Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Osijek je dobio prvu privatnu polikliniku za liječenje boli

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65433
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 17.03.2023. 17:32 
Naslov:  Osijek je dobio prvu privatnu polikliniku za liječenje boli
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Medicinska se praksa svakodnevno suočava s povećanjem broja oboljelih od kroničnih bolesti. Jedna od njih je i kronična bol.

Prema Međunarodnom udruženju za proučavanje boli bol se definira kao neugodno osjetilno i emocionalno iskustvo povezano sa stvarnim ili potencijalnim oštećenjem tkiva. Akutna je bol normalan, predvidljiv fiziološki odgovor na štetni podražaj, izazvan akutnom bolesti, koji narušava zdravlje i ugrožava tjelesni integritet te stoga ima upozoravajući zaštitni učinak. Problem nastaje kada ona ne prestaje niti nakon što je podražaj prošao i traje mjesecima, a katkada i godinama. Tada više nema zaštitnu ulogu već postaje kronična bolest koja značajno narušava kvalitetu života i potrebno ju je liječiti. Budući da se većina bolesnika teško nosi s neprestanim bolovima, česta je pojava i psihičkih poremećaja poput depresije i anksioznosti.

Akutni bolovi kao i dugotrajna odnosno kronična bol danas se uspješno liječe.

U Osijeku je nedavno otvorena i prva privatna poliklinika za liječenje boli. „Poliklinika Prva“ okuplja na jednom mjestu vrhunski tim liječnika i fizioterapeuta uz najsuvremeniju opremu kako bi svojim pacijentima pružili cjelovitu skrb u liječenju svih vrsta kronične boli.

- Naši su pacijenti osobe s glavoboljama, bolovima u vratu, leđima ili zglobovima, reumatskim bolestima. Česti su i neuropatski bolovi koji nastaju zbog oštećenja živčanog sustava, primjerice polineuropatija uzrokovana šećernom bolešću, pritiskom na živac kod sindroma karpalnog kanala ili nakon amputacija ili trauma. Sve nam se češće javljaju i roditelji čija djeca pate od glavobolja, vezano uz moderni način života s učestalom uporabom pametnih telefona i računala ili povećanog pritiska u školi. Kod male djece radi straha od akupunkturnih iglica provodimo i laser akupunkturu koja je potpuno bezbolna metoda. Na dolazak u „Polikliniku Prva“ odlučuju se zbog brze rezervacije termina prvog pregleda kao i komfornijeg dogovora oko termina terapije – rekla nam je Darija Venžera-Azenić, dr.med, spec. anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja iz Poliklinike Prva iz Osijeka.

Prema Montrealskoj deklaraciji iz 2010. godine liječenje boli je temeljno ljudsko pravo!

- Poseban je problem bol kod bolesnika s malignom bolesti. Prema podacima Europskog onkološkog društva gotovo 90% bolesnika oboljelih od malignih bolesti u određenoj fazi bolesti trpi bol, a više od jedne trećine bolesnika s boli ocijenilo je bol kao umjerenu do tešku. Nažalost, prema istim podacima više od 40% bolesnika ne prima zadovoljavajuću analgetsku terapiju. Strah od boli jedan je od najčešćih razloga zabrinutosti bolesnika po postavljanju dijagnoze maligne bolesti. Neuklonjena snažna bol ima razorne fizičke, emocionalne, socijalne, ekonomske i duhovne posljedice te negativni učinak na ishod liječenja i upravo je stoga pravovremeno liječenje boli izrazito važno – istaknula je Marica Kristić, dr.med, spec.anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja.

U „Poliklinici Prva“ bol se liječi farmakoterapijom, minimalno invazivnim metodama, akupunkturom i terapijama Emmett i Bowen, ovisno o vrsti i intenzitetu boli. Poliklinika je opremljena suvremenom opremom za fizikalnu terapiju kao i timom vrhunskih stručnjaka koji uz fizikalnu terapiju provode i programe liječenja i ublažavanja reumatskih, degenerativnih, posttraumatskih i neuroloških bolova.

Također nude i prijeoperacijske preglede bolesnika koji će biti podvrgnuti nekoj od vrsta anestezije kao i male kirurške zahvate.

U ugodnom ambijentu i bez dugotrajnih čekanja te prilagođavajući termine pregleda i liječenja životnom ritmu pacijenata, Poliklinika Prva jedina je specijalizirana privatna ustanova za liječenje boli u ovom dijelu Hrvatske koja pruža cjeloviti pristup liječenju kronične boli.







Tekst i foto: Poliklinika Prva

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: