Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



IWC 2023 — Međunarodna konferencija o vodama u Osijeku

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65694
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 06.06.2023. 20:16 
Naslov:  IWC 2023 — Međunarodna konferencija o vodama u Osijeku
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Hrvatska, Srbija i Mađarska nastavit će zajednički rad na uklanjanju arsena i drugih štetnih tvari iz vode, zaključeno je na Međunarodnoj konferenciji o vodama (International Water Conference — IWC 2023 Osijek), koja je održana proteklog tjedna, 1. lipnja, u Osijeku.

Guverneri Rotary Distrikta Hrvatska - Ivan Miškulin, Srbija i Crna Gora - Nikola Božić, i Mađarska - László Réti, potpisali su Deklaraciju o suradnji kojom su se obvezali da će u narednim godinama poseban fokus usmjeriti ka poboljšanju kvaliteta vode u Panonskoj nizini, ali i aktivnom sudjelovanju u globalnim projektima vezanim za vodu. Ova je odluka rezultat stručne Konferencije o vodi - IWC 2023 Osijek, na kojoj su stručnjaci, istraživači i oni koji sudjeluju u donošenju odluka ukazali na ozbiljne izazove vezane uz prisustvo arsena u vodi.

Hvala vodi što nas spaja

Predsjednik Organizacijskog odbora IWC 2023, Dragan Dabić, naveo da je ovogodišnja konferencija “pružila dublji uvid u probleme s kojima se suočavamo, posebno u Panonskom bazenu” te je dodao da su “ponuđena inovativna, lokalno tehnološki i financijski primjenjiva rješenja za pročišćavanje, nadzor i upravljanje vodnim resursima. Nadamo se i vjerujemo da možemo nadići izazove i osigurati čistu i sigurnu vodu tamo gdje je sada nema”.

Konferencijom su obuhvaćeni i drugi aspekti, od prava na vodu, općeg prisustva vode u tradiciji, kulturi i religiji, ali i u obrazovanju mladih i stručnih lidera koji će u budućnosti znati rješavati probleme vezane za vodu.

"Posebno potresan trenutak konferencije bilo je izvanredno izlaganje Mosesa Keteka iz Rotarakt kluba Eco warriors iz Nairobija”, rekao je Dabić. "Moses nam je dao osnovu projekta koji ćemo provesti u Keniji. Poboljšat ćemo dostupnost vode za piće i higijenu. Njegove riječi su nas pokrenule zajedničkom cilju, Global grantu Rotaryja u Keniji, koji su podržali guverneri. Cilj je čistija voda i bolje zdravlje Masai zajednice u Keniji", objasnio je predsjednik Organizacijskog odbora Konferencije IWC 2023.

Nacionalna konferencija Rotary Distrikta 1913 Hrvatska
Konferencija o vodama održana je kao uvod u Distriktnu (nacionalnu) konferenciju, koja se nastavila od 2. do 4. lipnja, a okupila je oko 200 Rotarijanaca iz cijele Hrvatske, ali i stranih gostiju. Kao izaslanica predsjednice međunarodne Rotary organizacije, koferenciju je uveličala Christina Covotsou-Patroclou sa Cipra. Osim domaćih snaga, među govornicima su se našli i Rotary predstavnici iz Srbije, Crne Gore, Turske, Ukrajine i Litve. Posebno zapaženo motivacijsko predavanje održao je Dragan Primorac, ministar znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske od 2003. do 2009. godine. Domaćin konferencije bio je aktualni guverner Rotary Distrikta 1913 Hrvatska, Osječanin Ivan Miškulin.

Što je Rotary?
Rotary ideja rođena je u SAD-u, u gradu Chicagu 1905. godine. Njen tvorac je odvjetnik Paul Harris. Želja mu je bila da se udruže uspješni i ostvareni profesionalci različitih zanimanja, sa željom da pomognu drugima u svojim lokalnim zajednicama, ali i širim zajednicama i cijelom svijetu. Rotary danas okuplja 1,4 milijuna pojedinaca u preko 46 tisuća klubova diljem svijeta. Rotary District 1913 je dobrovoljna, samostalna i neprofitna udruga Rotary klubova na području Republike Hrvatske, koji su ujedno članovi Rotary Internationala.



Tekst i foto: Rotary District

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: