Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Stožer CZ OBŽ: "Situacija je pod kontrolom"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 66767
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 10.06.2024. 19:14 
Naslov:  Stožer CZ OBŽ: "Situacija je pod kontrolom"
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U Vijećnici Osječko-baranjske županije, danas (10. lipnja 2024. godine) je održana sjednica Stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije, na kojoj se razgovaralo o mjerama obrane od poplava i povećanim vodostajima Drave i Dunava te njihovih pritoka. Sjednici su nazočili obnašatelj dužnosti župana i načelnik Stožera CZ OBŽ Mato Lukić, zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka i načelnik Stožera CZ Grada Osijeka Dragan Vulin, direktor VGO za Dunav i donju Dravu Željko Kovačević te predstavnici svih sastavnica Stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije. Nakon održane sjednice, obišli su teren u Donjem gradu u Osijeku.

- Sve snage su upoznate s trenutnom situacijom, s prognozama i predviđanjima od strane Hrvatskih voda i za sada je situacija zaista pod kontrolom, međutim mi, kao i do sada, nećemo ništa prepustiti slučaju. Prema informacijama kojima raspolažemo, stanovnici Osječko-baranjske županije mogu biti mirni jer su sve žurne službe spremne intervenirati u bilo kojem trenutku. Ovdje se moram posebno zahvaliti Hrvatskim vodama, jer kada gledamo situacije koje su se dogodile prije nekoliko dana u Njemačkoj i Austriji, važno je istaknuti da su Hrvatske vode u zadnjih nekoliko godina poduzeli značajne mjere u obrani od poplava. Zato smo sada u situaciji da zajedno s njima kontroliramo kritične točke i uspijevamo odgovoriti izazovima s kojima se susrećemo u životu uz rijeke. Naravno, obzirom da se radi o velikoj količini vode i velikom pritisku na bentove, ćudljivim i ekstremnim vremenskim uvjetima, moramo biti spremni na različite izazove i poteškoće u svakom trenutku – istaknuo je obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić.

Zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka i načelnik Stožera CZ Grada Osijeka Dragan Vulin umirio je javnost kazavši kako lipanjski vodni val ne bi trebao prouzrokovati veće probleme u gradu.

- U ovom trenutku, odnosno u 9 sati danas, izmjeren je vodostaj Drave kod Osijeka od +332 cm, a podsjetit ću da na 350 centimetara ulazimo u redovne mjere obrane od poplave. Tijekom ovoga tjedna pak očekujemo vodostaj od otprilike 370 centimetara, što znači da će se vrlo vjerojatno voda izliti na onu namjernu retenciju na lijevoj obali Drave, dakle od pješaškog mosta pa prema zapadu do zoološkog vrta. Sve navedeno ne znači da je grad Osijek u tom slučaju poplavljen, s obzirom da je, kao što sam rekao, očekivani vrhunac ovog vodenoga vala oko 370 centimetara. Podsjetit ću da je tijekom kolovoza prošle godine najviši vodostaj iznosio +418 centimetara, a sada očekujemo otprilike pola metra niži vodostaj u odnosu na prošlu godinu. Također, mogu reći da su apsolutno sve snage civilne zaštite grada Osijeka spremne na nadolazeću situaciju. Ono što više zabrinjava u ovome trenutku je pojava komaraca, naime prva legla budu aktivna već pri vodostaju od oko +200 centimetara, zbog čega smo tijekom protekloga vikenda tretirali područje cijeloga grada Osijeka i prigradskih naselja simultano, odnosno na istom području iz zraka i sa zemlje. Za sada preliminarni rezultati pokazuju dobru učinkovitost – kazao je Vulin, upozorivši još jednom sve sugrađane da budu iznimno oprezni tijekom aktivnosti na Dravi.

Direktor VGO za Dunav i donju Dravu Željko Kovačević istaknuo je kako očekivani vodostaji Drave i Dunava na našem području ne zabrinjavaju, napomenuvši kako su sve službe spremne.

- Prema trenutnim informacijama kojima raspolažemo možemo ustvrditi da je vodostaj u Batini na svome vrhuncu, dakle riječ je o oko 600 centimetara visine vode, a maksimalni vodostaji na tom dijelu bili su i više od 770 centimetara. Taj će vodni val polako putovati nizvodno i napravit će uspor ovdje u Aljmašu, na ušću rijeke Drave. Slijedom toga imat ćemo uspor Drave i povišen vodostaj u Osijeku, ali i uspore na Vučici i na onim dijelovima na kojima smo imali obrane od poplava prošle godine, koje smo uspješno odradili, a gdje smo iskoristili ovo vrijeme za dodatno ojačavanje nasipa. Situacija je pod kontrolom, sve su službe na terenu, obilaze se ugrožena područja, u stalnoj smo suradnji s jedinicama regionalne i područne samouprave te općinskim i županijskim stožerima civilne zaštite – rekao je Kovačević. Odgovarajući na upit novinara oko box barijera u vikend naselju Karašica koje su postavljene tijekom prošle godine, istaknuo je kako će trajno rješenje problema poplava na tom području biti izgradnja betonskog zida.



Tekst i foto: OBŽ.hr

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: