Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



U Osijeku obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65430
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 27.01.2022. 12:47 
Naslov:  U Osijeku obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Zamjenica osječkog gradonačelnika Jasenka Crnković, u nazočnosti predstavnika Židovske općine Osijek i zamjenika osječko-baranjskog župana Mate Lukića položila je vijenac kod spomenika „Majka i dijete“ osječkoga kipara židovskog podrijetla Oscara Nemona.

- Danas smo se okupili kako bismo odali počast svim žrtvama holokausta, najvećeg zločina u povijesti čovječanstva. Ovo je dan koji nikada ne smijemo zaboraviti, a kao društvo moramo preuzeti odgovornost te učiti i odgajati djecu promicanjem mira, nenasilja i ljubavi kako se takve stvari više nikada ne bi ponovile - istaknula je zamjenica osječkog gradonačelnika.

Treba educirati mlade i utjecati na čovječanstvo da se ovakvi zločini više ne ponove – izjavio je zamjenik osječko-baranjskog župana.

U ime Židovske zajednice prisutnima su se obratile potpredsjednica Biljana Majnik Papo i članica Paula Rem.

- Smatramo da je važno obilježavati ovaj datum, ali i sve druge datume sjećanja na žrtve holokausta, na žrtve fašizma i nacizma. Danas želimo vjerovati da je društvo napredovalo, da smo došli daleko od nekih stereotipa, ali vidimo da je na žalost antisemitizam i dalje prisutan u društvu. Vidimo da su prisutne neke tendencije pokušavanja negiranja ili umanjivanja zločina koji su se dogodili. Zbog toga smatramo da je važno obilježavati ove datume i obrazovati mlade osobe , da je važno prisjećati se toga što se dogodilo i prihvatiti odgovornost za povijesne događaje jer jedino tako društvo može napredovati – izjavila je Rem.

Obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta pridružio se i gradonačelnik Osijeka Ivan Radić kroz kampanju #WeRemember. Osječki je gradonačelnik na svojoj Facebook stranici istaknuo kako nas ,,znanje i svijest o holokaustu uči međusobnom razumijevanju, poštovanju i prihvaćanju”.

Danas je u Židovskoj općini Osijek aktivno 150 članova od više od 3.000 koliko ih je živjelo u Osijeku prije Drugog svjetskog rata.

27. siječnja obilježava se Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta kao podsjetnik na sve žrtve nacističkog režima u Drugom svjetskom ratu. Tog je dana 1945. godine Crvena armija oslobodila više od 7.500 zatvorenika iz najvećeg nacističkog koncentracijskog logora Auschwitza u Poljskoj, a donošenjem Rezolucije o danu sjećanja na holokaust 2005. godine Ujedinjeni narodi proglasili su ga danom sjećanja na milijune žrtava stradalih u holokaustu tijekom Drugog svjetskog rata u kojem je život izgubilo više od 6 milijuna Židova.


Tekst i foto: Osijek.hr

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: