Iako su građani navikli zimnicu pripremati tek krajem kolovoza, prodavači na gornjogradskoj tržnici upozoravaju kako bi zbog suše
cijene uskoro mogle poprilično
narasti, stoga bi se voće i povrće već sada trebalo početi kupovati. Međutim, nepovoljne vremenske prilike utjecale su i na raznolikost i količine ponuđene robe. Tako se na tržnici tek na nekoliko štandova može pronaći rajčica za kuhanje, paprika za ajvar, ili šljive za marmeladu.
- Za nekoliko dana izbor voća i povrća za zimnicu bit će veći, a za sada u ponudi imam jedino rajčicu koja stoji tri ili četiri kune, priča jedna od prodavačica na tržnici.
Prodavač
Borko Ćupić mišljenja je kako bi građani što prije trebali krenuti u veće nabavke, jer je uvjeren kako će do kraja mjeseca cijene voća i povrća biti daleko više nego sada.
- Do sada se uglavnom čekao kraj kolovoza kako bi se počela pripremati zimnica, međutim, vremenske prilike su se u posljednjih nekoliko godina promijenile, stoga bi se trebalo tomu prilagoditi. Suša je utjecala na urod i cijene će uskoro porasti. Evo, već sam prodao svoju zalihu paprika za ajvar koje su stajale šest kuna kilogram, rekao je
Ćupić, koji kupcima nudi i rajčicu za kuhanje po tri kune, dok kilogram obične rajčice stoji četiri.
Da je suša poljoprivrednicima ove godine nanijela goleme štete, svjedoči i prodavač
Jakov Cifrić, koji kaže kako su tek oni s dobrim sustavom navodnjavanja uspjeli spasiti dio uroda.
- Suša je uništila dosta voća i povrća, a kod mene je poprilično stradao krumpir koji zbog nedostatka vode nije mogao dovoljno narasti. Iako je još rano za zimnicu, ljudi kupuju dosta pa sam tako za vikend prodao svu papriku. Osim toga, prodajem i šljive za pekmez koje stoje tri kune po kilogramu. U vrećama od deset kilograma prodajem luk i krumpir po cijeni 25 kuna, rekao je
Cifrić.
Unatoč upozorenjima prodavača, čini se kako kupci ipak čekaju kraj mjeseca za kupnju većih količina voća i povrća za zimnicu. Naša starija sugrađanka
Manda, koja je na tržnicu došla po svježi sir, kaže kako će zimnicu početi praviti tek za par tjedana.
- Ma, rano je još za zimnicu, ona se pravi tek poslije Gospe. I ove ću godine praviti ajvar i turšiju, a dio ću dati svojim sinovima, zaključila je baka Manda.
Autor:
Mia Biberović/
Goran Milanović/
Glas-Slavonije.hr