Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Kreće energetska obnova zgrade Muzeja likovnih umjetnosti

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65811
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 10.04.2024. 8:51 
Naslov:  Kreće energetska obnova zgrade Muzeja likovnih umjetnosti
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku odobrena su sredstva za energetsku obnovu zgrade u sklopu projekta „Energetska obnova zgrada sa statusom kulturnog dobra“.

"Dragi posjetitelji, pratitelji, prijatelji, od danas zatvaramo vrata izložbenog prostora. Naime, Muzeju likovnih umjetnosti odobrena su sredstva za energetsku obnovu zgrade u sklopu projekta „Energetska obnova zgrada sa statusom kulturnog dobra“.

Izložbeni program će se, dakako, i dalje održavati, u prostorima o kojima ćemo pravovremeno obavještavati.

Stoga, pozivamo vas da nas i dalje pratite jer uskoro donosimo više detalja o programima, kao i o samom projektu.
" napisali su iz Muzeja na svojoj Facebook stranici.

Zgrada Muzeja likovnih umjetnosti nalazi se na Europskoj aveniji, reprezentativnoj secesijskoj i historicističkoj arhitektonsko-urbanističkoj cjelini grada Osijeka. Izgradnja ovog urbanističkog poteza, koji povezuje Gornji grad i Tvrđu, započela je u posljednjim desetljećima 19. stoljeća – u vremenu od 1883. do 1900. izgrađena je južna strana tadašnje Chavrakove ulice (danas Europska avenija), gdje su podignute reprezentativne historicističke slobodnostojeće stambene zgrade s predvrtovima – među ostalima i neorenesansna zgrada dr. D. Neumana, današnji Muzej likovnih umjetnosti. U prvom desetljeću 20. st. izgrađena je i sjeverna strana ulice, s raskošnim secesijskim stambenim gradskim palačama s predvrtovima i ukrasnim željeznim ogradama. Izgradnjom Europske avenije, Osijek je dobio reprezentativno arhitektonsko i urbanističko obilježje srednjoeuropskog grada.

Zgrada današnjeg muzeja podignuta je 1895. godine, prema projektu arhitekta Josipa Vancaša (1859.–1932.). Izgrađena je kao obiteljska kuća za osječkog odvjetnika dr. Dragutina Neumana, utemeljitelja kluba hrvatskih književnika i umjetnika (na istočnom pročelju zgrade nalazi se spomen-ploča s njegovim portretom, postavljena 1930.). Sve ostale detalje o Muzeju možete pročitati ovdje.


Foto: MLU/Facebook

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: