Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Udžbenici i radne bilježnice skuplji i do 15%

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65694
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 09.08.2022. 13:30 
Naslov:  Udžbenici i radne bilježnice skuplji i do 15%
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Kolovoz je tradicionalno, osim mjeseca godišnjih odmora, i mjesec još jednog velikog izdatka za roditelje – nabavke školskih udžbenika i svih ostalih materijala, izvještava Osječka televizija.

Država i ove godine snosi trošak nabavke udžbenika za sve osnovnoškolce, te će knjige djecu dočekati na školskim klupama, dok će roditelji morati kupiti radne bilježnice i pomoćne materijale koje će morati sami platiti. A sve će to ove godine biti složenije, jer knjige su skuplje za 15-tak posto, i to zato što je na globalnom tržištu skočila cijena celuloze.

U ovakvim okolnostima većina roditelja plaća na rate, ili troškove kupnje raspoređuju na kolovoz i rujan. I dok velik broj roditelja obilazi knjižare po gradu uspoređujući cijene u potrazi za jeftinijim udžbenicima, to nema mnogo smisla. Naime, cijene udžbenika i radnih bilježnica propisuje ministarstvo, odnosno izdavači koji su za svoje cijene dobili odobrenje ministarstva, i one bi trebale biti jedinstvene za cijelu Hrvatsku tako da se oko toga roditelji ne moraju brinuti.

A ne moraju se brinuti ni za svoju narudžbu jer su knjige počele stizati, a modela kupnje ima nekoliko. Tako roditelji, primjerice, mogu doći u knjižaru, kažu u koju školu im dijete ide, djelatnici to provjere na web stranici škole, isprintaju popis udžbenika i pogledaju što im treba. Oni koji žele knjige kupiti u slobodnoj prodaji mogu ih kupiti odmah, a oni koji to žele ostaviti za poslije godišnjih odmora mogu se predbilježiti.

Postoji još jedna opcija, a to je preko antikvarijata pokušati pronaći nešto polovno, pa tek ono što ne mogu pronaći kupuju u knjižari.

Inače, iz Vlade su poručili kako je za ovogodišnju nabavku udžbenika osigurano dodatnih 23 milijuna kuna iz državnog proračuna. Podsjetimo, plan je bio iz proračuna izdvojiti 158 milijuna kuna, međutim zbog globalnog stanja na tržištu poskupjela je proizvodnja udžbenika i njihova cijena pa je na Vladi odlučeno da se iznos koji isplaćuje iz proračuna povećava na ukupnih 181 milijun kuna.

Sve gore navedeno, naravno, vrijedi za srednjoškolce, dok će troškove udžbenika za osnovnoškolce snositi država te će djecu dočekati na školskim klupama.

Pa ipak, Vlada je krajem srpnja donijela i uredbu po kojoja i pojedini srednjoškolci od iduće školske godine imaju pravo na besplatne udžbenike. To se odnosi na učenike čijim je članovima kućanstva priznato pravo na zajamčenu minimalnu naknadu. Navedeno pravo ne bi ostvarivali učenici koji imaju pravo na obvezne udžbenike po nekoj drugoj osnovi, odnosno učenici koji ostvaruju pravo na puni novčani iznos za nabavku te učenici koji ponavljaju razred.

Po drugoj uredbi, učenici osnovne škole čijim je članovima kućanstva priznato pravo na zajamčenu minimalnu naknadu te učenici osnovnih škola kojima su članovi kućanstva osobe koje su korisnici naknade za nezaposlene hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i članovi njihovih obitelji imaju pravo i na besplatne radne bilježnice i druge materijale.


Tekst: Osijek031.com
Foto: Pexels.com/Ilustracija

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: