Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Otvoren drugi po redu Panonski festival knjige

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 66383
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 22.05.2024. 15:50 
Naslov:  Otvoren drugi po redu Panonski festival knjige
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U Dvorani Gradski vrt u Osijeku danas (22. svibnja 2024. godine) otvoren je Panonski festival knjige, festival čiji su glavni ciljevi promocija knjige i pisane riječi te poticanje čitanja domaće i strane literature. Festival se drugi put održava u Osijeku, a donosi brojna programska iznenađenja, književne novitete, promocije knjiga, susrete s autoricama i autorima, dječje programe, radionice, kvizove, kao i druge popratne sadržaje, među kojima je i koncert. Festival traje do 26. svibnja, a na gotovo 2.000 četvornih metara dvorane svoju ponudu i programe predstavlja 55 izlagača.

Organizator Festivala je Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, pokrovitelji su Ministarstvo kulture i medija, Osječko-baranjska županija i Grad Osijek, a partneri Kulturni centar Osijek, Turistička zajednica Osječko-baranjske županije, Turistička zajednica Grada Osijeka i Sportski objekti Osijek.

Urednice ovogodišnjeg programa PFK-a Ivana Šojat i Ana Marić Laušin pobrinule su se da program obiluje ponudom za sve uzraste, pa Festival tako čini 28 programa za odrasle i 30 programa za djecu i mlade, a tu su Kristian Novak, Zoran Vakula, Svjetlan Junaković, Boris Rašeta, Jagna Pogačnik, Gloria Lujanović, Slavko Sobin, Bogdan Diklić, Sanin Karamehmedović, Zoran Predin i druga poznata književna, ali i glazbena imena. Na 2. PFK-u obilježit će se i 150. obljetnica rođenja Ivane Brlić Mažuranić, a održat će se i humanitarna akcija čiji je cilj opremanje knjižnom građom knjižnice Dnevne bolnice Klinike za onkologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek.

- Zadovoljstvo je ovdje vidjeti puno ljudi, osobito mladih koji su zainteresirani za Festival knjige, a uvjeren sam da ćemo njime potaknuti među mlađom populacijom upravo ono što je važno, odnosno da redovito čitaju i obrazuju se za ono što ih čeka u budućnosti. Zahvaljujem Ministarstvu, ministrici i Vladi Republike Hrvatske na potpori u organizaciji sajma, a značajan naravno veliki doprinos organizaciji dali su Grad Osijek i Osječko-baranjska županija - rekao je Josip Miletić, zamjenik župana Osječko-baranjske županije.

- Kada sam prije dvije godine zajedno s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek pokrenuo ovu inicijativu, smatrali smo da Osijek kao regionalno središte treba i mora imati festival knjige te uopće nismo sumnjali u njegov uspjeh. Prvi Panonski festival knjige je to i pokazao, imali smo brojne izlagače i velik broj posjetitelja, a u osječku čitalačku publiku nisam niti najmanje sumnjao. Festival knjige se nastavlja i lagano postaje tradicija, a ponosni smo na bogati program Festivala za naše mlade i druge željne knjige - kazao je gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić. Naglasio je kako je Grad ove godine u svom proračunu osigurao 1,2 milijuna eura za knjige za učenike osnovnih škola, koje će na početku školske godine dočekati i bilježnice, mape, atlasi i kutije za tehnički odgoj, i to ne samo za obavezne nego i za izborne predmete.

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek izrazila je zadovoljstvo što je saživio Panonski festival knjige koju su zajednički pokrenuli Zajednica nakladnika i knjižara HGK, Grad Osijek i Ministarstvo kulture i medija. - Već je prošlogodišnje prvo izdanje pokazalo koliko su čitatelji u ovom dijelu Hrvatske željni takvih sadržaja. Bili smo ugodno iznenađeni odazivom, ali ovo što vidimo ove godine zaista je nadmašilo sva očekivanja. Apsolutno svi prostori izlagački su popunjeni, tražilo se doslovno i dodatni prostor za štandove. Osim toga, imamo sjajan program već od prošle godine. Ove godine okupili su se uglavnom stručnjaci, književnici, promotori knjige i čitanja. Intelektualci i oni koji se bave kulturom i novinarstvom iz ovog dijela Hrvatske udružili su se s partnerima iz drugih dijelova Hrvatske te imamo jako zanimljiv program i već na otvaranju toliko veliki interes. Čestitam organizatorima na inicijativi, Zajednici nakladnika i predsjedniku Kozini i svima koji su sudjelovali. Veselim me da smo u mom mandatu pokrenuli i Mediteranski festival knjige u Splitu i na takav način zapravo decentralizirali ovakav tip okupljanja oko knjige i čitanja. To je sve na tragu provedbe naše strategije poticanja čitanja - zaključila je ministrica.

- Ove smo godine programom morali odgovoriti na izvrstan odaziv prve godine. Pazili smo da program bude slojevit, znači da su zastupljeni aktualni pisci kao Kristijan Novak i Miro Gavran, imamo goste iz susjedstva kao Zoran Predin koji ima i koncert u subotu, zatim Gloria Lujanović iz Bosne i Hercegovine te Bogdan Diklić iz Beograda. Pazili smo da je dječji program izvrstan, pa je tu Svjetlan Junaković kao cijenjeni ilustrator, Zoran Vakula sa svojim slikovnicama i na radionicama za građane i škole. Ovo je mjesto gdje se djeca možda i prvi put sreću s ovakvom količinom knjiga i bitno im je da u ovom vremenu digitalnih komunikacija shvate da knjiga ima znanje i vrijednost koju treba pristupati s pažnjom i koncentracijom, tako da se nadam da će ovo mjesto upravo to polučiti. Imali smo i pub kvizove, dječje predstave, ježeva kućica npr., promocije filmova, dakle kombinacija programa, novih knjiga, dječjih programa, aktualnosti multimedijalnih, ovo treba postati dnevni boravak Osijeka i Slavonije, tako da se nadam da ćete daljinski upravljač i televizor zamijeniti knjigom - rekao je Slavko Kozina, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara HGK.







Tekst i foto: OBZ.hr

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: