Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Knjige povezuju istok Hrvatske: Otvoren Panonski festival knjige u Osijeku

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema

Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031

Ukupno postova: 70176
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 21.05.2025. 18:11 
Naslov:  Knjige povezuju istok Hrvatske: Otvoren Panonski festival knjige u Osijeku
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U dvorani Gradski vrt u Osijeku danas (21. svibnja 2025. godine) otvoren je Panonski festival knjige, festival čiji su glavni ciljevi promocija knjige i pisane riječi te poticanje čitanja domaće i strane literature. Festival se treći put održava u Osijeku, a tijekom četiri festivalska dana (21. – 25. svibnja) posjetitelje očekuju brojna programska iznenađenja, književni noviteti, promocije knjiga, susreti s autoricama i autorima, dječji programi, radionice, kvizovi, kao i drugi popratni sadržaji. Organizator Festivala je Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, pokrovitelji su Ministarstvo kulture i medija, Osječko-baranjska županija i Grad Osijek, a partneri Kulturni centar Osijek, Turistička zajednica Osječko-baranjske županije, Turistička zajednica Grada Osijeka i Sportski objekti Osijek.

Otvorenju festivala nazočili su ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, izabrana županica Osječko-baranjske županije Nataša Tramišak, zamjenik župana Josip Miletić, gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore Dragan Kovačević, izabrani zamjenik župana Goran Ivanović te ostali uvaženi gosti.

- Drago mi je vidjeti pregršt djece i mladih na današnjem otvorenju Panonskog festivala koji su dokaz da nove generacije cijene i vole pisanu riječ. Čestitam i brojnim izlagačima i nakladnicima, a uvjeren sam da će se ova lijepa priča nastaviti i u godinama pred nama, uz veliku podršku Osječko-baranjske županije – kazao je zamjenik župana Josip Miletić.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek iskazala je veliko zadovoljstvo pokrenutom inicijativom o uspostavi ovog Festivala. – Nakon pokretanja Mediteranskog sajma knjige, drago mi je da je uspješna inicijativa zaživjela i na istoku Hrvatske, zahvaljujući suradnji sa Zajednicom nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore te Osječko-baranjskom županijom i Gradom Osijekom. Vidljiv je sve veći interes i izlagača i publike iz godine u godinu, a obol organizaciji daje i Ministarstvo kulture i medija s nacionalnim programom „Rođeni za čitanje“ kojim potičemo čitanje bebama, odnosno djeci od najranije dobi – rekla je ministrica.

Gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić naglasio je kako je izuzetno zadovoljan festivalskim rezultatima u protekla dva izdanja. – Samo prošle godine festival je posjetilo 17.000 ljudi, što je i nas kao pokrovitelje pozitivno iznenadilo. Raduje me što je izlagački prostor i ove godine popunjen do posljednjeg mjesta, čak su i tu oboreni rekordi, 55 je izlagača i više od 70 programa, a s obzirom da svake godine želimo biti bolji, uvjeren sam da ćemo ove godine nadmašiti prošlogodišnje brojke. Također sam ponosan na naše najmlađe koji u velikom broju posjećuju Panonski festival knjige, koji podjednako razvija programe kako za njih tako i za one starije – zaključio je Radić.

Tekst i foto: OBŽ

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  

Skoči u forum: