Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Norveški primjeri dobre prakse za još kvalitetnije obrazovanje

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65738
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 27.03.2023. 18:30 
Naslov:  Norveški primjeri dobre prakse za još kvalitetnije obrazovanje
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Kroz dvodnevni studijski posjet Akademiji za ljudska prava u Oslu, četiri organizacije iz različitih županija (Udruga Delta iz Primorsko-goranske županije, Centar za građanske inicijative Poreč iz Istarske županije te Udruga Breza i Iskra waldorfska inicijativa iz Osječko-baranjske županije), raspravljale su o tome kako se obrazovanje za građanstvo i ljudska prava provodi u Norveškoj, kakva je suradnja udruge i institucija s tamošnjim školama te koje su sličnosti i razlike s hrvatskim kontekstom.

Uz gostujuća predavanja i ‘terensku nastavu’, imali su priliku razmijeniti iskustva s norveškim organizacijama i institucijama koje rade sa školama i, kako su nam rekli, dosta su impresionirani njihovim primjerima dobre prakse.

- Razgovarali smo s članom krovne organizacije vijeća učenika Schools Student Union of Norway koji je trenutno na čelu organizacije nacionalne kampanje Operation Day’s Work koju već oko 60 godina vode i provode srednjoškolci i srednjoškolke i mladi do 26 godina. Posjetile smo Klimahuset (Climate house), dio Prirodoslovnog muzeja primarno namijenjenog edukaciji djece i mladih o uzrocima i posljedicama klimatskih promjena te mogućnostima za djelovanje, gdje nas je biologinja i edukatorica provela kroz programe koje provode s norveškim srednjim školama. O edukativnim programima vezanim uz teme diskriminacije, rasizma, antisemitizma i prava manjina razgovarale smo s voditeljicom programa za osnovne škole u HL-senteret - The Norwegian Center for Holokaust and Minority Studies – istaknula je Ivana Šibalić iz Udruge Breza.

Studijski posjet se održao u okviru projekata “MODUS - civilni i javni sektor za građanski odgoj i obrazovanje” i AktivirAJMO u sklopu Active Citizens Fund Hrvatska i podržan je sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.




Tekst i foto: Udruga Breza

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: