Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Braća Lončarić se pripremaju za Olimpijske igre u Parizu

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 66394
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 25.05.2024. 10:38 
Naslov:  Braća Lončarić se pripremaju za Olimpijske igre u Parizu
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Osječka veslačka braća danas su odradila i posljednju formalnost, pobijedila nacionalne izazivače te utvrdila stazu do Pariza. Na Olimpijskim će igrama predstavljati Hrvatsku u dvojcu na pariće i bit će najmlađa posada među veslačima.

Braća Patrik i Anton Lončarić oduševila su našu sportsku javnost prošle godine na Svjetskom veslačkom prvenstvu u Beogradu kada su se plasirala među 11 najboljih dvojaca bez kormilara na svijetu i tako osigurala plasman na OI u Parizu 2024. godine. Veselje zbog ostvarenja najvećeg sportskog cilja, i to na samom početku seniorske karijere, nije trajalo dugo. Dvojac bez kormilara, u kojem su Lončarići osvojili naslove europskih i svjetskih juniorskih prvaka i u kojem još uvijek „drže” najbolje juniorsko izveslano vrijeme na svijetu morali su zamijeniti – dvojcem na pariće. Dogodilo se to zbog želje braće Sinković da zamijene disciplinu uz njihovu pretpostavku kako će u disciplini koju su izborila braća Lončarić lakše osvojiti treće olimpijsko zlato. Lončarići su zbog „mira u kući” i dobrih klupskih i reprezentacijskih odnosa prihvatili tu želju Sinkovića i prebacili se u disciplinu u kojoj, iskreno rečeno, nisu imali najveće svjetske rezultate niti su joj se do sada htjeli ozbiljnije posvetiti. No, kako je riječ o sportašima koji su od početka karijere naučili ići težim putem, Patrik i Anton prihvatili su i ovaj izazov te su uz trenera Tonija Urlića (HAVK Mladost) počeli ozbiljno „grabiti” prema što boljoj fizičkoj i tehničkoj pripremi za nastup na Olimpijskim igrama. Štoperica pokazuje napredak iz dana u dan, a rezultat će se vidjeti tek krajem srpnja na jezeru Vaires Sur Marne u Parizu.

Druga „prepreka” s kojom su se braća Lončarić susrela na putu do Pariza bio je pravilnik Hrvatskog veslačkog saveza prema kojem norme za Olimpijske igre ostvaruju posade, ali to ne znači da će na OI otputovati posada koja je izborila plasman nego najbolja hrvatska posada koja se dokaže u olimpijskoj godini. Tako se ove godine pojavilo nekoliko hrvatskih posada koje su htjele dostići Lončariće u novoj disciplini za koju oni, objektivno, nisu mogli biti dobro pripremljeni. Izbornik reprezentacije odlučio je dopustiti izazivačima da se dvaput utrkuju s braćom Lončarić, na regati Croatia Open u travnju te danas na posebnoj utrci koja je održana na Jarunu. U travnju je samo posada Boris Cesarec (Trešnjevka) - Goran Mahmutović (Mornar) bila iza Lončarića u „pristojnom” zaostatku koji je bio pet sekundi tako da im je dopuštena još jedna „izazivačka” utrka. No, danas su Lončarići apsolutno dominirali i zaostatak izazivača bio je dvaput veći nego prije mjesec dana. Ovim je nastupom konačno definiran njihov put na Olimpijske igre u Parizu.

Tehnički smo sve bolji i u novoj disciplini, ali je ostalo vrlo malo vremena kako bismo se kvalitetno pripremili za Pariz. No, bez obzira na to, mi smo spremni učiniti sve, dati i više od naših mogućnosti da na Olimpijskim igrama, za točno dva mjeseca, ostvarimo što bolji rezultat”, izjavio je danas Patrik Lončarić. Uz brata Antona proslavit će njihov 24. rođendan četiri dana nakon gašenja olimpijskog plamena na Seini uz, nadamo se, veliki osmijeh na licu.

U Parizu će Lončarići predstavljati Hrvatsku u dvojcu na pariće, braća Sinković nastupit će u dvojcu bez kormilara, a Damir Martin u samcu. Sve su te tri posade ispunile olimpijsku normu u Beogradu prošle godine. Sestre Ivana i Josipa Jurković na žalost nisu uspjele osigurati plasman na ovogodišnje Olimpijske igre.


Tekst: HRT Radio Osijek
Foto: VK Iktus/Arhiv

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: