Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



"Ako nema vode, nema ni komaraca" – Osječani ove godine pošteđeni letećih krvopija?

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65665
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 05.07.2022. 16:17 
Naslov:  "Ako nema vode, nema ni komaraca" – Osječani ove godine pošteđeni letećih krvopija?
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

To da su komarci veliki problem Osječana, to već i vrapci na grani znaju. Oni nisu samo javnozdravstveni, nego i gospodarski problem, jer samo prošle godine Grad je proveo 109 preporuka NZJZ-a, za što je utrošeno 5,7 milijuna kuna, a Vlada je pomogla s 1,6 milijuna kuna, piše t-portal.

Držeći se slogana iz nekih bivših vremena „ništa nas ne smije iznenaditi“, gradska uprava je za obračun s krvopijama ove godine osigurala u proračunu 5,150 milijuna kuna, a hrvatska Vlada izdvojila je dodatnih 2,5 milijuna kuna. Ove godine spremna su i dva aviona za borbu protiv komaraca, a po prvi put osiguran je i avion dvomotorac koji može letjeti iznad naseljenog mjesta.

Pa ipak, gradsku upravu i građane Osijeka nešto je uspjelo iznenaditi. Iznenadilo ih je, i to ugodno, odsustvo komaraca ove godine, a već smo dobrano ugazli u srpanj. Osječani ovog ljeta doista lakše dišu jer komaraca gotovo i nema.

Ako nema vode, nema ni komaraca“, kratko na upit o tome gdje su ove godine nestali komarci odgovara Hrvoje Bekina, voditelj Službe za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije (NZJZ).

Navode potkrepljuje i konkretnim brojkama, prema kojima su u CDC klopkama u najistočnijim dijelovima Osijeka prošle godine u isto ovo vrijeme bilježili i oko 45.000 komaraca, a prema posljednjem mjerenju ove godine, na istom tom mjestu bilo ih je 2600.

Vodostaji Drave i Dunava su niski. Dunav je ove godine plavio dva, tri puta, ali se voda vrlo brzo povukla. O plavljenju govorimo kada je vodostaj Drave iznad 200 centimetara za Osijek, a Dunav do 300 centimetara na mjernoj postaji kod Apatina“, objašnjava Bekina. Dodao je kako prognoze mogu dati za najviše dva tjedna unaprijed jer to ovisi i o vremenskim prilikama u gornjim tokovima rijeka. „Prema sadašnjim podacima, komaraca ne bi trebalo biti“, zaključuje Bekina.

Osječanima ove godine na ruku, osim niskog vodostaja rijeka, ide i rani monitoring, s kojim je Nastavni zavod za javno zdravstvo započeo već u ožujku. Od tada se na terenu redovito prate vodostaji, a time i pojava ličinki komaraca. Prvi larvicidni tretmani, oni za odrasle komarce, provedeni su 20. svibnja i bili su uspješni.

Prema posljednjoj obavijesti, 20. lipnja proveden je monitoring ličinki komaraca na području Grada Osijeka, i to na 20 postaja, uz dobar rezultat za građane - pored grada nema prisutnih trajnih legala komaraca.


Tekst: Osijek031.com
Foto: Cacan/Foto-arhiv031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: