Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Raste broj zaraženih streptokokom u Hrvatskoj

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65431
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 06.02.2023. 10:05 
Naslov:  Raste broj zaraženih streptokokom u Hrvatskoj
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Raste broj zaraženih streptokokom, u protekla dva tjedna zbog te bakterije preminulo je 5 osoba, što je najviše u zadnjih sedam godina.

Zašto je toliko opasan i koji su uzroci, odnosno simptomi otkrili su infektolozi dr. Srđan Roglić i dr. Bruno Baršić u emisiji HRT-a "Dobro jutro, Hrvatska".

- To je infekcija u kojoj dolazi do prodora streptokoka u krvotok što nije uobičajeno. On luči neke toksine pa pravi teže kliničke slike. Osim streptokoknih angina moguće su malo teže infekcije, rekao je Baršić, infektolog KB Dubrava.

- Ako govorimo o streptokoknoj angini to je više bolest djece nego odraslih. Ako govorimo o invazivnim infekcijama uzrokovanim streptokokom onda je mrvicu veća incidencija u odraslih nego kod djece, nadovezao se Roglić, pročelnik odjela za malu djecu s jedinice za intenzivno liječenje u bolnici "Fran Mihaljević".

Kao i kod svih kapljičnih infekcije, upozorava Baršić, treba izbjegavati bliski kontakt, nositi maske i imati dobru higijenu ruku. Posebno je to bitno jer u zadnje vrijeme više i teže obolijevaju djeca.

Liječnici upozoravaju da je streptokok, kao i kod svake bolesti, najvažnije prepoznati što ranije.

- Najčešće su to upale grla. Ne mogu reći da roditelj može razlikovati streptokoknu upalu grla od neke druge. Dijete s upalom grla treba pregled liječnika i onda će on procijeniti o čemu se radi. Što se tiče šarlaha on se prepoznaje po osipu koji je dosta karakterističan i većina liječnika bi ga morala znati prepoznati. Druge infekcije već invazivnije i uzrokuju težu kliničku sliku i same po sebi su dovoljno teške da bi netko shvatio da se treba javiti liječniku, rekao je Roglić za HRT.


Tekst: Osijek031.com
Foto: Pexels.com/Ilustracija

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: