Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



31. svibnja - Svjetski dan nepušenja

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65790
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 31.05.2023. 8:21 
Naslov:  31. svibnja - Svjetski dan nepušenja
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Dana 31. svibnja obilježava se Svjetski dan nepušenja, a inicirala ga je Svjetska zdravstvena organizacija još 1987. godine. Ovaj dan se obilježava s ciljem ukazivanja na zdravstvene i ostale rizike povezane s uporabom duhana.

Ove godine kampanja Svjetskog dana nepušenja glasi „Uzgajajte hranu, a ne duhan“. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji globalna kampanja 2023. ima za cilj podizanje svijesti o alternativnoj proizvodnji usjeva i marketinškim mogućnostima za uzgajivače duhana te ih potaknuti na uzgoj održivih, hranjivih usjeva. Nadalje, cilj je razotkriti napore duhanske industrije da se umiješa u pokušaje da se uzgoj duhana zamijeni održivim usjevima, čime se pridonosi globalnoj krizi hrane.

Rastuća kriza s hranom potaknuta je sukobima i ratovima, klimatskim šokovima te ekonomskim i društvenim učincima pandemije COVID-19. Strukturni uzroci poput izbora usjeva također imaju utjecaja, a pogled na uzgoj duhana otkriva kako on pridonosi povećanoj nesigurnosti u hranu:

- Diljem svijeta oko 3,5 milijuna hektara zemlje se svake godine prenamijeni za uzgoj duhana.
- Uzgoj duhana također pridonosi krčenju šuma od 200 000 hektara godišnje.
- Uzgoj duhana zahtijeva velike resurse i veliku upotrebu pesticida i gnojiva, što doprinosi degradaciji tla.
- Zemljište koje se koristi za uzgoj duhana tada ima manji kapacitet za uzgoj drugih usjeva, poput hrane, budući da duhan smanjuje plodnost tla.
- U usporedbi s drugim poljoprivrednim aktivnostima kao što je uzgoj kukuruza, pa čak i ispaša stoke, uzgoj duhana ima daleko destruktivniji učinak na ekosustave jer su poljoprivredne površine duhana sklonije dezertifikaciji.
- Bilo kakav profit koji bi se mogao steći od duhana kao što je novčani možda neće nadoknaditi štetu nanesenu održivoj proizvodnji hrane u zemljama s niskim i srednjim dohotkom. U tom kontekstu, postoji hitna potreba za poduzimanjem zakonskih mjera za smanjenje uzgoja duhana i pomoć poljoprivrednicima da prijeđu na proizvodnju alternativnih prehrambenih usjeva.


Tekst: HZJZ
Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: