Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



HRT-ova mjesečna pristojba uskoro poskupljuje na 109 kuna?

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65780
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 26.05.2022. 13:28 
Naslov:  HRT-ova mjesečna pristojba uskoro poskupljuje na 109 kuna?
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Obzirom na inflatorni udar kojemu svjedočimo i sve skuplje režijske troškove, pitanje je kada će se tim troškovima pridružiti i poskupljenje HRT-ove mjesečne pristojbe, piše portal Mirovina.hr.

Naime, ravnatelj Agencije za elektroničke medije Josip Popovac izjavio je jučer za HTV kako se uz opće povećanje troškova života može razmotriti i skuplji iznos RTV pristojbe koja od 2010. godine iznosi ravno 80 kuna.

Nije da se planira, ali definitivno, od 2010. godine nije došlo do korekcije, imamo inflatorna kretanja i definitivno je da će se u nekoj budućnosti morati korigirati visina pristojbe”, kazao je Popovac.

Glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb napomenuo je kako pristojba nije rasla od 2010. godine, iako je u Zakonu o HRT-u definirano da mjesečna pristojba ne može biti veća od 1,5 posto prosječne neto plaće u Hrvatskoj isplaćene u prošloj godini. Plaće su od tada do danas relativno pristojno narasle, a pristojba se nije mijenjala.

Budući da je prosječna plaća u prosincu 2021. godine iznosila 7.280 kuna, to bi značilo da nova pristojba, kada i ako bi se uvodila, može iznositi čak 109 kuna.

Silvano Hrelja iz Hrvatske stranke umirovljenika podsjeća da je u saborskoj proceduri njegov prijedlog izmjena Zakona o HRT-u. “Ukratko, kada bi se mijenjao Zakon o HRT-u, ja bih tražio da se pretplata umanji za 50 posto onima koji po članu kućanstva imaju manje od 2.065 kuna mjesečno, odnosno, samcima ako su im prihodi 2.582 kune. S druge strane, također predlažem da oni s najmanjim mirovinama, recimo do 1.500 kuna, uopće ne plaćaju pretplatu”, poručio je Hrelja.

Jasna Petrović iz Sindikata umirovljenika Hrvatske) glavešinama HRT-a predlaže revolucionarnu ideju. Budući da je pristojba definirana kao postotak prosječne plaće, zalaže se za to neka umirovljenici plaćaju postotak svojih mirovina.

Tako bi umjesto 80 kuna umirovljenici s prosječnim mirovinama plaćali dvostruko manji iznos. A onda neka se vodstvo na Prisavlju pita kako to da su im gledatelji tankih džepova. Udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći pao je ispod 36 posto, a umirovljenici svejedno plaćaju puni iznos pretplate kao da su im prihodi jednaki prosječnoj plaći. To nema smisla”, zaključila je Petrović.


Tekst i foto: Osijek031.com

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: