Djelomicno se slazem. Naime, jedan sam od onih koji vjeruje u economy of scale, ali za tako nesto moraju postojati preuduvjeti. Jedan od njih je dovoljno veliko trziste i tu vec dolazimo i situaciju kada si s pravom mozemo postaviti pitanje - je li Osijek dovoljno velik za tako nesto.
Sto se tice cijena, matematiku si promasio. Naime, izostavio si bitne elemente iz jednadzbe - jedinicna cijena piva, konobari (za 400 piva ce ti trebati duplo vise konobara nego za 200). Dakle, u samoj postavci jednadzbe si kikao i u fiksnim i u varijabilnim troskovima.
Ono sto se meni cini je da ekipa koja vodi Bastion zapravo ne zna sto zeli. Oni nisu odabrali ciljnu skupinu, vec pucaju na "saroliko", a takvi onda zavrse kao Q.
West je nasao svoju potrosacku nishu - ekipu koja je lokala po parkicima, studenti i sl. i dali im cugu za 5 kuna i sada imaju posla preko glave.
Tufna je nasla svoja nishu (koji bi vrlo lako mogla izgubiti) - ekipu 25-30, koja se ne lozi na yuppie-tko-sam-sto-sam-sav-sam-bitan stav. Doduse, Shele malo pretjeruje sa Severinama i ostalim smecem, pokusava privuci ljude koje ne bi trebao privlaciti i zbog kojih bi mu vjerna publika mogla okrenuti ledja.
Q je nasao svoju nishu.
OBP nikada nije uspio naci svoju nishu i zato ce biti sve prazniji i prazniji, a upravo to bi se moglo dogoditi Bastionu kad se otvori neki novi klub, ili kad se ljudi izgustaju.
Uglavnom, mislim da vecina ljudi ovdje sere kvake bezveze, jer u odnosu na prije 5 ili 10 godina - u gradu postoji ponuda mjesta za svakoga. Nitko mi ne moze reci da ne moze subotom uvecer pronaci mjesto koje nije po njegovom ukusu, ili bar vrlo blizu tom ukusu.
|
ja se ispričavam što nisam ekonomski stručnjak poput tebe, ali također mislim da nisi pročitao moju prvu rečenicu tj. "ajmo pojednostaviti sve maximalno."
a evo, nešto što je puno bliže mojoj struci (ETF rulz):
vjerojatno niste znali čovječje tijelo prosječno zagrijava prostor poput grijačeg tijela snage 100W (npr obične žarulje samo 3% energije troše na svjetlosnu radijaciju a ostaih97% kao toplinsku...dakle čovjek= žarulja za v=0 m/s (tj. osoba je živahna poput djeteta između dalmoša i crnogorkinji u vrijeme sieste

)).. i
ili ako ćemo
malo preciznije a ipak da ne radimo doktorsku disertacij formula za isijavanje topline ljudskog tijela je:
S=M-W-E-Q
where S = rate of heat storage of human body, W/m2
M = metabolic rate of human body, W/m2
W = mechanical work produced by human body, W/m2
E = rate of total evaporative loss due to evaporation of sweat, W/m2
Q = total rate of heat loss from skin (dry heat exchange), W/m2
Jedinica za metabolic rate je 1 met što odgovara 58.2 W/m^2
M= 0.7 met pri mirovanju, 1 met pri ležanju, 2 met pri šetnji, a 7-8.5 met pri plesanju;
tu ćemo izostaviti veličine tijela, količinu odjeće, temperaturu i vlažnost zraka jer bi to dovelo do gorepomenutog elaborata...dakle..
KOLIČINA TOPLINE KOJU GENERIRA 200 OSOBA PLEŠUĆI NA KLUBSKU MJUZU IZNOSI:
TOPLINA = 200 osoba * M je 8 met^2 * 2 m^2 je površina ljudske kože * 58.2 W/m^2 koliko iznosi jedan met = [b]186 kW toplinske energije[/b]
ako uzmemo da su kućne klime snage malo preko 5kW dobijemo da klubu treba 37 klima uređaja da bi poništio tu energiju koju proizvode tih 200 rasplesanih ljudi... sva sreća da postoje industrijske rashladne jednice... sve do 500 kW
Zamislit kolki je to račun za struju...Vidite koliko je zapravo neisplativo imati isitem klima koji drži temperaturu vrlo "ugodnom za ples".. to vam je odgovor zašto je u klubovima prilično vruće...
Puno više bi im se isplatilo imati vrlo dobru ventilaciju koja bi upuhivala hladniji vanjski zrak a odvodila toplinu... i onda još dodaju par klimauređaja i super... na krov postave solar cells da preko dana energetski nadoknade upotrebu klima uređaja...
Eto zbog takvih i sličnih stvarčica sam napisao gore - AJMO SVE MAXIMALNO POJEDNOSTAVITI...
PS: glasujte za mene da postanem novi vlasnik nekog takvog objekta...bit će najbolji u cijeloj regiji...ili makra nazdravite samnom jedne subote... pozz