Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Osijek obilježio "Dan bez automobila"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65431
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 22.09.2022. 19:52 
Naslov:  Osijek obilježio "Dan bez automobila"
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Biciklistički poligon, radionica popravljanja bicikala, crtanje 3D prepreka na asfaltu, prezentacija “uradi sam” električnih motocikala i vozila za čišćenje, edukacija o sigurnosti u prometu, nagradna igra i razni promotivni materijali. Sve su to aktivnosti organizirane u okviru posljednjeg dana ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti u Osijeku, poznatog kao Dan bez automobila, zbog kojeg se Ulica Vjekoslava Hengla već treću godinu zatvorila za promet, a ipak otvorila za brojne izlagače, prolaznike i djecu. Sadržaja stoga nije nedostajalo, a na aktivnostima izlagača, poput Informacijskog centra Europe Direct Osijek (EDIC Osijek), MUP – Policijske uprave osječko-baranjske, Gradskog društva Crveni križ Osijek, Hrvatske elektroprivrede (HEP), Tržnica Osijek, Udruge za ruralni turizam Đola, Biciklističkog kluba Furaj Lega, sudjelovali su brojni Osječani, ali i učenici OŠ Franje Krežme, srednjoškolci iz Elektrotehničke i prometne škole Osijek, te zainteresirani vrtićarci.

Sigurnost u prometu i fokus na mladima


- Predstavili smo dva projekta, "Sigurnost u cestovnom prometu" i "Biciklirajmo biciklističkom" koji nam ukazuju kako se pravilno i sigurno trebamo ponašati u prometu. Osim toga promoviramo i vožnju biciklom kao jedan zdrav i prihvatljiv način sudjelovanja u prometu, a djeci smo omogućili da se pronađu i u ulozi prometnih policajaca, kako bi dobili bolji uvid u prometovanje u raskrižju – pojasnio je Robert Škorvaga iz odjela prevencije Policijske uprave osječko-baranjske.

- Drago nam je što smo se i ove godine pridružili Gradu Osijeku sudjelovanjem na Danu bez automobila, jer smo se tako opet obilježili Europski tjedan mobilnosti kao vodeću inicijativu kojom Europska komisija promiče održivu urbanu mobilnost – istaknula je Brigita Ivoševac, voditeljica centra EDIC Osijek, zadovoljna što se na ove aktivnosti odazvao velik broj djece i mladih, budući da se tijekom cijele 2022. obilježava Europska godina mladih. Inače, u ovogodišnji Europski tjedan mobilnosti se uključilo više od 2800 gradova iz Europe i svijeta, dok je u Osijeku bilo održano 15 aktivnosti u kojima je sudjelovalo 20 organizacija, čime je uz razne promotivne aktivnosti više od 10.000 Osječana potaknuto na korištenje alternativnih načina kretanja.

Biciklinika i “uradi sam” električni motocikli

Dok su stariji odgovarali na prigodna pitanja kako bi osvojili Butra kartice sa 100 kuna na računu, djeca su crtala 3D prepreke na asfaltu, koje su zbog svog efekta iluzije oduševile sve prisutne. Bicikliniku, besplatnu radionicu popravljanja bicikala je vodio simpatični Zlatko Đaković, kod kojega su prolaznici na dva kotača odmah saznali štoi kako treba popraviti na njihovom biciklu. No, kako ne bi sve ostalo samo na pogonu na mehaničkom pogonu – u Henglovoj se mogao isprobati i eMobi električni bicikl, a veliku pažnju učenika i prolaznika su dobili “uradi sam” motocikli lokalnih inovatora, Miroslava Škare, koji je bezvremenom Ducatiju dao isključivo električni pogon, dok je student FERIT-a, Benjamin Kujavec, javnosti predstavio svoj GROM – električni motocikl, prerađeni Java motor iz 1974., za čiju serijsku proizvodnju već ima i zainteresiranih ulagača.

Uoči početka programa na Danu bez automobila, festival Febire je ispred Zoo vrta održao i biciklistički poligon za djecu, dok je, za bolju povezanost, GPP od 9 do 14 sati osigurao besplatnu vožnju tramvajem i eMobi biciklima za sve korisnike javnog prijevoza, dok je najam Bolt romobila bio dostupan prema promotivnim cijenama.



Tekst i foto: Marko Mandić/Symbol

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: