Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



8. Deer & Bike još je jednom opravdao naziv i pokazao zašto je Baranja idealna za cikloturiste

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 66031
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 29.04.2024. 13:05 
Naslov:  8. Deer & Bike još je jednom opravdao naziv i pokazao zašto je Baranja idealna za cikloturiste
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Nakon nekoliko godina lošijeg vremena, 8. Deer & Bike konačno je dočekao idealnu vremensku prognozu za obilazak prirodnih ljepota Baranje.

Sunčanih 21 stupanj, južni vjetar i oblaci kao iz špice Simpson crtanog filma oduševili su sedamdesetak biciklista iz raznih dijelova Slavonije, ali i šire.

Biciklijada je startala u subotu 23. travnja u Dražu i sastojala se od kraće (33 km) i duže rute (53 km). Kraća ruta bila je ravničarska i šumska, od Starog toka Dunava preko Šarkanja, Lorenca i Mačkaluka do mađarskog dijela Baranje gdje se izašlo na živi Dunav.

Vozilo se otokom Beda, kroz današnji mađarski nacionalni park „Dunav-Drava“, a zapravo područjem nekadašnjeg atara sela Draž, Topolje i Duboševica koji su Mirom u Trianonu 1920. ostali preko granice. Kraća ruta završila je na plaži u Dražu, a duža je nastavila put baranjskih surduka i Planine.

Novo asfaltirani surduk Veliki drumić i vidikovac Trojnaš oduševili su bicikliste, a spustevi i usponi na Banskom brdu još jednom pokazali kako je itekako potrebna kondicija za vožnju po baranjskoj Planini. Vidljivost je bila idealna tako da su biciklisti vozili Planinom uz pogled na Pečuh, Meček, Sombor, Osijek, Erdut i brojna druga podunavska mjesta.

Biciklijada je kao i svake godine imala edukativni karakter tako da su stajanja u Mađarskoj bila vezana uz priču o Dunavu, ali i o baranjskim pustarama – jedna od pauza bila je u pustari Erdőfi koja je bio dio beljskog vlastelinstva. Naravno ni košute nisu izostale s ovogodišnje biciklijade, no kako to obično biva njih se moglo vidjeti samo na početku kolone, i to svega dvije, no dovoljno da se tradicija nastavi.

Svake godine najveći kompliment biciklisti daju prekrasnoj prirodi i to posebice dunavskim šumama te rukavcima koji nikoga ne ostave ravnodušnim. Kada je priroda popraćena ovako lijepim vremenom, onda ni raznovrsne podloge ne smetaju, pogotovo ako nisu ni prašnjave, ni blatne. A osim asfalta, vozilo se prtenim, šljunčanim, zemljanim, travnatim, pješčanim pa čak i drvenim putevima.

Organizatori biciklijade su obrt Terra Incognita te udruga Karašicka Republika uz podršku Turistička zajednica općine Draž, a upravo oni poručuju kako najdugovječnija baranjska biciklijada nastavlja svoju vožnju i u travnju 2025. godine.






Foto: Mislav Matišić i Željko Nikolić

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: