Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Podizanjem gradskoga stijega na Trgu Ante Starčevića počelo obilježavanje 237. Dana grada Osijeka

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 66767
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 01.12.2023. 15:59 
Naslov:  Podizanjem gradskoga stijega na Trgu Ante Starčevića počelo obilježavanje 237. Dana grada Osijeka
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Podizanjem stijega grada Osijeka na Trgu Ante Starčevića, u petak, 1. prosinca, počelo je višednevno obilježavanje 237. Dana grada Osijeka u znak sjećanja na 2. prosinca 1786. kada su tri dijela Osijeka, nekadašnje gradske općine – Tvrđa, Gornji i Donji grad – postali jedna cjelina.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić podigao je stijeg uz zvuke pjesme „Moj Osijek“ koju je izveo Osječki puhački orkestar. Stijeg su donijeli pripadnici Hrvatskog sokola Osijek, a u svečanome programu sudjelovali su i učenici te nastavnici Osnovne škole Osijek.

Građanima smo za Dan grada, 2. prosinca, osigurali, kao i prijašnjih godina, besplatan javni prijevoz, besplatan ulazak u Zoološki vrt, u Hrvatsko narodno kazalište i na gradske bazene. Organizirane su i besplatne radionice u Pučkom otvorenom učilištu, jedna svjetska praizvedba u Dječjem kazalištu, izložba u državnom Arhivu, te Galeriji Waldinger. Pozivam sve naše sugrađane da na sutrašnji Dan grada posjete neku od izložbi ili kulturnih institucija. Danas u Tvrđi otvaramo i naš čarobni Advent, koji je dvije godine zaredom bio proglašen i najljepšim adventom. Pozivam sve naše sugrađane da nam se danas pridruže u Tvrđi na otvaranju Adventa. Uz poziv, čestitao bih svim Osječankama i Osječanima Dan grada – rekao je gradonačelnik Radić.

U sklopu programa obilježavanja Dana grada, članovi Hrvatskog obrtničkog pjevačkog i glazbenog društva Zrinski ujutro su, u nazočnosti predsjednika Gradskoga vijeća Tihomira Florijančića, izveli budnicu pod krošnjama ginka na Trgu Svetoga Trojstva.

Obilježavanje se nastavilo u crkvi Svetoga Križa gdje su predsjednik Gradskoga vijeća Florijančić i zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin položili cvijeće na oltar Gospe Osječke.

Zamjenica gradonačelnika Jasenka Crnković u sklopu programa obilježavanja otvorila je izložbu ”Pečuh i Osijek – gradovi prijatelji 50 godina’ u Državnom arhivu Osijek.

Prvoga dana proslave na programu su i svjetska praizvedba dječje predstave ”Mendolena i Matija” u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića, kao i 30. Lampionada učenika osječkih osnovnih škola u Kulturnom centru Osijek.

Kruna današnjega programa bit će otvorenje Adventa u Tvrđi u 20 sati.





Tekst i foto: Grad Osijek

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: