Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Plenković najavio pakete mjera za ublažavanje posljedica rasta cijena energenata na hrvatska kućanstva

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65739
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 27.01.2022. 16:26 
Naslov:  Plenković najavio pakete mjera za ublažavanje posljedica rasta cijena energenata na hrvatska kućanst
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Premijer Andrej Plenković danas je sudjelovao na energetskoj konferenciji "Svijet energije 2022. – Energetska sigurnost u eri brze dekarbonizacije".

Tom prilikom najavio kako će Vlada s ciljem ublažavanja rasta cijena energenata na građane djelovati u tri segmenta - socijalni transferi, naknade u cijenama plina i struje te elementi poreznog sustava odnosno stope PDV-a.

Plenković je u uvodnom govoru naglasio kako Vlada pozorno analizira kretanje cijena energenata kao i mjere koje poduzimaju druge države članice Europske unije te razmatra sve opcije koje će zaštititi standard građana.

Vezano uz najavljeni rast cijena električne energije i plina, Plenković je podsjetio kako su cijene za kućanstva zajamčene do travnja ove godine i do tada hrvatski građani neće osjetiti rast na svojim računima.

Vlada će zato uskoro izići s paketom mjera. Vodit će se djelovanjem u tri segmenta, s osnovnim ciljem ublažavanja udara na standard građana, na kućanstva, obitelji, obzirom na globalni rast cijena energenata.

Tri su segmenta paketa mjera. Prvi segment je mjera socijalnih transfera odnosno povećavanja naknada onima među onima koji su socijalno ugroženi.

To je danas naknada u iznosu maksimalno do 200 kuna, vaučer koji dobiva 64.000 najugroženijih kućanstava u Hrvatskoj, čime se kroz načelo solidarnosti pokriva trošak cijene struje.

Plan je donijeti novi regulatorni okvir gdje će se povećati opseg tih naknada, to jest proširit polje primjene uz struju i na plin, a proširit će se i krug primatelja tih socijalnih naknada te ujedno povećati iznos.

Drugi dio paketa odnosi se na sagledavanje svih naknada koje postoje u konačnom izračunu cijene plina ili struje. Tu će se Vlada osloniti i na važnu ulogu Hrvatske elektroprivrede, koja je državna energetska kompanija i koja u ovim okolnostima ima snage da dio ovoga tereta iznese i na svojim plećima.

Treći element je sagledavanje svih mehanizama koje imamo kroz poreznu politiku. PDV na struju je 13 posto, a na plin 25 posto, i u tom smislu rade se temeljite analize fiskalnih učinaka u smislu smanjivanja, kako bi se i na taj način smanjio udar na građane i na gospodarstva.

Plenković je istaknuo kako Hrvatska još uvijek ima značajnu domaću proizvodnju ugljikovodika – nafte kojom zadovoljava otprilike 20 % domaće potrošnje, te plina kojeg, prema podacima za prošlu godinu, proizvodi za 30-tak % domaćih potreba.


Tekst i foto: Osijek031.com

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: