Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Muzej likovnih umjetnosti Osijek: Otvorenje izložbe "Digital milk" - Petra Mrša

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65441
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 20.09.2022. 8:35 
Naslov:  Muzej likovnih umjetnosti Osijek: Otvorenje izložbe "Digital milk" - Petra Mrša
27.09.2022. 19:00
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Muzej likovnih umjetnosti u utorak, 27. rujna 2022. godine s početkom u 19 sati otvara samostalnu izložbu Petre Mrše, dobitnice Nagrade MLU (samostalna izložba u 2022. godini) na 35. Salonu mladih održanom 2020. g. u Zagrebu. Partner na izložbi je Center Sobodnih Umetnosti Celje, gdje izložba seli, nakon zatvaranja u Muzeju likovnih umjetnosti.

Petra Mrša (Rijeka 1985.)
Umjetnica i fotografkinja koja redovito izlaže u galerijama i muzejima u Hrvatskoj i inozemstvu. Njezin je rad uključen u zbirke Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, Muzeja grada Zagreba i Galerije Rigo u Novigradu, a prezentiran je i na platformi suvremene hrvatske fotografije.

Njezini radovi primijenjene fotografije objavljeni su u mnogobrojnim publikacijama (Elle, Grazia i dr.), te su korišteni na plakatima za Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, kazalište ZKM i drugdje. Godine 2015. osvojila je nagrade VIG Special Invitation na ESSL Art Award i Ex Aequo na 24. Slavonskom Biennalu, a 2014. je osvojila Nagradu za najbolji portfolio na Savignano Immagini Festivalu. U suradnji s umjetničkim organizacijama i institucijama (Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Udruga Drugo more i dr.) osmišljava i provodi razne umjetničke radionice i projekte za sve dobne skupine. Diplomirala je sociologiju na Filozofskom fakultetu i psihologiju na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, a magistrirala je snimanje 2014. godine na Odsjeku za film i snimanje Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Akademske godine 2018./2019. sudjelovala je na jednogodišnjem poslijediplomskom internacionalnom umjetničkom programu kustoskog kolektiva What, How & For Whom/WHW u Zagrebu. Svoju je profesionalnu jednogodišnju praksu provela radeći kao asistentica u Hoxton Gallery u Londonu.

Mlijeko je biološka, izrazito hranjiva tekućina mliječnih žlijezda ženki sisavaca koja se luči određeno vrijeme nakon porođaja te je osnovno sredstvo prehrane i preživljavanja mladunčadi. Naslov izložbe Digital milk upućuje na spoj nekoliko ključnih interesa multimedijske umjetnice Petre Mrše – procesi stvaranja znanja, različiti tipovi i izvori znanja, kao i mjesta njihova utjelovljenja i diseminacije. Pet je radova koji su sadržajno i značenjski povezani iako medijski različiti – tri videa, jedna prostorna instalacija šivanih kostima i jedan tiskani tekst u novinskom obliku – kojima se predstavlja višegodišnje umjetničko istraživanje poveznica između svijeta računalnih igrica (gaminga) i mladih koji ih igraju. Kako digitalno okruženje reflektirati i njime ovladati, kako stvarati nove procese učenja i rasta, kako poduprijeti mentalnu i fizičku samospoznaju mladih samo su neka od pitanja koja tematiziraju radovi na izložbi Digital milk.

Rodne su uloge uvelike kulturni konstrukti koji se promiču i množe u raznima kategorijama vizualne kulture, gdje također pripadaju i igrice, filmovi i serije. Naziv izložbe upućuje na razmišljanje o tome što digitalno mlijeko doista jest. To bi, najjednostavnijim riječima, bila hrana koju unosimo ne fiziološki, već mentalno i duhovno, u produžetku i fizički, jer se u igrice ulazi i tijelom. U virtualnom svijetu igrica ove djevojke pronalaze svoje sigurno mjesto, safe space, gdje odvojene od svoje fizičke zbilje pronalaze mjesto i ulogu koja je neutralna, odnosno ravnopravna i asertivna. Također, tinejdžerice koje su u radionici promišljale kostime za rad Games and stitches – LARP zasigurno su osnažile i osvijestile vlastite verzije superjunakinja kroz emancipacijski učinak samog procesa.“ Iz Predgovora kataloga izložbe, Valentina Radoš, viša kustosica.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: