Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Spomenik palim vojnicima odlazi na restauraciju

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65790
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 04.10.2022. 17:57 
Naslov:  Spomenik palim vojnicima odlazi na restauraciju
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Na inicijativu ravnatelja Muzeja likovnih umjetnosti, a u suradnji Muzeja, Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka, danas je u Parku kralja Držislava u Osijeku napravljena demontaža Spomenika palim vojnicima 78. Šokčevićeve pukovnije, u svrhu restauracije. Spomenik će biti prevezen u Zagreb u Ljevaonicu pri Umjetničkoj akademiji u Zagrebu, gdje će biti obavljen proces restauracije i konzervacije. Na spomeniku će biti učinjeno nekoliko restauratorskih zahvata u skladu s konzervatorsko-restauratorskom strukom.

Ovaj spomenik djelo je jednog od naših najpoznatijih kipara hrvatske moderne Roberta Frangeša Mihanovića, tada još neafirmiranog kipara koji je studirao u Beču i Parizu. Sam spomenik podignut je na inicijativu preživjelih pripadnika 78. Šokčevićeve pukovnije, u čast brojnim poginulim suborcima u Austrijsko-pruskom ratu. Kada je kip otkriven 1898., dobio je niz pohvala, a danas se smatra jednim od najznačajnijih javnih spomenika hrvatske moderne i prvom impresionističkom skulpturom u hrvatskoj umjetnosti. Spomenik je izliven u svijetloj nepatiniranoj bronci, a postavljen je na visoko kameno postolje. Skulptura je oblikovana u dinamičnoj kompoziciji koja prikazuje trenutak ranjavanja vojnika. Na skulpturi se isprepliću elementi secesije, simbolizma i impresionizma.

Radovi će trajati do 30.11.2022., kad se spomenik vraća u Osijek. Zamišljeno je da se spomenik vrati na svoju originalnu poziciju, a to je Perivoj kralja Tomislava.



Tekst i foto: OBZ.hr

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: