Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



U Osijeku je održan stručni skup o simuliranim suđenjima

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65860
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 04.04.2024. 8:39 
Naslov:  U Osijeku je održan stručni skup o simuliranim suđenjima
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

2. travnja 2024. u Osijeku je održan međužupanijski stručni skup iz Građanskog odgoja i obrazovanja u povezanosti s međupredmetnim temama pod nazivom Provedba metode simuliranih suđenja u srednjim školama. Simulirana suđenja dio su učenja i stjecanja kompetencija iz Građanskog odgoja i obrazovanja u okviru modula: Simulirana suđenja i vladavina prava – Zakon u razredu – od zakona u razredu prema kulturi vladavine prava. Radi se o simulacijama glavne sudske rasprave, građanske ili kaznene, prema pravosudnom modelu Republike Hrvatske. Na ovaj način upoznaje se način rada i svrha sudbenog sustava.

Tijekom jednodnevne edukacije koju je vodio izvrsni savjetnik Zorislav Jelenčić, mnogobrojni profesori stekli su spoznaje, iskustva i znanja o važnosti sudstva i vladavine prava u demokratskom društvu. Edukacija se temeljila na imaginarnom spisu Općinsko državno odvjetništvo protiv Anice Milac (kazneni postupak), a profesori su dobili detaljan uvid u pravosudni sustav (sudionici u kaznenom postupku, ponašanje u sudnici, pravila za izvođenje dokaza…). Pod vodstvom savjetnika Jelenčića pripremljeno je simulirano suđenje, a finalnu izvedbu vodio je g. Ninoslav Ljubojević, sudac u mirovini.

Zahvaljujući stručnom skupu sudionici su dobili znanja i iskustva o strukturi i funkcioniranju sudbene vlasti te sudskog procesa. Organizator stručnog skupa bio je mr. sc. Tomislav Ogrinšak, viši savjetnik iz Agencije za odgoj i obrazovanje, a suorganizatorica je bila prof. Mirela Berlančić, županijska voditeljica za Građanski odgoj i obrazovanje u povezanosti s međupredmetnim temama.

Organizatori, predavači i sudionici stručnog skupa posebno zahvaljuju cij. g. Ninoslavu Ljubojeviću, sucu u mirovini, na velikoj stručnosti, pomoći i podršci.





Tekst i foto: M.B.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: