Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



U Muzeju Slavonije otvorena izložba povodom stote obljetnice rođenja Julija Njikoša

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65811
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 12.04.2024. 12:44 
Naslov:  U Muzeju Slavonije otvorena izložba povodom stote obljetnice rođenja Julija Njikoša
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Ime Julija Njikoša poznato je mnogim (osječkim) glazbenicima, posebice onima koji su u rukama nekada držali tamburu jer su prema njegovim notnim zapisima Slavonsku rapsodiju, Kod bijele lađe i mnoge druge skladbe barem jednom odsvirali naši tamburaški orkestri.

Izložbom Čovjek iza glazbe. Stvaralački opus Julija Njikoša obilježava se stota godišnjica rođenja Julija Njikoša, osječkog melografa i skladatelja koji je čitav svoj život posvetio glazbi i njezinim nositeljima. Širok opus Njikoševa djelovanja pokriva skladanje i aranžmane za, prije svega tamburaške, orkestre i zborove, ali i sakupljanje tradicijske glazbene građe „na terenu“. Kroz svoj je profesionalni i privatni rad obišao stotinu mjesta u Slavoniji, Vojvodini i drugim dijelovima Hrvatske, zabilježio više od 4000 napjeva, i razgovarao s gotovo 1000 didaka i baka koji su mu kazivali i pjevali – kako je to bilo nekada.

Muzej Slavonije ovom je prilikom izložio izbor iz Njikoševe ostavštine, ali i prikazao njegov glazbeni život – od djetinjstva pa sve do kraja njegovog glazbenog djelovanja – koje je završilo 2010. godine, kada i njegov život. Čitav je život posvetio glazbi te se njegovo ime u glazbenim i osječkim krugovima pamti do danas, a pojedinci diljem Slavonije i danas se sjećaju kako su Njikoš i njegova supruga Vera posjećivali njihove kuće, zajedno pjevali i družili se do dugo u noć te na taj način ostavili traga na kulturno-umjetničkom životu i radu slavonskog sela.

Autorice izložbe su Tünde Šipoš Živić i Katarina Dimšić, a Jesenka Ricl je odredila vizualni identitet i likovno oblikovanje izložbe. Izložba je financirana sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Muzej Slavonije poziva sve ljubitelje folklorne i tamburaške scene u Muzej Slavonije radnim danom i subotom od 10 do 18 sati sve do kraja listopada 2024. godine.




Tekst: Jesenka Ricl
Foto: Inja Pavlić

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: