Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Državni arhiv Osijek: Otvorenje izložbe "Pečuh i Osijek - gradovi prijatelji 50 godina zajednička izložba o prijateljstvu koje traje"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 66767
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 30.11.2023. 8:12 
Naslov:  Državni arhiv Osijek: Otvorenje izložbe "Pečuh i Osijek - gradovi prijatelji 50 godina zajednič
01.12.2023. 12:00
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Otvorenje izložbe "Pečuh i Osijek - gradovi prijatelji 50 godina zajednička izložba o prijateljstvu koje traje" održat će se u petak, 1. prosinca 2023., u Državnom arhivu u Osijeku. Početak u 12:00 sati.

Povodom 50. obljetnice prijateljstva gradova Osijeka i Pečuha, Državni arhiv u Osijeku i Županijski arhiv u Pečuhu priredili su zajedničku izložbu. Dio izložbe već je bio postavljen u Pečuhu povodom Dana grada Pečuha. Osječki postav u Državnom arhivu u Osijeku povodom Dana grada Osijeka obuhvatit će:
- gostujuću izložbu iz Pečuha prevedenu na hrvatski;
- izvornike zapisa iz Državnog arhiva u Osijeku u fizičkom i multimedijalnom obliku.

Prijateljstvo koje traje:
Povijesna povezanost i suradnja gradova Osijeka i Pečuha, srednjoeuropskih gradova i njihovog stanovništva u bliskom panonskom okruženju, iako traje stoljećima, formalno je intenzivirana u drugoj polovici 20. stoljeća, a povelja o sklopljenom prijateljstvu potpisana je 1973. godine. To prijateljstvo traje do danas.

Prijateljstvo se ostvarivalo i ostvaruje se u suradnji samih gradova kao političkih tijela te državnih, područnih i lokalnih ustanova, udruga i društava, gotovo u svim područjima života i djelovanja: znanosti, umjetnosti, kulture, školstva, gospodarstva i politike.

Posebno mjesto i ulogu u toj suradnji imaju i nacionalne zajednice Mađara u Osijeku i Hrvata u Pečuhu, koji životom i djelovanjem u svojim gradovima, kao i njegovanjem svoga manjinskog nacionalnog identiteta, daju tom prijateljstvu karakter posebnog i trajnog svjedočanstva.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: