Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Ratari između konkretne ponude i pisma namjere

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Leon
Offline
Admin
Avatar

Ukupno postova: 4121
Lokacija: space
Spol: Muško Muško
Post Postano: 29.11.2005. 15:18 
Naslov:  Ratari između konkretne ponude i pisma namjere
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Za 243 radnika IPK Ratarstva stočarstva d.o.o. ova je godina prekretnica. Početkom godine započeli su privatizaciju prema programu ESOP i od ljeta su vlasnici tvrtke, svatko po 0,4082 posto. Svaki mjesec 300 kuna uplaćuju tvrtki Novi agrar d.o.o., preko koje su kupili poduzeće. Prošlog tjedna međutim tvrtka Žito d.o.o. ponudila im je vlasničko povezivanje.

- Svim udjeličarima predlažemo preuzimanje i isplatu cijeloga duga Novom agraru, uplatu na osobni račun dodatnih 75.000 kuna do 20. prosinca. Spremni smo potpisati sporazum kojim jamčimo preuzimanje i provedbu radničkih prava iz kolektivnog ugovora - ističe vlasnik i direktor Žita d.o.o. Marko Pipunić.

Iako je ponuda otvorena do 6. prosinca, neslužbeno doznajemo da je Žito već steklo oko 30 posto udjela, a time su realne šanse da stekne i kontrolni paket. Pipunić kaže da su radnici IPK-a svjesni kako uz Žito imaju jamstva za rad i u uvjetima EU te da su zadnje godine preživjeli uz pomoć Žita, kada su im banke okretale leđa.

Iako se činilo da je priča o prodaji IPK Ratarstva stočarstva gotova stvar, zadnjih dana radnici su uznemireni, pa se sastanči na svim razinama. Ponuda Žita se ne osporava, ali se polemizira o pitanju za koliko se kupuje tvrtka sa 14.000 hektara, tradicijom, znanjem, mehanizacijom i - problemima u financiranju. U glavnoj ulozi je sindikat PPDIV-a, čiji povjerenik Josip Periša smatra da mogu poslovati i bez Žita, uz kvalitetnog strateškog partnera.

Citat: › Banka spremna otkupiti udjele po 'fer cijeni'
Na molbu sindikata reagirao je predsjednik uprave Slavonske banke Ivan Mihaljević koji u pismu namjere potvrđuje da je banka spremna financirati poslovanje ratara, pa i otkupiti udjele po "fer cijeni"(?!) bez stjecanja većinskog udjela. Ipak naglašava da konačnu odluku o kreditiranju i otkupu udjela donosi Kreditni odjel. Kao i tijekom vikenda, i jučer je dio radnika dolazilo u upravu Žita kako bi provjerili što im je povoljnije; ponuda Žita ili pismo namjere Slavonske banke.


Autor: Branko Vrbošić
Preuzeto sa stranica Večernjeg lista

_________________
--
Leon Linde
portal Osijek031.com
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
desperadosx
Offline
Avatar

Ukupno postova: 278
Lokacija: Burkinafaso
Spol: Muško Muško
Post Postano: 30.11.2005. 7:53 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Koji kurac im se preporučuje da prodaju kad se zna samo jedno:ukoliko se budu strpili jedno godinu,dvije,cijena (tržišna u odnosu nanominalnu vrijednost u primarnoj emisiji) će se barem utrostručiti.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: