Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Održana književna tribina

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Nandino
Offline
Avatar

Ukupno postova: 5431
Lokacija: redakcija portala Osijek031.com
Spol: Muško Muško
Post Postano: 26.02.2007. 14:24 
Naslov:  Održana književna tribina
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

UG ESSEGG iz Osijeka i UG SAPHO iz Rijeke organizirali su u petak 23. veljače 2007. godine drugu u nizu mjesečnih tematskih književnih večeri pod nazivom Osječki književni petak, u vrijednom secesijskom prostoru knjižare Školske knjige u Osijeku. Tribina se organizirala u okviru Humanitarnog projekta Knjiga za mladež Hrvatske, čija je prvotna zadaća financijska potpora pri stipendiranju učenika i studenata slabijeg imovinskog stanja diljem Hrvatske, kao i učenika i studenata slabijeg imovinskog stanja, pripadnika hrvatskog naroda u susjednim zemljama. Urednici tribine su Krešimir Pećar, Katarina Kolarić-Jerković te nakladnik i pokrovitelj humanitarnog projekta Ilija Matić.

Nakon kratkog pozdrava voditeljice Školske knjige Kristine Babić, o književnosti i njenom komunikacijskom značaju za moderno društvo govorio je moderator Tribine Krešimir Pećar.

Nakon uvodnog dijela tribine predstavljena je autorica Milica Krasnić iz Čepina. U predgovoru knjige priča "Znamenje sreće", recenzentica Marija Galić, između ostalog, je kazala: "U svojim alegorijskim pričama Milica Krasnić nas kroz svijet ptica provodi životom ljudi, svojim unutarnjim borbama, sumnjama, ali i prelijepim općeljudskim vizijama dobrote, ljubavi i mira. Njezinu srodnost s prirodom koja, kako kaže u Priči o godišnjim dobima, "...poput ljubavi prašta, smiruje, zataškava ono što je ružno..." upotpunjuje srodnost s čovjekom koji je njezin i dobrotvor i zlotvor i rušitelj i graditelj...". Pjesnik Anđelko Kovačević je nakon obraćanja same autorice prisutnima ovo predstavljanje upotpunio kraćim čitanjem iz njezine knjige "Znamenje sreće".

U prikazu knjige "Lice i naličje" autorice Amele Islamović, Katarina Kolarić-Jerković iz Našica ukazala je, kroz prikaz Ilije Matića, da se za zbirku "Lice i naličje" ove mlade Brčanke, a koja se sastoji iz dva ciklusa, može kazati sa sigurnošću da ona preteže na ljubavnu i refleksivnu poeziju, prošaranu lirskom prozom. "No ne može se za nju kazati s tom istom sigurnošću da je rezultat kontuiniranog pjesničkog razvoja i sazrijevanja, jer njega je napisala mlada osoba s nepunih dvadeset godina, osoba koja je tek zakoračila u čari pjesništva. No, ovo o mladosti pjesnikinje ništa ne umanjuje vrijednost rukopisa. Dapače.", kazala je Katarina Kolarić-Jerković. "Ameline pjesme su rezultat njezine pjesničke reakcije na svijet, na život, na stvarnost, na tugu za izgubljenom mladosti, na smisao i besmisao našeg trajanja ovdje. Motivi njezinih pjesama imaju uvijek i isključivo univerzalnu, općeljudsku dimenziju i nikad regionalnost. Ona ne pjeva samo čovjeku ove ili one regije, samo svom gradu iako ga mirišemo kroz neke pjesme, ona pjeva svima i svakome. Ovaj rukopis pun je pitanja koja Amela, osim što postavlja sebi, postavlja i svijetu odraslih. Rukopis prvijenac na neki način ispunjava i prazninu razumijevanja događaja u jednom prostoru zgusnutog vremena. Njezine pjesme su toliko bogate, nabrekle od doživljenosti svijeta, dok ih iščitavamo nižu se kao slike "neumitni su svjedok jedne mladosti, kadrirane spontano i iskreno, prate zbivanja, detalje, opisuju i donose zornu sliku vremena u kojem su nastale...", kazala je na kraju predstavljanja Katarina Kolarić-Jerković.

Da je druga tribina Osječkog književnog petka bila i te kako uspješna ukazuje i to da je knjižara Školske knjige ponovno bila ispunjena do posljednjeg mjesta.

Na tribini je sudjelovala još i mlada Barbara Ištuk iz Vukovara kojoj će u okviru Humanitarnog projekta Knjiga za mladež Hrvatske uskoro biti objavljen pjesnički prvijenac.

Klara Matić-Benčik, prof.

_________________
Fight
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: