Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Otvoren 47. Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 66390
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 24.05.2024. 11:20 
Naslov:  Otvoren 47. Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U osječkom Arheološkom muzeju otvoren je 47. Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe u organizaciji Hrvatskog tamburaškog saveza u Osijeku. Ova manifestacija već nekoliko desetljeća okuplja ljubitelje tamburaške glazbe iz cijele Hrvatske i inozemstva. Ovogodišnje izdanje svečano je, ne samo zbog promicanja bogate tradicije tamburaške glazbe, već i zbog obilježavanja 100. godišnjice rođenja Julija Njikoša, doajena tamburaške glazbe i utemeljitelja ovoga festivala.

Tijekom četverodnevnog festivala, od 23. do 26. svibnja, koji će se održati na nekoliko lokacija u Osijeku i Našicama, svoje interpretacije umjetničke tamburaške glazbe predstavit će dvadeset i tri orkestra iz cijele Hrvatske, a međunarodnu notu dodat će gosti iz Slovenije i Srbije. Tako će preko 550 mladih i starijih glazbenika na tamburi predstaviti svoje umijeće muziciranja. Tijekom festivala, orkestre će ocjenjivati stručni žiri koji će pobjednika proglasiti u nedjelju, 26. svibnja u HNK Osijek.

Uime Grada Osijeka, otvorenju je nazočio predsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka Tihomir Florijančić.

Ovdje smo kako bismo čestitali i zahvalili organizatorima, suorganizatorima i pokroviteljima koji omogućuju da se tamburaška glazba i ova vrsta umjetnosti širi i održava za naša sljedeća pokoljenja. Istaknuo bih tri značajna imena, a to su Pajo Kolarić, koji je još 1847. utemeljio prvi tamburaški orkestar u Hrvatskoj, možda i u svijetu, no ovaj je festival poseban i zbog obilježavanja 100. obljetnice rođenja njegovog nasljednika, velikog umjetnika i ljubitelja tamburaške glazbe, Julija Njikoša, koji je i osnovao ovaj festival. Na koncu, spomenuo bih i njegovu suprugu, pokojnu Veru Svobodu, prvu damu tamburaške glazbe koja nas je ove godine napustila. Naravno da Grad Osijek prepoznaje i podržava ovakvu vrstu umjetnosti i da smo je dignuli na jednu veću, znanstvenu razinu, budući da na našoj Akademiji za umjetnost i kulturu postoji diplomski studij Tamburaško umijeće pa je time Osijek pozicioniran kao svjetska metropola tamburaške glazbe.“, izjavio je predsjednik Gradskog vijeća Florijančić.

Ovo je najstariji i najdugovječniji festival, ne samo u Hrvatskoj već i šire. Prvi festival održan je 1961. godine i više od šest desetljeća Savez uspješno radi na promociji tambure kao našeg narodnog instrumenta koji je postao i pravo glazbalo za orkestralno muziciranje. Tako će nam se na ovogodišnjem festivalu predstaviti preko 20 orkestara s gotovo 550 mladih glazbenica i glazbenika na tamburi. Ta mladost nas uvijek posebno veseli jer oni su jamac budućnosti za tamburu i tamburašku glazbu koju ovaj festival i predstavlja.“, zaključio je Krešimir Račić.




Tekst i foto: Osijek.hr

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: