Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Koncentracija peludi ambrozije još uvijek dosta niska

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65430
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 11.08.2022. 17:45 
Naslov:  Koncentracija peludi ambrozije još uvijek dosta niska
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Iako je koncentracija peludi ambrozije još uvijek dosta niska, s obzirom na sušno razdoblje koje nam je još uvijek aktualno, očekuje se kako će, kako se kolovoz bude bližio svom kraju, vrijednosti biti u konstantom porastu.

Kako je u programu Radio Osijeka izjavio biolog Ivan Damjanović iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije posljednja mjerenja su pokazala kako su koncentracije ambrozije zasad umjerene.

"Trenutačno na području grada Osijeka imamo oko 15 zrnaca peludi ambrozije po kubnom metru. Sve koncentracije iznad 30 smatraju se visokim koje izazivaju respiratorne smetnje kod gotovo svih osoba koje su alergične. Ove umjerene koncentracije koje trenutačno imamo predstavljaju problem za otprilike 50% alergičara, poručio je Damjanović najavivši kako se najveće vrijednosti tradicionalno očekuju krajem kolovoza i početkom rujna. Tada bi čak situacija mogla biti i nepovoljnija nego što je bila u istom razdoblju prethodnih godina i to prvenstveno zbog suše koja ambroziji odgovara. Tako da možemo očekivati više koncentracije odnosno više dana s visokim koncentracijama nego što smo to imali prijašnjih godina. Stoga je preporuka građanima da prate alergijski semafor i peludni kalendar na stranicama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije kako bi se mogli na vrijeme pripremiti na razdoblja s visokim i izrazito visokim koncentracijama peludi ambrozije u zraku".

Građani također imaju i zakonsku obvezu uklanjanja ambrozije sa svojih parcela, a za sve one koji u Osijeku ne održavaju svoje površine predviđene su i novčane kazne. Za pravne osobe to je 5000 kuna, za fizičke 1000, a za obrtnike 1500 kuna. S druge strane, ako netko uoči parcelu gdje nitko ne živi, a korova ondje ima, može to dojaviti u Službu komunalnog redarstva na broj 229-125. Komunalni redar izići će na teren i vidjeti tko je u obvezi uklanjanja ambrozije, a ako je u pitanju javna površina, uklonit će je Unikom.


Tekst: Radio Osijek
Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: