Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



55 nakladnika stiže na drugi Panonski festival knjige

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 66224
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 17.05.2024. 16:40 
Naslov:  55 nakladnika stiže na drugi Panonski festival knjige
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Grad Osijek i ove je godine domaćin drugog Panonskog festivala knjige koji će se održati od 22. do 26. svibnja 2024. u Gradskom vrtu.

Panonski festival knjige jedinstven je događaj u kulturnom životu Osijeka i Hrvatske čiji je cilj promocija knjige i pisane riječi te poticanje i njegovanje čitanja domaće i strane literature, posebno kod djece i mladih. Tako će Gradski vrt ponovno postati mjesto druženja najboljih hrvatskih izdavača, kako novih, tako i etabliranih književnih zvijezda Panonije te književne publike iz cijele Hrvatske, ali i regije koja uživa u pisanoj riječi i razmjeni plodotvornih ideja.

Ovogodišnji Festival najavili su zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Jasenka Crnković, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara HGK-a Slavko Kozina i programska direktorica Panonskog festivala knjige Ivana Šojat.

Prošlogodišnji Panonski festival knjige pokazao je kolika je jačina pisane riječi i ljubitelja književnosti knjige u gradu Osijeku i ne samo u gradu Osijeku, nego i na nivou naše cijele regije, naših zemalja u okruženju, a tako i ove godine nastavljamo u istom tonu. Jako mi je drago da ćemo i ove godine u športskoj dvorani Gradski vrt imati priliku biti domaćin PFK-u. Program će biti vrlo bogat, a festival je organiziran pod pokroviteljstvom Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije i, naravno, Ministarstva kulture i medija, a sve uz naše partnere, gradske ustanove kao što su Kulturni centar Osijek, Športski objekti Osijek u čijoj dvorani se i odvija Festival na skoro 2000 m² i Turistička zajednica grada Osijeka. Stoga pozivamo sve naše sugrađane, sve žitelje Republike Hrvatske i zemalja u okruženju da dođu i provedu prekrasan i zanimljiv književni vikend u gradu Osijeku, gdje promičemo kulturu čitanja, kulturu književnosti i pisane riječi, a posebno kod onih najmlađih.“, izjavila je zamjenica gradonačelnika Crnković.

Na Festivalu ćemo ugostiti 55 nakladnika, među kojima su najbolji i najveći hrvatski nakladnici, a u ponudi će biti razni žanrovi, od stručne literature do dječje knjige, beletristike i publicistike. Ono što je bitno, dolaze nam gosti iz Slovenije i Srbije te iz BiH. Bitno je naglasiti taj Panonski bazen jer je taj identitet puno širi od Osijeka ili od same Hrvatske. U pet dana Festivala vidjet ćemo mnoge nove knjige i ideje, a sve počinje zagrijavanjem u caffe baru Trica s pub kvizom.“, istaknuo je Kozina.

Nakon izuzetno uspješnog prvog izdanja Panonskog festivala knjige, koji je nadmašio sva naša očekivanja po pitanju brojnosti publike, odaziva, ali i medijske praćenosti onoga što smo ponudili širokoj publici, ovaj drugi je bio još izazovniji jer nismo smjeli izdati očekivanja kojasu bila velika i koja su pristizala sa svih strana. Ove godine imamo ukupnu 60 programa, što je doista velika stvar, a imamo 25 programa za odrasle i 30 programa za djecu i mlade. Uz velika i vrlo aktualna imena koja dovodimo ove godine, važno je spomenuti i kako ćemo obilježiti 150. obljetnicu rođenja Ivane Brlić Mažuranić i doprinijeti da se ova naša velika spisateljica postavi na mjestu koje pripada, a to je svakako pijedestal književnosti namijenjene djeci, mladima, ali i odraslima.“, zaključila je Šojat.

Organizator Festivala je Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Županije Osječko-baranjske te Grada Osijeka, dok su partneri Festivala Kulturni centar Osijek, Turistička zajednica Osječko-baranjske županije, Turistička zajednica Grada Osijeka i Športski objekti Osijek.

Ulazak na Festival i ove godine je besplatan.


Tekst i foto: Osijek.hr

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: