Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



DVD Gornji grad: 150. obljetnica rada Društva i 150 godina organiziranog vatrogastva u gradu Osijeku

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65447
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 17.05.2022. 16:23 
Naslov:  DVD Gornji grad: 150. obljetnica rada Društva i 150 godina organiziranog vatrogastva u gradu Osijeku
Od 20.05.2022. 17:00 do 21.05.2022. 16:59 (uključivo)
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Dobrovoljno vatrogasno društvo Osijek Gornji grad povodom obilježavanja 150. obljetnice rada Društva i 150 godina organiziranog vatrogastva u gradu Osijeku koje se odvija pod pokroviteljstvom Grada Osijeka organizira.

Petak, 20. svibnja 2022.
17:00 sati - Arheološki muzej Osijek, Tvrđa (Izložba je realizirana uz pomoć Muzeja hrvatskog vatrogastva iz Varaždina)
a) Izložba “Naprtnjača i fotoaparat”, Darko Maretić
Fotografije vatrogasaca na požaru česte su u medijima, a autori su kako profesionalni fotografi, tako i amateri. Ipak posebno vrijedne kadrove mogu snimiti ljudi koji izravno sudjeluju u borbi protiv vatre.
Jedan od njih je autor ovih fotografija Darko Maretić. Darko radi u Intervencijskoj vatrogasnoj postrojbi Split-Divulje. Također obavlja dužnost zapovjednika Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kaštela. Prošao je gotovo sva velika požarišta na području Hrvatske. Uz vatrogastvo, bavi se fotografijom kao hobijem od 2008. godine. Iz njegovog rada koji obuhvaća niz tema, izabrano je 25 fotografija na kojima je zabilježio kadrove s intervencija i vježbi.

Kako postrojba u kojoj djeluje često odlazi na požarište u helikopterima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, dosta kadrova je snimljeno iz helikoptera ili su u njima helikopteri ili canadairi. Kadrovi požara koji gutaju šume, sigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Ova serija dokumentarističkih fotografija promatraču omogućuje pogled na požar s prve linije, onako kako ga vidi vatrogasac.

b) Izložba “ Karikaturom protiv požara”, Damir Novak
Damir Novak osvojio je prvu nagradu Međunarodne izložbe karikatura 2021. godine na kojoj je sudjelovalo 347 karikaturista iz 66 zemalja svijeta. Radove su mu objavljivali i mnogi listovi u zemlji: Vatrogasni vjesnik, Slobodna Dalmacija, Feferon, Čvorak, Večernji list, Međimurske novine i drugi.

Član je Hrvatskog društva karikaturista od 1986. godine. Po struci je vatrogasni tehničar, član međimurskog DVD Mali Mihaljevec i tradicionalno obiteljski vezan uz vatrogastvo. Damir je dugogodišnji suradnik Hrvatske vatrogasne zajednice i Vatrogasnog vjesnika gdje je napravio puno na promociji vatrogastva. Sam kaže da sve što ima reći o vatrogastvu u njegovo ime govore njegove karikature.

Subota, 21. svibnja 2022.
11:00 sati - Trg slobode u Osijeku Promenadni koncert puhačke vatrogasne glazbe (Osječki puhački orkestar i Puhački orkestar DVD-a Valpovo).

Puhački orkestar DVD-a Valpovo osnovan je 1890. godine i jedan je od najstarijih orkestara u Republici Hrvatskoj. Prvi javni nastup bio je 4.svibnja 1891. godine na dan sv. Florijana zaštitnika vatrogasaca. Prva Pravila orkestra napisana su 1895. godine. Radom orkestra upravlja Glazbeno vijeće na čijem je čelu predsjednik orkestra Ivan Cvenić. Iz bogate povijesti puhačkog orkestra treba istaknuti sljedeće nastupe :
- 1895.g. u Zagrebu prigodom boravka cara Franje Josipa i otvaranja zgrade Hrvatskog
narodnog kazališta
- 1987. nastup u Zagrebu u sklopu Univerzijade
- 2000. gostovanje u Rimu i audijencija u Vatikanu kod Svetog Oca Ivana Pavla II
- 2004. gostovanje u Austriji
- 2006. godine gostovanje u Italiji ( Milano, Verona ), te u Francuskoj (Nica, Monaco, Cannes) i hodočašće u marijansko svetište Lourde

U nekoliko navrata Puhački orkestar DVD-a Valpovo gostovao je u Mađarskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Poljskoj. Puhački orkestar DVD-a Valpovo redoviti je sudionik državnih smotri vatrogasnih orkestara, regionalnih smotri puhačkih orkestara Slavonije i Baranje, a u dva navrata bio je i sudionik državnog natjecanja amaterskih puhačkih orkestara. Na svom programu orkestar ima klasičnu glazbu, operne arije, popularne svjetske evergrine, sakralnu glazbu i klasične koračnice. Dirigent orkestra je prof. Dalibor Košutić.

Osječki puhački orkestar osnovan je 2019. godine i usko surađuje s puhačkim orkestrima DVD Đakovo i DVD Valpovo. Do sada su zabilježili brojne nastupe poput nastupa na Smotri puhačkih orkestara SAPOSIB i nastupa na predmanifestaciji Porina. Tajnik orkestra je Željko Batrnek a dirigent Denis Ravlić.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: