S visokim temperaturama, koje su u proteklih desetak dana obilježile vremenske prilike u gradu na Dravi, stiže i
salmonela - bakterija koja se najčešće nalazi u hrani, koja potječe od bolesnih životinja, odnosno lako kvarljivih namirnica, primjerice jaja, mesa i mlijeka. A kako se pokazalo proteklih godina, Osječanima zaraza prijeti ponajviše od
sladoleda i kolača.
Naime, prema podatcima
Zavoda za javno zdravstvo, čak se oko
20 posto uzoraka sladoleda i kolača iz osječkih slastičarnica, ispitanih protekle “sladoledne” sezone u
Službi za zdravstvenu ekologiju HZJZ-a, pokazalo
zdravstveno neispravno. Odnosno, sadržavalo je prekomjernu količinu nedopuštenih bakterija!
- Nedopuštene bakterije pronađene su u sladoledima i kolačima prouzročuju salmonelu koja, ako je zaražena osoba slabijeg imuniteta, može izazvati ozbiljne posljedice, a dio oboljelih završava i na bolničkom liječenju. Prvi simptomi koji mogu ukazati na salmonelu su povišena tjelesna temperatura, mučnina, glavobolja i akutna bol u trbuhu, a oboljeli svakako moraju potražiti liječničku pomoć - objašnjava
Andreja Bošnjak iz
Hrvatske agencije za hranu, te dodaje kako te namirnice nisu jedine kojima se osobe mogu zaraziti ovom neugodnom i opasnom bolešću, najčešće prisutnom u ljetnim mjesecima, odnosno vezanom uz visoke temperature.
- U skupini najrizičnijih namirnica su jaja i piletina te svi proizvodi s njihovim primjesama koji nisu prošli dovoljnu termičku obradu. Tu se ponajprije, uz sladoled, ubrajaju kolači i torte s kremama od jaja, majoneza te gotove salate s jajima i majonezom - napominje
Bošnjak, ističući kako je, kada je o zarazi uzročnicima salmonele riječ, prevencija iznimno važna.
- Najbolja prevencija je hranu termički dovoljno obrađivati te jela od piletine i jaja pripremati samo za jedan obrok, a ne podgrijavati ih. Isto tako, kada je o sladoledu riječ, pametnije je kupovati one iz škrinje, industrijski proizvedene, kod kojih je mogućnost zaraze mnogo manja.
Moguća i zaraza iz svježeg voća i povrća
Unatoč činjenici da kod zaraze salmonelom u Hrvatskoj dominiraju namirnice animalnog podrijetla, odnosno jela i slastica od tih sirovina, ipak se ne smije zanemariti mogućnost pojave salmoneloza putem
povrća ili voća koje se konzumira bez termičke obrade. Naime, hrvatski normativni akt o mikrobiološkim standardima za namirnice, iako kvalitetan, nema razrađene mikrobiološke standarde za sirovo voće i povrće. Pa je tako, prema istraživanju
Mikrobiološkog društva, utvrđen visok stupanj kontaminacije povrća u maloprodaji Hrvatske indikatorima fekalnog zagađenja.
Autorica:
Ivana Kukić/
Glas-Slavonije.hr