Bacate li ostatke hrane ili ipak od ostataka napravite novi ručak?
U svijetu se u samo jednoj godini baci
više od milijarde tone hrane, a samo u Hrvatskoj oko
400 tisuća tona, što je oko
70 kilograma po stanovniku. Najviše hrane baca se upravo za vrijeme
blagdana. Prepun stol delicija ostane za "kasnije", pa na kraju završi u
smeću. Oko
50% otpada se odnosi na
voće i povrće, koje bi se moglo upotrijebiti u kuhanju nekog novog obroka.
Okruglice od ostataka
mesa i gulaša, umaci od
kože šunke, pa čak i
kolači od staroga kruha. Izgledaju kao skupe
delikatese, a zapravo je riječ o hrani koju svatko može pripremiti kod kuće uz
minimalni trošak.
"
U svijetu je kruh ono što se najviše baca i upravo smo zato ovdje htjeli predstaviti kruh kao nešto vrlo iskoristivo kroz ovaj jedan aromatičan, zimski, sezonski desert koji je zanimljiv u raznim oblicima. Kruh je nešto što svako kućanstvo ima i može ovako nešto iskombinirati", govori chef edukator
Morana Mijač za
Danas.hr.
Tekst: Osijek031.com
Foto: Pexels.com/Ilustracija