Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



GČ Gornji grad: Predavanje "Dezinformacije o zdravlju u modernim medijima"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 66767
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 26.02.2024. 10:24 
Naslov:  GČ Gornji grad: Predavanje "Dezinformacije o zdravlju u modernim medijima"
28.02.2024. 17:30
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Vijest o tome da maslačak liječi rak, koju je objavila jedna web stranica, na Facebooku je podijelilo čak 1,4 milijuna korisnika.

Istraživanja su pokazala da je 70 posto veća vjerojatnost da će na društvenim mrežama biti podijeljene lažne vijesti nego istinite priče.

Dezinformacije o zdravlju nisu nova pojava, ali je posljednjih godina informacijsko okruženje koje se brzo mijenja olakšalo širenje dezinformacija neviđenom brzinom i razmjerom. Do kojih razmjera su došle dezinformacije o zdravlju pokazuje istraživanje iz 2023. koje je pokazalo da je 53% vlasnika pasa ispitanih u reprezentativnom uzorku skeptično čak i prema cjepivima za kućne ljubimce.

Medicinski fakultet Osijek s partnerima nositelj je prvog odobrenog projekta na području Republike Hrvatske koji se isključivo bavi provjerom (fact-checking) medijskih informacija na temu medicine i zdravlja pod nazivom “Medicinski potvrđeno”.

U okviru ovog projekta u srijedu, 28. veljače 2024. u 17:30 sati u prostorijama GČ Gornji grad (Trg Lava Mirskog 1) bit će održano prvo predavanja na temu borbe s dezinformacijama i lažnim vijestima u modernim medijima.

Organizator predavanja je partner na projektu Društvo za zaštitu od dijabetesa Osijek. Predavač je dugogodišnja novinarka i medijska etičarka dr. sc. Nefreteta Zekić Eberhard, medijska konzultantica na projektu Medicinski potvrđeno, koja će govoriti o tome kako prepoznati dezinformacije u medijima, kako provjeriti točnost informacija vezanih uz zdravlje i na što paziti kod dijeljenja sadržaja.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: