konzumerizam nam jede i... novčanike
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Za božićnih blagdana prosječna je potrošnja po stanovniku veća čak 6000 kuna od "normalnih" dana. Kako većina građana nema tako dubok džep, makar to bilo i zaduženje bez pokrića, očito je da manji dio građana za Božić troši desetke tisuća kuna i tako - povećava prosjek. No, to je samo jedan od primjera naličja blagdana za kojeg bi u središtu trebao biti čovjek i obitelj.

- Proslava blagdana sve više postaje suprotnost temeljnoj zamisli - ističe predsjednica Press centra za okoliš Hrvatske Verica Sikora, koja je jučer okupila predstavnike policije, Crkve, vatrogasaca, zdravstva i gradske čistoće kako bi zajednički upozorili na posljedice blagdanskog naličja.

- Smisao je Božića čovjek i obitelj u središtu svijeta, a u stvarnosti je čovjek tada najugroženiji. Događa se apsurd da je za Božić najviše pijanih, drogiranih, prometnih nesreća. Čovjek kao da bježi od sebe, slavi, a ne zna ni što ni zašto slavi - kaže velečasni Ivica Jurić. Ljiljanka Mitoš-Svoboda dodaje kako se u povodu Božića kupuju tone i tone smeća.

- Pod terorom reklama kupuje se zapravo smeće jer većina toga završi na smetištu. Struja se troši kao da je minus 15, a vode kao da je plus 40. No, najgore je moralno zastranjenje. Više je kršćanskog duha bilo u doba socijalizma kada se skrivećki slavilo Božić - smatra Ljiljanka Mitoš-Svoboda.

Stevo Anetić iz Unikoma potvrđuje da se u doba blagdana stvore goleme količine otpada, uglavnom plastike. Unikom pak od jučer nudi jele u kalićima po 80 do 130 kuna uz mogućnost dostave u stan za deset kuna, a nakon blagdana pokupit će ih.

Naličje je blagdana i pretjerano uživanje u hrani i piću. Ravnatelj Doma zdravlja Osijek dr. Rudika Gmajnić kaže:
- Sezona je kolinja iza nas, pripremljeno je dosta hrane, obilje masnoće. Mnogi ljudi za blagdan ostaju kod kuće, puno se kuha, iscrpljuje u kupnji, natječe se tko će ispeći veće prase, a na kraju sve prolazi u stalnu ručku. Ručak danima ne prestaje, kolesterol divlja, a onda se u siječnju liječimo. Uz hranu u tijelo unosimo neprimjereno puno pića, a uz maturalne ekskurzije blagdani su najčešće i vrijeme kada mladi prvi put uzimaju alkohol i opojne druge. Za blagdane nastaju ovisnici - ističe dr. Gmajnić.

Autor: Branko Vrbošić
Izvorni naslov:
Lice i naličje blagdanske groznice, potrošnje, jela i pića
Kolesterol divlja za Božić, a u siječnju dijete

Prenosimo s:
www.vecernji-list.hr

_________________
--
Leon Linde
portal Osijek031.com
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: