Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Restorani u Hrvatskoj, s osvrtom i na Osijek

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Blofeld
Offline
Avatar

Ukupno postova: 636
Spol: Muško Muško
Post Postano: 24.08.2007. 16:34 
Naslov:  Restorani u Hrvatskoj, s osvrtom i na Osijek
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Evo direktno iz teme o ljetu.

Iako sam već sudjelovao na ovoj temi u nekim drugim forumima, zanimljivo bi bilo čuti i osječka mišljenja. Za početak, moja shortlista.

ZAGREB
Incontro - slow food, kuhar maštovit (Talijan), ali nedovoljno da bi opravdao visoku cijenu. Ne preporučam.
Sorisso - isto kao i Incontro, samo skuplje, s dosadnijim interijerom.
Rossini - o.k., ali potrošeno. Prošlo je zlatno doba ovog restorana.
Dvorišće - interijer koji se više sviđa ženskoj populaciji nego meni, hrana dobra, cijena još podnošljiva.
Yaxx - koliko znam, jedini Francuski restoran u Zg (vlasnik rukometaš Šola), isplati se tko voli francusku kuhinju.
Čiho - riblja konoba preko puta Yaxx-a, solidno ali dosadno, menu kao u svakom dalmatinskom restoranu.
Srčeko - meni najdraži restoran u Zg, inventivna jela, odličan ambijent, cijene prihvatljive, jedino nije lako doći.
Stari Puntijar - tradicionalno, dobro.
Okrugljak - bivši Tuđmanov favorit, malo pao otkad se HDZ-ovci tamo ne nalaze, ali i dalje dobar, s lijepim dvorištem, ali s obzirom na menu, visokim cijenama.
Dubravkin put - ako uopće još radi, bio bi o.k., da nije preskup.
Takenoko - prvi put mi se činio dobrim, ali nakon što sam igrom slučaja jeo u jednom od najboljih japanskih restorana u jednom velikom gradu, shvatio sam da je bez veze.
Opium - da nije na tako iritantnom mjestu (Branimir centar), bio bi odličan.
Asia - kineska muljaona, nije loše za probati.
Lenuci - tako-tako, zasitna ne baš sasvim meksička kuhinja, blizina je plus, interijer minus.
Baltazar - dosad odličan, nedavno se preuređivao, pa ćemo vidjeti.
Trnjanka - ako izuzmemo antipatične goste koje je najbolje opisati sa novopečeni lovaroši iz zna se koje provincije, stvarno najbolje mjesto za janjetinu u Zg.
Roštilj - zna se, Stari Kotač, Labusova Mitnica i Maksimir (kako se već tamo zove, ali poznatiji je kao "Kod Srbina"), NK Trnje.
Riba - Korčula, iako malo preskupa za socijalističko uređenje.

OBALA

Plavi podrum - nije jeftino, ali se svakako isplati svake kune. Molim pomoć za Le Mandrač i Amforu.
Draga di Lovrano - ocjena 5, vrijedi se penjati autom 15 minuta i riskirati mučninu, pogled je izmišljen, hrana odlična.
Toklarija - s obzirom da se nalazi Bogu iza nogu, morala bi biti izvrsna, a nije, dosadna je i skupa, unatoč fantastičnom ambijentu.
Kukuriku - slow food, cijene, tko voli ...
Nautika - najskuplji hrvatski restoran, za koji bi možda i vrijedilo riskirati, da se nije otvorio Gil's.
Kapetanova kuća - odlično, svakako svratiti u prolasku pokraj Stona, uostalom, u blizini je i drugi najveći obrambeni zid na svijetu.

Toliko zasad, o otočkim mjestima, konobama, i Osijeku drugi put.

Još samo Gil's, trenutno zasigurno najbolji hrvatsko restoran, i kriteriji koji su primjenjivi i na druge.
Lokacija jedinstvena, sastoji je od restorana i lounge-sushi bara. Interijer je maestralno uredio Luka Kaliterna iz Splita (radio i People's u Zg).
Gil's nije jeftin, dapače. Međutim, ozbiljan restoran mora za tu cijenu ponuditi nešto više, a to Gil's čini. Ima 90 zaposlenih, svakog gosta služi nekoliko konobara, osobni sommelier, a jelovnik restorana mijenja se kompletno 4 puta godišnje (što je jedan od Michelinovih uvjeta, ako ikad dođu u Hrvatsku). Rade isključivo s provjerenim dobavljačima, osoblje je zapadnjački uljudno, pribor za jelo je jedinstven, glazba ugodna, moderna i ne pre glasna. Jela su prava umjetnička djela, iznenađujućih okusa i nevjerojatnih sastojaka (za neke nitko za stolom nije znao što su). Vinska lista - posebna priča, imaju sve, a sommelier je spreman ponuditi i iznenađenja, tipa Grgichev Plavac mali na čaše. Također, jednio mjesto na kojem sam bio da ima sva vina iz poznate Grand Cru elite, od kojih svako košta minimalno 7-8 tisuća kuna, a u listi ima i onih od 50-ak pa čak i 100. Naravno, nisam ih probao. Posebna priča su deserti.
E sad, ova priča ima i svoju realnu podlogu. Restoran je otvorio ruski milijarder Vekselberg, na način da je svom nekoliko godina osobnom kuharu rekao "evo ti love koliko hoćeš, otvori nešto ovdje". Kuhar je Francuz, imena Gilles, i kuhao je u nekoliko restorana s Michelinovim zvijezdicama. Pokupio je par svojih frendova iz Francuske (jedan je majstor za deserte, i ima svoju tvornicu čokolade), i doveo ih u Dubrovnik na jedinstvenu lokaciju na zidinama (prije Gil's-a, lokaciju je gnjavio Čermakov Labirint). Frajer poslije sezone ide u Sankt Petersburg, otvoriti Vekselbergu novu zalogajnicu, u kojoj će biti izložena famozna Fabergeova jaja).
Ovo je restoran samo za one koji znaju što plaćaju na takvim mjestima, ali je također i mjesto na koje se može dovesti bilo koja svjetska faca, za kojima Hrvatska toliko žudi. Pitanje je jedino koliko će ostati u Dubrovniku (već preko zime će smanjiti biznis). Prava sreća za Dubrovnik, jer je restoran neprofitabilan, kako nam je rekao jedan od konobara, već služi za foliranciju Vekselberga i njegovih svjetskih krugova. Nadajmo se da mu neće dosaditi.

Svakako posjetiti, ako ne restoran, onda barem loung-sushi bar.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
chaknoris
Offline
Avatar

Ukupno postova: 591
Lokacija: L. A.
Spol: Muško Muško
Post Postano: 24.08.2007. 19:46 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Wink


Zadnja promjena: chaknoris; 06.08.2010. 21:55; ukupno mijenjano 1 put.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Blofeld
Offline
Avatar

Ukupno postova: 636
Spol: Muško Muško
Post Postano: 24.08.2007. 20:19 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Jest, Mano sam zaboravio. Bio davno, tako da ne mogu komentirati, ali čim sam zaboravio to nešto znači.
U Marcellinu nisam bio, ali budem prvom prilikom. Valjda i taj Butković nešto zna.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
betty
Offline
Ukupno postova: 838
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 24.08.2007. 20:54 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

a osijek?

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
cibura1
Offline
Avatar

Ukupno postova: 146
Lokacija: osk-rtf
Spol: Muško Muško
Post Postano: 25.08.2007. 2:46 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

u osijeku imas kopiku gdje sam iso na praksu,jedan od boljih je u tvrđi muller,pa plava laguna,kompa,bijelo plavi,nisam siguran dali je karaka restoran ili neka pizzerija,mirna luka Smile...dalje se nemogu sjetiti.sve u svemu osijek se nemoze pohvaliti sa puno restorana i kolko sam cuo u skoli svi su onako tak-tak kako bi se reklo,a za ponudu u njima neznam pogledajte na netu ili se raspitajte.sobzirom da sam iso na kopiku na praksu pa evo stranica od restorana kopika.tu ima i ponuda i sve o restoranu... http://www.restoran-kopika.hr/index.html

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
i need space
Offline
Ukupno postova: 63
Lokacija: rawanda
Spol: Muško Muško
Post Postano: 25.08.2007. 8:11 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

hotel osijek?cijene?ponuda?

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Blofeld
Offline
Avatar

Ukupno postova: 636
Spol: Muško Muško
Post Postano: 25.08.2007. 15:21 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

OSIJEK

Iako bih naravno volio da je drugačije, osječka ponuda restorana nije nimalo obećavajuća. Čak sam više puta otvoreno zagovarao promjenu radnog vremena na 9-5, kako bi se ljudi stimulirali da objeduju vani. Ali od loše ekonomske situacije ne može se pobjeći.

No evo što mislim o onome što postoji.

Bijelo-plavi - osnovni problem osječke ponude počinje ovdje - menu koji se ne mijenja desetljećima. Interijer solidan, kakvih ima, lokacija vrlo loša (autobusna stanica, bazeni i stadion). Nestalna kvaliteta hrane, od odličnog do razočaravajućeg, više nije najbolje mjesto za roštilj. O ostalim problemima s ovim mjestom ne bih, jer proizlaze iz činjenice da u ovom gradu neke ljude znaš, pa ti smetaju, a u nekom drugo, srećom, ne znaš, pa te baš briga.

Javor - dobri smuđevi, ali opet dosadan menu. Lokacija izvrsna, ali uređenje restorana katastrofalno, a moglo bi biti odlično. Šteta.

Plavi podrum - za janjetinu dobar, o ostalom ne mogu govoriti jer nisam ni probao. Lokacija iznimno loša, interijer dosadan, menu uobičajeno standardan.

Bonus - iznenađen sam dobrim roštiljem, a ostalog ionako nema. Interijer je očekivano potpuno suprotan mom ukusu, s obzirom na kratku ali burnu povijest novog uređenja.

Hotel Osijek - čini se najbolji restoran u Osijeku, sa velikim minusom, a to je nepostojanje terase. Cijene su korektne za hotel sa 4 zvjezdice, a interijer i ambijent je dobro poznat. Kuhinja je konačno malo raznovrsnija.

Karaka - u ovom se restoranu može dobro pojesti, međutim, goru lokaciju za restoran nisam nigdje vidio (valjda bi jednio na autobusnom kolodvoru bilo gore). Šteta, jer možda bi i češće otišao, ali ne da mi se sjediti na raskršću većih osječkih prometnica i benzinskoj pumpi.

Mirna luka - sad je bespredmetno pisati o ovom restoranu, ali nije bio loš, dapače. Problem je bio s lokacijom, da se barem pomakao tamo kod Galije, pa ne bi nikom smetao, i zbog činjenice da se fiš osjetio na cijeloj promenadi. Podržavam i izmještanje El Pasa.

As - solidan, isti menu kao i u svim restoranima, ali nepodnošljiva vrućina unutra, dok si vani de facto na cesti. Zato ga izbjegavam.

Slijedeće restorane ne bih ni komentirao, ali se nadam da će se stvari promijeniti - Bingo, Bendek, Alas, .....
U Waldingeru još nisam jeo, molim forumaše da nešto napišu.

BARANJA

Zelena Žaba - lokacija je solidna, iako sa 3 mjesta za parking, interijer žalosno dosadan. Jede se o.k., posebnost su žablji kraci, tko ih voli.

Kormoran - ponajbolji ambijent, i šansa da postane najbolji restoran u regiji (jer se Todorić sprema uložiti neku lovu). Zasad solidno, ali previše jela ili nemaju ili se moraju naručiti unaprijed (što je boljka i većine drugih restorana ovdje).

Baranjska kuća - zvijezda Baranje, neću ništa loše napisati jer ne znam što bismo bez nje (makar bih mogao).

Kovač čarda - pozitivno, s minusom što je na cesti, a barem bi se tamo moglo pronaći lijepših lokacija. Menu uobičajen.

Tikveš - veliki potencijal, i veliko razočaranje. Na fenomenalnom mjestu kao što je Tikveš, morao bi se nalaziti isti takav restoran. Posluga je bila toliko loša, da sam odbijao ponovo otići mjesecima.

Citadela - u onakvom socrealističkom uređenju i na terasi-parkiralištu mora biti nešto posebno da bi funkcioniralo. To je fiš, a sve ostalo nije vrijedno spomena.

Varga - suzdržat ću se, jer je nekad znalo biti i odlično.

Hotel Dunav Ilok - nije baš blizu, što je šteta jer bi češće odlazio. Krasna lokacija i ambijent. Sve je u dobro, a kad bi imali mali inovativniju kuhinju bilo bi i posebno.

To je zasad sve što mi pada na pamet.
Dajte ljudi, uložite malo u te restorane, da ne izgledaju kako izgledaju. I najvažnije - ako netko otvori restoran u kojemu neće biti prekopiran regionalni standard-menu, ja ću mu podići spomenik. Da ne spominjem strašno pomanjkanje svježe morske ribe.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
faktor-x
Offline
Ukupno postova: 447
Spol: Muško Muško
Post Postano: 25.08.2007. 15:49 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

baranjska kuća? vidiš nisam to znao, a sad vidim na njihovom webu da im je menu solidan...jel netko zna jel se jela trebaju unaprijed naručiti?

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Blofeld
Offline
Avatar

Ukupno postova: 636
Spol: Muško Muško
Post Postano: 25.08.2007. 15:52 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Nisu jela problem nego stol, ako vas je više. Navodno su za veće skupine popunjeni mjesec dana unaprijed.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
chaknoris
Offline
Avatar

Ukupno postova: 591
Lokacija: L. A.
Spol: Muško Muško
Post Postano: 25.08.2007. 15:56 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Wink


Zadnja promjena: chaknoris; 06.08.2010. 21:55; ukupno mijenjano 1 put.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
faktor-x
Offline
Ukupno postova: 447
Spol: Muško Muško
Post Postano: 25.08.2007. 15:56 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

ma zanima me npr ako želim šarana u rašljama za dvoje da li moram najaviti unaprijed.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Blofeld
Offline
Avatar

Ukupno postova: 636
Spol: Muško Muško
Post Postano: 25.08.2007. 16:07 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Vjerojatno moraš, no nije teško nazvati.

Marcellino i Zinfandel su mi u prvom planu za slijedeću priliku, pa ću nešto i napisati.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
toni
Offline
Avatar

Ukupno postova: 2180
Spol: Muško Muško
Post Postano: 26.08.2007. 19:15 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

zg; sestinski lagvic, klopa, usluga - vrhunski, cijene u skladu s time Smile

os; blah.. hotel Osijek, Muller mozda.. ustvari, os nema 'pravi' restoran

ilocki motel Dunav - definitivno najbolji, najuredjeniji restoran od zg prema istoku, uz to i vrhunski smjestaj

obala; hmm.. dubrovnik; Lokanda peskarija - u starom gradu, u luci... nema kojekakvih gluposti; lignje,sitna riba,skampe,rizoto crni,obicni -- a dnevno svjeza riba (pored ribarnice); domace vino; cijene, za dubrovnik i vise nego povoljne. samo tamo jedem.

Domino - isto u Gradu, vrhunska klopa i usluga, pozitivno - imaju dnevene menije za 'sitnu' lovu

Teta Olga; izmedju PLoca i Opuzena, uz magistralu, specijaliteti Neretve, preporucam brudet od jegulja, pohani zablji kraci za predjelo

Zaton; jedan fenomenalan restoran, odlicna klopa (riba), terasa odma pored mora, poseban mi je iz razloga sto se moze doci brodićem do njega, zavezat brodić za terasu, stol za koji ces sjest i jest - ono, ko džon vejn kad ostavi konja pred saloonom Smile

i da spomenem Lanternu na Murteru, uvala Ćigrađa, na plaži u borovoj šumi, drvo, trska.. dobre lignje, ugođaj 5+


dobar tek! Wink

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
DonQuijote
Offline
Avatar

Ukupno postova: 4291
Lokacija: Osijek
Spol: Muško Muško
Post Postano: 26.08.2007. 22:30 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

evo nekoliko restorana koje sam posjetio unazad nekoliko mjeseci, pa su dojmovi još svježi:

- hotel "dunav" u iloku - čisti je grijeh ne probati pohane palačinke punjene šunkom i sirom te fiš od soma (bez kostiju)! ugođaj i usluga jako dobri

- "kod varge" u bilju - postao jako loš, zadnji puta kad sam naručio čobanac sam imao osjećaj da su u čorbu od fiša samo ubacili nešto mesa

- "baranjska kuća" u karancu - perkelt od soma kojeg sam jeo je bio nevjerojatno dobar, nešto posebno; no za sva ostala jela sam čuo samo komentare od "ništa posebno" do "najgori čobanac kojeg sam ikada jeo"; izvlače ih ambijent i svirači

- "citadela" u vardarcu - jeo sam samo perkelt od soma, nije bio loš, ali ništa spektakularno

- "kovač čarda" u suzi - najbolji fiš u baranji

- "el paso" u osijeku - konobari su me dva puta toliko neugodno iznenadili neprofesionalnošću i sporošću da me uopće ne zanima kakvo im je jelo

- "bonus" u osijeku - jako dobri do odlični pravi bosanski ćevapi u somunu, navodno i jako dobra teletina ispod peke; s konobarima treba strpljenja, ali dobiješ sve što trebaš

- "kod javora" u osijeku - bio sam zadovoljan kvalitetom i količinom hrane, nije preskupo

- "mala hiža" u mačkovcu blizu čakovca - odličan ambijent, usluga i hrana!

- "klet bunčić" u dugom selu - odlična usluga i hrana, porcije velike, a cijene nevjerojatno niske!

- "kaptolska klet" u zagrebu - malo skuplje, ali se uglavnom isplati; žao mi je što nisam probao više stvari

- "amfora" u zagrebu (na dolcu) - nisam bio, ali sam čuo da je najbolje mjesto za pojesti ribu u zagrebu, a cijene su za 10-ak % veće od cijene ribe kupljene na tržnici

- "boškinac" na novaljskom polju, na pagu - nevjerojatno lijep ambijent i pogled; usluga, ponuda i kvaliteta variraju

eto, ako se sjetim još čega...

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
toni
Offline
Avatar

Ukupno postova: 2180
Spol: Muško Muško
Post Postano: 26.08.2007. 22:42 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

DonQuijote je napisao/la: ›

- "el paso" u osijeku - konobari su me dva puta toliko neugodno razočarali neprofesionalnošću i sporošću da me uopće ne zanima kakvo im je jelo


sad zadnji put u osijeku, drug ilija i ja.. na klopi bas tamo.. konobar, klinjo neki.. bio je pre ljubazan.. ono preporucuje jela, 'moguli vam uz to ponuditi i salatu?', zelite li neki desert, kavicu mozda ?

ostao zbunjen.. ne naviko na takav odnos prema gostu tamo.. za razliku od jedan od proslih puta.. kad smo popili 10tak butelja vina.. morali smo nagovarat (citaj: podjebavat konobara) da donese jednu na racun kuce... na kraju smo se ogrebali za dve Wink


i sjetih se jos jedne iz zagorja, Ljubekov gaj.. sv. ivan zelina, seosko gospodarstvo, lepa zagorska klet, vinograd, jezerce, kojekakvi alati, đukela, itd itd... klopa odlicna, obilna i povoljna.. jedino mi ne pase taj zagorski kiselis sto ga zagorci vole zvati vinom Smile

zagorska juha; najbolja sto sam ikad jeo je tamo. samo od juhe se najedem.. a volim/mogu pojest Smile

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: