Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Hrvatska uvodi cjelodnevnu nastavu

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65429
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 24.03.2023. 9:04 
Naslov:  Hrvatska uvodi cjelodnevnu nastavu
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je javni poziv osnovnim školama za podnošenje prijava za sudjelovanje u eksperimentalnom programu "Osnovna škola kao cjelodnevna škola" u kojemu će od jeseni sudjelovati 50 škola. Za ovaj eksperimentalni program osigurano je 25 milijuna eura.

Od nove školske godine 2023./2024. u 50 osnovnih škola kreće eksperimentalni projekt cjelodnevne nastave u svim razredima od prvog do osmog, a djeca će, osim redovite nastave, u školi moći pisati zadaće, imati osiguranu prehranu, koja uključuje doručak i (ručak), te sudjelovati u izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima koje će se moći provoditi i iza 17 sati. Nastavni sat trajat će 45 minuta, jedan sat više tjedno učit će se hrvatski, matematika i tjelesni, a uvodi se i rekreacijska pauza koja će za učenike od prvog do četvrtog razreda trajati 25, a za starije osnovnoškolce 20 minuta. Uz tu učenici će dobiti i pauzu od 40 minuta za ručak.

- Počinje projekt koji se dugo čekao. Pilotiranje u 50 odabranih škola u iduće četiri godine pomoći će da cjelodnevna škola bude što spremnija za uvođenje u sve osnovne škole od 2027./2028. Do tada ćemo osigurati i ostale preduvjete, poput izgradnje i dogradnje škola, kako bi sve osnovne škole mogle prijeći na rad u jednoj smjeni, što uključuje i izgradnju školskih kuhinja i školskih dvorana tamo gdje to bude potrebno - najavio je ministar Fuchs.

U okviru Eksperimentalnoga programa Ministarstvo i agencije iz sustava odgoja i obrazovanja organizirat će i provoditi stručna usavršavanja, edukacije i informiranje učitelja, stručnih suradnika i ravnatelja.

Nastavni dan za učenike bit će podijeljen u dva dijela – obvezni i izborni. Obvezni dio trajao bi do 15 ili 15:30 sati, nakon čega, u drugom dijelu, slijede izborne izvannastavne i izvanškolske aktivnosti do 17:00 sati. Uvode se i novi predmeti, a učiteljima će biti uvećana osnovna plaća.

Želimo povećati jezično komunikacijske sposobnosti djece. Primijećeno je da upravo u dijelu hrvatskog jezika i matematike imamo neke od lošijih rezultata. pa bi se nastava tih predmeta povećala za jedan sat tjedno. U području umjetnosti, likovne i glazbene kulture od 1. do 4. razreda dobivaju pola sata više, a mijenja se i satnica tjelesne i zdravstvene kulture u 4. razredu. Tehnička kultura isto je nešto što je nedostajalo u onome dijelu kako bismo svi skupa to željeli, pa je satnica u 5. i 6. razredu povećana za jedan sat i geografija u 5. razredu za pola sata, rekao je Fuchs.


Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: